15 °C Budapest
Pénzügyeiről vallott Sebestyén Balázs: ebből lesz vagyonos nyugdíjas

Pénzügyeiről vallott Sebestyén Balázs: ebből lesz vagyonos nyugdíjas

2017. április 9. 13:03

Megtehetné, mégsem él fényűző életet Sebestyén Balázs, ehelyett inkább félreteszi a megspórolt pénzét. A műsorvezetőnek jól felépített befektetési portfóliója van, amelyből természetesen a banki megtakarítások sem hiányozhatnak. Kiszámoltunk, hogy mennyit kellene félretennie ahhoz, hogy nyugdíjasként is a mostani életszínvonalán élhessen.

Nem költ fényűzésre az ország egyik legnépszerűbb tévés-rádiós műsorvezetője, Sebestyén Balázs. Elmondása szerint nincsenek drága órái, ingei, hanem 2 ezer forintos pulóverben és tornacipőben jár. Persze felmerül a kérdés, hogy akkor mégis mit kezd az így megtakarított pénzzel, így válaszolt:

Bankba teszem, megforgatom, befektetek, Startup cégekben látok fantáziát

 - mondta a sztárműsorvezető a Story magazinnak.

Ugyan nem tudjuk, hogy mennyit vihet haza havonta Sebestyén Balázs, az viszont szinte biztos, hogy az átlagfizetés többszörösét kapja. A tévés médiában kiemelkedően magas az átlagfizetés, ráadásul Balázs emellett másodállást is vállal, ugyanis rádiós műsort is vezet, így az sem lenne csoda, hogy akár havi nettó 1 millió forint felett keres.

Vajon mennyit tehet félre nyugdíjra?

Ahogy azt egy korábbi cikkünkben írtuk, nagyjából 20-25 évig kell a havi jövedelmünk negyedét félretenni ahhoz, hogy állami rendszer nélkül is nyugdíjba mehessünk. Persze Balázs esetében az sem kizárt, hogy ennél is többet tud félretenni, ahogy azt említette gyakorlatilag egy befektetési portfóliót állított fel.
Annak próbálunk utánajárni, hogy ha nyugdíjra takarítana meg, akkor mennyi gyűlhetne Balázsnak össze a hivatalos nyugdíjkorhatár elérésekor. Ez azt jelenti, hogy 25 év alatt havi 250 ezer forintot tesz félre erre a célra, amely a banki terméktől függően hozhat a konyhára.

A lekötött betétek jelenleg átlagosan 0,46 százalék kamatot adnak, így ha ebbe fektetne, akkor 79 millió forint gyűlne össze a 25 év alatt. Persze a jövőben a kamatok emelkedése várható, ebben az esetben viszont még ennél is több lehet a 25 év után a számláján. Lényeges hozzátenni, hogy az infláció jelentősen visszavetheti a megtakarított összeg reálértékét, így nem valószínű, hogy ezzel járna a legjobban.

Ha állampapírba fekteti a pénzét, akkor már jelentősen többet kaphat, Kamatozó Kincstárjeggyel (2 százalékos hozam, 1 éves futamidő) már 97 millió forint jöhet össze neki. Persze érdemes ennél hosszabb futamidejű állampapírt választani, ha hosszútávra teszünk félre, a 3 éves Prémium Magyar Államkötvénnyel például már 120 millió forintra hízhat a megtakarított pénz.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A befektetési alapok kifejezetten hosszútávra ajánlott termékek, ezzel akár 5 százalék körüli hozam sem kizárt, kockázatos terméket választva pedig ennél több is összejöhet. Ha viszont a közepes kockázatú, 5 százalékos terméket választja Balázs, akkor is 149 millió forinttal szállhat ki 25 év múlva.

A nyugdíjcélú megtakarításokkal (önkéntes nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás, nyugdíj elő-takarékossági számla) nagyjából 6,5 százalékos hozamra számíthatunk, ezt a hosszú futamidő mellett a 20 százalékos adójóváírásnak is köszönhetjük, igaz, a műsorvezető a mi kalkulációink alapján annyit tesz félre, hogy nem kap minden befizetés után jóváírást. 250 ezer forint havi befizetéssel számolva várhatóan 187 millió forintra hízhat a félretett pénz.

Az ingatlanbefektetésről sem szabad megfeledkezni, ezzel nagyjából 7 százalékos hozam érhető el, ennek köszönhetően pedig 203 millió forint gyűlhetne össze ebből a sztárnak.

Címlapkép: MTI / Mohai Balázs

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?