30 °C Budapest
Sok nyugdíjast fenyeget a veszély: pont idős korukra maradnak pénz nélkül

Sok nyugdíjast fenyeget a veszély: pont idős korukra maradnak pénz nélkül

2016. december 14. 14:00

Sok rémhír kering az idősek elleni támadásokról, azokról az esetekről, amikor a bűnözők különböző ürüggyel bejutnak a lakásba, és onnan a legfondorlatosabb trükkökkel megszerzik a hosszú évek alatt összekuporgatott pénzeket, amelyeket a fiók mélyén, vagy a cukrosdobozba rejtettek. Persze nem csak így lehet veszélyben az idősek pénze: az is elképzelhető, hogy rossz pénzügyi szolgáltatóra bízzák megtakarításaikat.

Érdekes dolgot hallottunk banki forrásokból. Mint azzal a Pénzcentrum többször is foglalkozott, december 31-én bevonják a 2015 előtt kibocsátott 20 ezer forintos bankjegyeket. Az új húszezresek cseréje folyamatos, de forrásaink beszámoltak arról, hogy a pénzintézetek dolgozói sok olyan - főleg idősebb - ügyféllel találkoznak, akik földszagú, sőt, konkrétan földes bankjegyeket visznek be hozzájuk - azaz olyanokat, amiket nemrég ástak ki a földből. Persze mondhatjuk, hogy a megtakarítás ezen formája igencsak érdekes, ám korántsem szokatlan. A nyugdíjas korosztály megtakarításai nem mindig a leghatékonyabbak, pláne nem a legbiztonságosabbak. Nem véletlenül hallunk szinte minden nap olyan híreket, hogy idős emberektől több tízezer, vagy százezer forintot (készpénzt) csaltak ki a trükkös tolvajok.

Az Intrum Justitia 2015-ös Európai Fogyasztói Fizetési Jelentéséből az derül ki, hogy az 50+-os korosztály 37 százalékának van valamilyen megtakarítása Magyarországon (az egész társadalomra nézve a megtakarítás havi összege közel 36 ezer forint). Más kutatások pedig azt mutatják, hogy

sok szépkorúnak vannak komoly megtakarításai.

Sok nyugdíjas ugyanakkor nem bízik a pénzintézetekben, és inkább otthon tartja a pénzét: a statisztikákból tudjuk azt is, hogy a nyugdíjasoknak alig több, mint a fele kéri utalással a nyugdíját, a többiek készpénzben, a postástól kapják azt.

Ez pedig igencsak veszélyes - és nem csak a csalók, tolvajok miatt, hanem például azért is, mert így hamarabb elköltik, akár felesleges dolgokra is a pénzüket, kölcsönadnak a szomszédnak, de sosem kapják azt vissza.

A leggyakoribb trükkök

Napjaink bűnözői a legkülönfélébb indokokal jutnak be a kiszolgáltatott idős emberek lakásába. Az egyik leggyakoribb, hogy valamilyen szolgáltató munkatársának adják ki magukat, például víz-vagy gázszerelőnek, esetleg postásnak, kéményseprőnek. Az is előfordul, hogy rosszullétre hivatkozva, egy pohár vizet kérnek, így terelik el az idősek figyelmét. A legújabb az unokázós csalás: a nyugdíjas az éjszaka közepén kap egy telefont arról, hogy unokája veszélyben van, baleset érte, azonnal pénzre van szüksége - és egy állítólagos barátját küldi érte.

A rendőrök azt javasolják, hogy legyünk gyanakvók, a hatósági személyektől például kérjünk igazolványt - és lehetőleg ne tartsunk otthon sok készpénzt, értéktárgyat.

Könnyebben kockáztatnak

Nemzetközi felmérések szerint az emberek többsége 53 éves koráig tud valóban jó pénzügyi döntéseket hozni. Az idősebbek hajlamosak felülértékelni saját pénzügyi ismereteiket és nem kérnek segítséget, ez pedig sokszor nem megfelelő pénzügyi döntésekhez vezet.

Sokan csak a nyugdíjas kor elérésekor döbbennek rá arra, milyen keveset is visz majd havonta a postás, és ezért kockázatosabb pénzügyi tranzakciókba is belevágnak. Mások pedig úgy gondolkoznak, hogy a bankban nincs biztonságban a pénzük, ezért inkább készpénzben, ékszerekben tartják azt a fiók mélyén.

Érdekes tanulságokal szolgálnak az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) adatai.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

10-ből 6 olyan betétet, amit az elmúlt időszakban kifizettek (például azért, mert bedőlt egy takarékszövetkezet, vagy fizetésképtelenné vált egy bank), 50 év feletti embernek fizették ki.

Ez tehát azt is jelenti, hogy sok időskorú tudja, hogy hol lehet biztonságban a pénze, mit jelent a betétvédelem. Ugyanakkor az, hogy a megtakarítások ilyen jelentős arányban vannak az időseknél, nemzetgazdasági szinten is fontos: ezeket a megtakarításokat a bankok - hitel formájában - visszaforgatják a gazdaságba, így tudnak például vállalkozásokat finanszírozni, amelyek munkahelyeket is teremthetnek.

Hogy lehet biztonságban az idősek pénze (is)?

Az időskori megtakarításnak (is) vannak alapszabályai. A legfontosabb, hogy olyan pénzügyi szolgáltató válasszunk, ahol garantáltan biztonságban van a pénzünk. Ezt még azelőtt tudjuk meg, mielőtt lekötnénk a pénzünket.

Ha "lekötnénk", vagy befektetnénk megtakarításunkat, érdemes nem csak arról tájékozódni, hogy milyen kamatot kapunk, vagy hogy mennyi időre kell lekötni a pénzünket, hanem arról is, hogy megbízható-e a szolgáltató, amelyre a pénzünket bízzuk.

A legfontosabb, hogy nézzünk utána: tagja-e a kiszemelt intézmény az Országos Betétbiztosítási Alapnak, vagy sem. Ezt könnyen ellenőrizhetjük az OBA honlapján. Ha az OBA tagja a cég, akkor egy esetleges bankcsőd esetén 31 millió forintig (100 ezer euróig) az OBA garanciát vállal a pénzünkre, vagyis néhány napon belül visszakapjuk az összeget. Ha ezekben a listákban nem találjuk azt a pénzintézetet, szolgáltatót, ahová tennénk a pénzünket, legyünk óvatosak, gondoljuk meg a döntésünket.

A védettség (néhány ritka kivételtől eltekintve) mindenkire vonatkozik, aki Magyarországon bankban, névre szólóan betétet helyez el. A biztosításért az ügyfeleknek nem kell díjat fizetniük.

Cikkünk megjelenését az Országos Betétbiztosítási Alap támogatta.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. június 25. 12:12
Pénznyomtató jegybankok, infláció, kétségbeesett jegybankok… ez az elmúlt 12 év ciklusa (is) e...
MEDIA1  |  2022. június 25. 08:54
Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere szerint a sajtószabadság kerületi elesését jelentené, h...
KonyhaKontrolling  |  2022. június 24. 07:10
A kriptopiac jelenlegi teljesítménye miatt a bejegyzés nem érkezik jó időben, de most jutottam oda,...
Bankmonitor  |  2022. június 23. 15:45
A fogyasztói szokásaink természetszerűleg alakulnak a megváltozott gazdasági környezethez. A 2022-es...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 25. szombat
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?