16 °C Budapest
Te is várod már a fizut? Íme 5 tuti tipp, amivel kijuthatsz a szegénysorról

Te is várod már a fizut? Íme 5 tuti tipp, amivel kijuthatsz a szegénysorról

2017. március 16. 15:01

A magyarok pénzügyi kultúrája hagy némi kívánnivalót maga után, azonban sosem késő elkezdeni művelődni. Persze nincs tankönyv arra, hogyan válasszunk bankot, vagy hogyan osszuk be a fizetésünket, így nem árt, ha betartunk néhány alapszabályt. Összeszedtünk öt olyan jelet, ami arra utal, hogy érdemes fejlesztened a tudásod és mutatjuk ezeknek a problémáknak megoldását is.

A pénzügyi kultúrával bizony sok magyar hadilábon áll, amin egyre többen igyekeznek változtatni. Ehhez először is nem árt mindenkinek tisztában lennie azzal, hogy ő mennyire ért a pénzügyekhez. Ha ugyanis kiderül, hogy nem értünk hozzá, akkor még egy borsos tanfolyam vagy szakértő megfizetése is olcsóbb lehet, mint amennyit egy kamu befektetésen vagy egy visszafizethetetlen hitelen veszítünk.

Persze felmerül a kérdés, hogyan ismerhetjük fel azt, hogy nem értünk a pénz kezeléséhez és érdemes szakértőhöz fordulni, ezért összegyűjtöttünk hét jelet, amit ha nem tartasz meg, akkor valószínűleg neked is változtatnod kell. Mutatjuk a felmerülő problémákat és a megoldásokat.

Nem tudod, mennyit költesz havonta

  • A havi költéseket számon tartani a legalapvetőbb egy pénzügyileg tudatos háztartásban. Enélkül ugyanis nehéz megtippelni azt, hogy mik azok a kiadások, amiken le lehetne faragni.
  • Már számos netes- vagy mobilakalmazás van a pénzügyeink követésére. Persze nemcsak ezekkel foghatunk a kiadásaink összesítésébe, akár egy füzetben is vezethetjük a költéseinket, de már az is sokat segít, ha a hónap elején fejben végig gondoljuk, milyen fix kiadásaink lesznek az adott hónapban.

Adósságot görgetsz magad előtt

  • Sokan képtelenek tartani magukat a havi költési tervhez (ha egyáltalán van nekik ilyen) és eszetlen költekezésbe kezdenek. Emiatt lehet, hogy csak a közüzemi számlákkal csúsznak meg, de az is előfordulhat, hogy akár tetemes hitelkártya-adósságot halmoznak fel.
  • Aki tudja magáról, hogy nem bírja megállni a költekezést, az lehetőleg ne váltson ki hitelkártyát, vagy legalábbis ne kérjen nagyobb keretet, mint a fizetése. Ezzel ugyanis akár 40 százalék közeli teljes hiteldíj mutató mellett adósodhat el, ami könnyen adósságspirálba sodorhatja. Aki már megcsúszott a fizetéssel, annak érdemes adósságrendező hitelt felvennie (ez tulajdonképpen egy speciális személyi kölcsön), visszafizetnie az adósságot és visszaadni a hitelkártyát, hogy legközelebb ne essen csábításba.

Meglepnek a havonta érkező számlák

  • A közüzemi számlák rendszerint havonta érkeznek, és a biztosítási díjakat is rendszeresen be kell fizetni (akár éves befizetés is lehetséges). Ennek ellenére van, akit minden hónapban meglep, hogy ismét megérkezett a gázszámla vagy a vízdíj, és így lehet, hogy már nem jut az alapvető szükségletre, mivel már elköltötte a havi keretét.
  • Két módszerrel lehet ez ellen védekezni: vagy többet keresünk ez a nehezebb), vagy kevesebbet költünk. Előbbi munkahelyváltással elképzelhető, utóbbinál viszont számos lehetőség közül választhatunk. Különböző módszerekkel spórolunk a vízzel, árammal, gázzal; visszaveszünk az élvezeti cikkek fogyasztásából (ital, dohány stb.); azon is sokat megtakaríthatunk, ha száműzzük az életünkből azokat az ételeket, italokat, amelyek nem tartalmaznak szervezetünk számára egészséges alapanyagokat (pl: chipszek, cukros üdítők, csokoládék stb.).

Stresszelsz, ha szóba jön a pénz

  • Sokan stresszelnek, ha a pénzügyekre terelődik a szó, ennek egyik oka, hogy hiába volt nagymértékű minimálbér-emelés az év elején, számos szakmában még mindig jelentősen alulfizetettek a dolgozók.
  • Ha te is bestresszelsz, ha szóba jönnek a pénzügyek, akkor ez egy jó jele annak, hogy érdemes változtatnod. Először rá kell jönnöd, mi az, ami aggaszt a pénzügyeiddel kapcsolatban, majd, ha már tudod, akkor érdemes változtatnod ezen. Ha kevés a fizetésed, keress másik munkát, ha túl sok kamatot fizetsz a banknak, akkor váltsd ki a hiteled egy olcsóbbal!

Nem tudod, hogyan lesz nyugdíjad

  • Sokan annak ellenére nem kezdenek félretenni nyugdíjra, hogy lenne erre pénzük, ráadásul tudják, hogy az állami járadékból nem fognak tudni megélni. Persze olyanok is vannak, akiknek nincs miből félre tennie az idős évekre.
  • Akinek lenne miből, sokszor nem ismeri a lehetőségeket, pedig három, 20 százalékos adójóváírással kecsegtető termék közül is választhatna (önkéntes nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás, nyugdíj elő-takarékossági száma). Akinek viszont a hónap végére nem marad a bankszámláján pénze, annak érdemes azon elgondolkodni, hogy a kiadásain csökkentsen annak érdekében, hogy nyugdíjasként se kelljen szűkölködnie.

 

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?