15 °C Budapest
Egyetlen fillért sem akarsz adózni? Nem kell a Kajmán-szigetekre menned

Egyetlen fillért sem akarsz adózni? Nem kell a Kajmán-szigetekre menned

2016. november 29. 05:29

Egyre nagyobb figyelmet kap a megtakarítások fontossága, és ugyan elöntik a piacot a tuti befektetési ajánlatok, akinek nincsenek több éves tapasztalatai a területen, nem egyszerű megtalálni a céljainak megfelelő befektetési formát.

Az év végének közeledtével még mindig sok munkahelyen adnak jutalmat, bónuszt, vagy 13. havi fizetést. Ha sikerült úgy gazdálkodnod év közben, hogy ehhez a plusz összeghez nem kell hozzányúlnod, akkor érdemes valamilyen megtakarítást választanod. Akkor is jó elgondolkodni ezen a lehetőségen, ha lakásra, az első autódra, vagy épp a gyereked továbbtanulására szeretnél félretenni. Ha van egy kis megtakarításod, és egy olyan álmod, amit néhány év múlva szeretnél megvalósítani, akkor neked jó választás lehet a Tartós Befektetési Számla (TBSZ).

Akkor pedig pláne, ha úgy gondolod, hogy legalább 3-5 évig nem akarsz hozzányúlni a pénzedhez, viszont szeretnéd, hogy ez idő alatt szép kis hozamot hozzon a megtakarításod.

A TBSZ egyik óriási előnye a többi termékkel szemben, hogy az ötödik év után kamatadó-mentesen lehet hozzájutni a teljes befektetett összeghez. Tehát a hozamból nem kell jelenleg 15 százalékos személyi jövedelemadót (szja) és 6 százalékos egészségügyi hozzájárulást (eho) fizetni (ez már együtt 21 százalék). Így a tiéd marad a teljes haszon.

Mutatjuk, hogy működik.

Szinte minden pénzintézet kínálatában megtalálható ez a számlatípus, ami tulajdonképpen egy speciális értékpapír számla. Először ezt a TBSZ számlát kell megnyitni, és utána lehet választani, hogy miben szeretnéd tartani a befektetéseidet (erről részletesebben később).

Amelyik évben megnyitod a számlát, az a nulladik, vagy gyűjtőév, amely az adott év végéig, december 31-ig tart. Ez idő alatt annyiszor teszel a számlára pénzt, és akkora összeget, amikor és amennyit csak szeretnél, nincs felső korlát, viszont a minimum összeg 25 ezer forint vagy annak megfelelő értékű deviza, ennek befizetése a számlanyitás feltétele Viszont amikor vége a nulladik évnek, és kezdődik a 3+2 éves lekötési időszak, akkor már nem lehet rá többet befizetni, de a portfolió összetételét ezután is szabadon lehet változtatni.

A TBSZ azok számára a legideálisabb, akik hosszabb távon szeretnének takarékoskodni, és 5 évig (de legalább 3-ig) tudják kamatoztatni a pénzüket. A lekötési időszak első három évében nem érdemes hozzányúlni a megtakarításhoz, mert ilyenkor még kell kamatadót fizetni, tehát ugyanakkora összeghez jut a tulajdonos, mintha egy normál számlán tartotta volna a pénzét.

A harmadik lekötési év után viszont már csak 10 százalék adót kell fizetni, ha az ügyfél a teljes összeget, vagy annak egy részét felveszi. Utóbbi esetben a számlán maradó pénzmég két évig kamatozhat tovább.

Az ötödik lekötési év után viszont az elért nyereség után egyetlen fillért sem kell adózni, így a teljes hozam a zsebedben marad.

Ha nem csak egy évig szeretnél gyűjteni

A TBSZ sajátossága, hogy csak a nulladik évben lehet befizetni a számlára. Ha viszont szeretnél folyamatosan félretenni, akkor minden évben van lehetőség arra, hogy új szerződést köss, új számlát nyiss (egy évben, egy szolgáltatónál csak egyet lehet).

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Betét, vagy értékpapír?

A befektetéseidet tarthatod betétekben, ennek kezelésére a Tartós Befektetési Betétszámla (TBBSZ) szolgál, ha viszont értékpapírokban szeretnéd tartani, akkor a Tartós Befektetési Értékpapírszámlát (TBÉSZ) választhatod. A betétes és az értékpapíros számlák között nincs átjárási lehetőség, de az adott számlán belül szabadon rendelkezhetsz a megtakarításaidról egész idő alatt.

Mikor nyissam?

Ha úgy érzed, hogy a TBSZ-t neked találták ki, és rendelkezel jelenleg egy nagyobb összeggel, amit szeretnél kamatoztatni, akkor még most, év végén a legideálisabb megnyitni a számlát. Mert december 31-én már véget is ér a nulladik év, és januárban már a 3+2 éves lekötési időszak kezdődik.

Ha viszont jelenleg még nem rendelkezel akkora megtakarítással, amit úgy érzel, hogy érdemes lenne tartósan lekötni, és inkább egy éven keresztül gyűjtögetnéd még a pénzedet, akkor jövő év elején érdemes megnyitnod.

Utóbbi esetben azért jó már az év elején megnyitni a számlát, mert így a befizetési időszakban is kamatozik a pénzed, tehát jobban jársz vele, mintha a malacperselyben gyűjtögetnéd a megtakarításaid.

Természetesen olvasóink kérdéseit is várjuk a TBSZ-szel és a NYESZ-szel kapcsolatosan: a kérdéseket az OTP Bank szakértői válaszolják majd meg. Címünk: penzcentrum@penzcentrum.hu

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?