11 °C Budapest

Fillérekért utalhatnak haza pénzt Facebookon a londoni magyarok

2017. február 21. 13:02

Már Európában is elérhető a Facebookon keresztüli átutalás, amivel leegyszerűsödhetnek és olcsóbbak lehetnek a nemzetközi átutalások, így például a külföldön dolgozó magyarok is olcsóbban küldhetnek haza pénzt. Az új szolgáltatás viszont belföldi utalásokra nem használható.

A Facebook chatprogramján, a Messengeren keresztül az Egyesült Államokon belül eddig is küldhettek pénzt egymásnak a felhasználók, a Transferwise azonban most azt oldotta meg, hogy a messengeres pénzküldés határokon átívelően is működjön. A Messengerbe épülő chatrobotjával a felhasználók ismerőseiknek, családtagjaiknak tudnak pénzt küldeni az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Kanadában, Ausztráliában és Európában (így Magyarországon is). A chatrobot ezen a linken érhető el.

Illetve a chatbotot be lehet állítani, hogy küldjön például napi értesítést átváltási árfolyamokról. Ennek az az értelme, hogy ha nem sürgős a pénzküldés, akkor akár egy a felhasználó szemszögéből jobb átváltási árfolyamot is ki lehet várni, persze az egyáltalán nem biztos, hogy a megcélzott árfolyam valaha is elérhető lesz.

A Facebook tavaly áprilisban nyitotta meg a Messengerét a chatbot-fejlesztők számára. Az automatizált chatprogramok a mesterséges intelligencia megoldások fejlődésével egyre jobban előtérbe kerülnek. A bankok például azt várják a technológiától, hogy idővel sokat spórolnak majd az ügyintézési költségeken, mert sok esetben chatrobotok válaszolnak az ügyfelek kérdéseire.

Mi az a Transferwise?

Az európai fintech cégek között az egyik legnagyobb sikersztorikén számon tartott Transferwise 2011-ben indul el, mostanra 1 milliárd dollárnál is többre becsülik az értékét. Az 50 országban elérhető szolgáltatással havonta kb. 1 milliárd dollárnyi pénzt küldenek egymásnak a cég felhasználói.

A Transferwise a nemzetközi átutalások területén újított hatalmasat, de ebből az ügyfeleik csak annyit éreznek, hogy a banki nemzetközi átutalásokhoz képest olcsóbban tudnak pénzt küldeni egymásnak a különböző országokban élő emberek. Ráadásul a cég ígérete szerint az átutalások 90 százaléka 1 napon belül teljesül, ami nagyon gyorsnak számít.

A Transferwise egy P2P, azaz személyek közötti rendszer logikája mentén működik, amely azért olcsóbb a versenytársainál, mert a rajtuk keresztül átutalt pénzek valójában soha nem hagyják el az adott ország határait. Ehelyett a Transferwise összepárosítja a különböző országokban élő ügyfelei átutalásait.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Például egy londoni ügyfél Budapestre küldene 100 fontot, és egy nyíregyházi ügyfél pedig ennek megfelelő értékű forintot Liverpoolba. A cég azonban a két ügyfelet összepárosítja, gyakorlatilag kicseréli a címzetteket. Így mind a két átutalás a megfelelő összeggel teljesül úgy, hogy a Transferwise a nemzetközinél olcsóbb belföldi átutalással teljesítette mindkét megbízást, a költségelőnyt pedig megosztja az ügyfeleivel.

A cég két alapítója Taavet Hinrikus (aki arról is híres, hogy ő volt a Skype első alkalmazottja), és barátja, Kristo Käärmann. A legenda szerint az akkor még Észtországban élő Hinrikus és az Egyesült Királyságba már ugyaninnen kivándorolt Käärmann egymással ellentétes irányba szeretett volna pénzt utalni, de ezt csak nagyon drágán tudták megtenni. (Utóbbi egyébként a jelzáloghitelét törlesztette). Ezért megállapodást kötöttek egymással arról, hogy egymás adott országon belüli számlájára küldtek ugyanakkora összeget, amiből már országon belül meg tudták oldani a pénzküldést.

(Reuters)

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 18. 08:28
Az elektromos autók térnyerésének nagy nyertesei között lehetnek a lítiumot kitermelő bányatársaságo...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 07:54
A Manna FM Valódi Nők című műsorának vendége volt Süle-Szigeti Bulcsú, a Bankmonitor nyugdíjszakértő...
Kiszámoló  |  2024. április 17. 21:41
Az Eurostat ábrája arról, hogy melyik uniós ország mennyit költ az egészségügyre a GDP arányában. (M...
MEDIA1  |  2024. április 17. 15:09
Korábban bebizonyosodott, hogy Orbán Viktor köreiből származó pénzekből érkezett néhány évvel ezelőt...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm