15 °C Budapest

Sok nyugdíjast fenyeget a veszély: pont idős korukra maradnak pénz nélkül

2016. december 14. 14:00

Sok rémhír kering az idősek elleni támadásokról, azokról az esetekről, amikor a bűnözők különböző ürüggyel bejutnak a lakásba, és onnan a legfondorlatosabb trükkökkel megszerzik a hosszú évek alatt összekuporgatott pénzeket, amelyeket a fiók mélyén, vagy a cukrosdobozba rejtettek. Persze nem csak így lehet veszélyben az idősek pénze: az is elképzelhető, hogy rossz pénzügyi szolgáltatóra bízzák megtakarításaikat.

Érdekes dolgot hallottunk banki forrásokból. Mint azzal a Pénzcentrum többször is foglalkozott, december 31-én bevonják a 2015 előtt kibocsátott 20 ezer forintos bankjegyeket. Az új húszezresek cseréje folyamatos, de forrásaink beszámoltak arról, hogy a pénzintézetek dolgozói sok olyan - főleg idősebb - ügyféllel találkoznak, akik földszagú, sőt, konkrétan földes bankjegyeket visznek be hozzájuk - azaz olyanokat, amiket nemrég ástak ki a földből. Persze mondhatjuk, hogy a megtakarítás ezen formája igencsak érdekes, ám korántsem szokatlan. A nyugdíjas korosztály megtakarításai nem mindig a leghatékonyabbak, pláne nem a legbiztonságosabbak. Nem véletlenül hallunk szinte minden nap olyan híreket, hogy idős emberektől több tízezer, vagy százezer forintot (készpénzt) csaltak ki a trükkös tolvajok.

Az Intrum Justitia 2015-ös Európai Fogyasztói Fizetési Jelentéséből az derül ki, hogy az 50+-os korosztály 37 százalékának van valamilyen megtakarítása Magyarországon (az egész társadalomra nézve a megtakarítás havi összege közel 36 ezer forint). Más kutatások pedig azt mutatják, hogy

sok szépkorúnak vannak komoly megtakarításai.

Sok nyugdíjas ugyanakkor nem bízik a pénzintézetekben, és inkább otthon tartja a pénzét: a statisztikákból tudjuk azt is, hogy a nyugdíjasoknak alig több, mint a fele kéri utalással a nyugdíját, a többiek készpénzben, a postástól kapják azt.

Ez pedig igencsak veszélyes - és nem csak a csalók, tolvajok miatt, hanem például azért is, mert így hamarabb elköltik, akár felesleges dolgokra is a pénzüket, kölcsönadnak a szomszédnak, de sosem kapják azt vissza.

A leggyakoribb trükkök

Napjaink bűnözői a legkülönfélébb indokokal jutnak be a kiszolgáltatott idős emberek lakásába. Az egyik leggyakoribb, hogy valamilyen szolgáltató munkatársának adják ki magukat, például víz-vagy gázszerelőnek, esetleg postásnak, kéményseprőnek. Az is előfordul, hogy rosszullétre hivatkozva, egy pohár vizet kérnek, így terelik el az idősek figyelmét. A legújabb az unokázós csalás: a nyugdíjas az éjszaka közepén kap egy telefont arról, hogy unokája veszélyben van, baleset érte, azonnal pénzre van szüksége - és egy állítólagos barátját küldi érte.

A rendőrök azt javasolják, hogy legyünk gyanakvók, a hatósági személyektől például kérjünk igazolványt - és lehetőleg ne tartsunk otthon sok készpénzt, értéktárgyat.

Könnyebben kockáztatnak

Nemzetközi felmérések szerint az emberek többsége 53 éves koráig tud valóban jó pénzügyi döntéseket hozni. Az idősebbek hajlamosak felülértékelni saját pénzügyi ismereteiket és nem kérnek segítséget, ez pedig sokszor nem megfelelő pénzügyi döntésekhez vezet.

Sokan csak a nyugdíjas kor elérésekor döbbennek rá arra, milyen keveset is visz majd havonta a postás, és ezért kockázatosabb pénzügyi tranzakciókba is belevágnak. Mások pedig úgy gondolkoznak, hogy a bankban nincs biztonságban a pénzük, ezért inkább készpénzben, ékszerekben tartják azt a fiók mélyén.

Érdekes tanulságokal szolgálnak az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) adatai.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

10-ből 6 olyan betétet, amit az elmúlt időszakban kifizettek (például azért, mert bedőlt egy takarékszövetkezet, vagy fizetésképtelenné vált egy bank), 50 év feletti embernek fizették ki.

Ez tehát azt is jelenti, hogy sok időskorú tudja, hogy hol lehet biztonságban a pénze, mit jelent a betétvédelem. Ugyanakkor az, hogy a megtakarítások ilyen jelentős arányban vannak az időseknél, nemzetgazdasági szinten is fontos: ezeket a megtakarításokat a bankok - hitel formájában - visszaforgatják a gazdaságba, így tudnak például vállalkozásokat finanszírozni, amelyek munkahelyeket is teremthetnek.

Hogy lehet biztonságban az idősek pénze (is)?

Az időskori megtakarításnak (is) vannak alapszabályai. A legfontosabb, hogy olyan pénzügyi szolgáltató válasszunk, ahol garantáltan biztonságban van a pénzünk. Ezt még azelőtt tudjuk meg, mielőtt lekötnénk a pénzünket.

Ha "lekötnénk", vagy befektetnénk megtakarításunkat, érdemes nem csak arról tájékozódni, hogy milyen kamatot kapunk, vagy hogy mennyi időre kell lekötni a pénzünket, hanem arról is, hogy megbízható-e a szolgáltató, amelyre a pénzünket bízzuk.

A legfontosabb, hogy nézzünk utána: tagja-e a kiszemelt intézmény az Országos Betétbiztosítási Alapnak, vagy sem. Ezt könnyen ellenőrizhetjük az OBA honlapján. Ha az OBA tagja a cég, akkor egy esetleges bankcsőd esetén 31 millió forintig (100 ezer euróig) az OBA garanciát vállal a pénzünkre, vagyis néhány napon belül visszakapjuk az összeget. Ha ezekben a listákban nem találjuk azt a pénzintézetet, szolgáltatót, ahová tennénk a pénzünket, legyünk óvatosak, gondoljuk meg a döntésünket.

A védettség (néhány ritka kivételtől eltekintve) mindenkire vonatkozik, aki Magyarországon bankban, névre szólóan betétet helyez el. A biztosításért az ügyfeleknek nem kell díjat fizetniük.

Cikkünk megjelenését az Országos Betétbiztosítási Alap támogatta.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 14:59
Rogán Antal márciusban 17,6 százalékos áremelést engedélyezett a propagandaminisztérium fő beszállít...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem