Óvatosan a pénzeddel év végén: kerüld ki a legnagyobb csapdát!

Óvatosan a pénzeddel év végén: kerüld ki a legnagyobb csapdát!

Pénzcentrum
2016. december 9. 11:02

Év végéhez közeledve sokan gondolkoznak el azon, hova tegyék megtakarításaikat. Van, aki a prémiumát fektetné be, és van, aki ajándékként adnak valamilyen megtakarítási terméket. Bármilyen célunk is legyen, a tudatos pénzügyi tervezés fontos, és része az is, hogy biztonságos termékekbe helyezzük a pénzünket.

Amikor megtakarítást kezdünk, valamilyen befektetésben gondolkozunk, számos szempontot figyelembe kell vennünk. Fontos, hogy tisztában legyünk azzal, milyen céljaink vannak a megtakarítással, azt is tudnunk kell, hogy mennyi pénzt, és milyen időtávra tudunk félretenni. Ezekre az információkra alapozva választhatjuk ki azt a megtakarítási terméket, ami számunkra a legjobb lehet - legyen szó bankbetétről, állampapírról, részvényről, vagy akár nemesfémről, ingatlanról.

A tudatos megtakarításnak azonban van még egy fontos szempontja: a pénzünk védelme.

Magyarországon a betétesek pénzére komoly garanciát vállalnak: a tudatos megtakarításnak az is része, hogy ezzel tisztában legyünk. Az elmúlt években láttunk olyat, hogy stabilnak hitt, általában jól hangzó, magas hozamot ígérő szolgáltatók dőltek be - mégis sok olyan ügyfél volt, akinek nem keletkezett kára.


Emlékezhetünk például arra, amikor 2015-ben bevonták a DRB bankcsoport működési engedélyét. A bank betétesei (akik több tízezren voltak) a kezdeti ijedtség után hamar megnyugodtak, hiszen 20 munkanap alatt hozzájutottak a pénzükhöz és a kamatokhoz is.

Mi az a betétbiztosítás? Hogy működik?

A betétbiztosítás a banki betétesek megtakarításait védi. Ha egy hitelintézet fizetésképtelensége miatt, az ott lévő bankbetét nem vehető fel, akkor az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) 20 munkanapon belül az ügyfél részére kártalanítást fizet. A kártalanítás betétesenként és egy hitelintézetre összevontan legfeljebb 100 ezer eurónak megfelelő forintösszeg (az aktuális árfolyamon kb. 31 millió forint).

A magyar betétbiztosítás működésének lényege:

  • A hitelintézetek (tehát bankok, takarékszövetkezetek és lakástakarék-pénztárak) fizetésképtelensége esetén, az OBA kártalanítást fizet a névre szóló (a betétes adatait tartalmazó) betétek után magán és jogi személyeknek egyaránt.
  • A kifizetés maximum 100 ezer euró betétesenként (melyet az OBA forintban fizeti ki).
  • A biztosítás minden hitelintézetre külön-külön érvényes. Tehát, ha egy betétes több bankban helyezi el a pénzét, akkor mindenütt biztosítottá válik 100 ezer euróig.
  • A védettség kiterjed a még nem jóváírt banki kamatokra is, 100 ezer eurós értékhatáron belül.

Fontos figyelembe venni, hogy az OBA csakis ebben a három hitelintézet típusban (bank, takarékszövetkezet, lakástakarék-pénztár) védi a betéteket, más pénzügyi szolgáltatók (pl. biztosítók, pénztárak, brókercégek) megtakarítási/befektetési termékeit nem!

Nincs külön díja a védelemnek

Az OBA működését és a kártalanításra szolgáló vagyont a bankok befizetései és az azok befektetéseiből származó hozam fedezi. A betéteseknek törvény szerint járó pénz kifizetésének nem lehet pénzügyi akadálya: az OBA hitelfelvétele, kötvénykibocsátása mögött szükség esetén ott áll a magyar állam garanciája - erre láttunk példát a fentebb említett DRB Bank ügyében). A védettség (kevés kivételtől eltekintve) mindenkire vonatkozik, aki Magyarországon bankban, névre szólóan betétet helyez el. A védelem az OBA- tag banknál elhelyezett betétekre terjed ki, tehát úgy a magánszemélyek és a vállalkozások, mint az egyesületek, alapítványok stb. betétjeire, beleértve a külföldön élőket és a külföldieket is. A biztosításért az ügyfeleknek nem kell díjat fizetniük.

Mire figyeljünk, hogy biztonságban legyen a pénzünk?

Van néhány alapszabály:

  • Legyünk óvatosak azokkal az ajánlatokkal illetve konkrét hozam ígéretekkel, amik túl jól hangzanak ahhoz, hogy igazak legyenek - tanácsolja a Magyar Nemzeti Bank: "Most akár fél éven belül, garantáltan megduplázhatja pénzét!" "Használja ki a vissza nem térő lehetőséget és fektessen be azonnal!
  • Ne fektessünk be pusztán egy telefonbeszélgetés alapján;
  • Ne adjunk át készpénzt, mindig visszakövethető elektronikus utalással helyezzük el a befektetésre szánt összeget saját, névre szóló számlánkra;
  • Ellenőrizzük a hozamot kínáló szolgáltató hátterét, szerezzünk referenciát;
  • Mindig olvassuk át a tájékoztatókat, figyeljünk a kapcsolódó kockázatokra;

Fontos tudnunk, hogy a törvény értelmében a bankok kötelesek a betétbiztosítással kapcsolatos valamennyi lényeges kérdésről közérthető formában tájékoztatni, így arról, hogy mely betéttípusok biztosítottak.

A bank köteles pontos és részletes felvilágosítást adni:

ha olyan szolgáltatóra bízzuk a pénzünket, ahol nem kapunk ilyen tájékoztatást, érdemes meggondolni a döntésünket.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A bankoknak is vannak nem védett termékei

Több bank is kínál olyan megtakarítási formát, amely nem védett, mint pl. önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítás, kamatozó részvény, szövetkezeti részjegy, befektetői részjegy.

Fontos azonban tudni, hogy nem minden banki ügyfél védett. Az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítások, kamatozó részvények, szövetkezeti részjegyek, befektetői részjegyek például nem védett megtakarítási formák, míg a névre szóló betéti lekötések, így a névre szóló betéti okiratok, betétszámlák, folyószámlák, bankszámlák, fizetési számlák azok, ha a pénzintézet az Országos Betétbiztosítási Alap tagja.

Így tudhatod meg a legegyszerűbben, hogy biztonságban van-e a pénzed

Érdemes tehát figyelni arra, hogy az adott pénzügyi szolgáltató rendelkezik-e betétbiztosítással. Arról, hogy pénzünket védett helyre tesszük, néhány kattintással, vagy egy telefonhívással megbizonyosodhatunk. Ha ezekben a listákban nem találjuk azt a pénzintézetet, szolgáltatót, ahová tennénk a pénzünket, legyünk óvatosak, gondoljuk meg a döntésünket.

Van egy másik egyszerű megoldás is: figyeljük az OBA emblémáját. A hitelintézetek számára kötelező az embléma feltüntetése az ügyféltájékoztató anyagokon. Ha ezt az emblémát látjuk, biztosak lehetünk abban afelől, hogy az a betéti termék biztosított, így vonatkozik rá a 100 ezer eurós védettség.

Fontos, hogy még időben tudjuk meg, védett-e az a befektetés, amibe a pénzünket tesszük. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy még azelőtt nézzünk utána, mielőtt lekötnénk a megtakarításainkat.

Cikkünk megjelenését az Országos Betétbiztosítási Alap támogatta.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. június 29. 18:04
A kormánypárti médiaholding lapjai holnap jelennek meg utoljára. Elbocsátásokra is sor kerül a Media...
Holdblog  |  2022. június 29. 09:59
A magyar jegybank elég határozottan lépett kedden, és üzenetet küldött a piac szereplőknek, hogy nem...
MNB Intézet  |  2022. június 28. 10:22
Despite a broad consensus on phasing out fossil fuels, some people still hesitate about the actual e...
Kiszámoló  |  2022. június 27. 13:56
Ezt is elértük, ma már 404,7 forintot kellett adni egy euróért. Ezek után izgatottan várjuk, hogy ho...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 29. szerda
Péter, Pál
26. hét
Június 29.
Nemzetközi Duna-nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?