26 °C Budapest
Gyors növekedésnek indultak a magyar nyugdíjbefizetések

Gyors növekedésnek indultak a magyar nyugdíjbefizetések

2016. november 15. 19:02

Éves szinten 7,5 százalékkal növelték a vagyonukat az ÖPOSZ-hoz tartozó önkéntes nyugdíjpénztárak, az egészségpénztáraknál pedig 10 százalékos volt a növekedés. A pénztárak népszerűségét jelzi, hogy a tagok egyéni befizetései 10-10 százalékkal nőttek.


Az Önkéntes Pénztárak Szövetségének (ÖPOSZ) mai sajtóközleményéből kiderült:

 • Jelentős vagyongyarapodást értek el az év első kilenc hónapjában a szervezethez tartozó önkéntes nyugdíjpénztárak. Ezen kasszák összvagyona 1121 milliárd forintra rúgott, ami éves összevetésben 7,5 százalékos, látványos növekedésnek felel meg.
 • Nem csak éves szinten nőtt jelentősen a vagyon: a második negyedévhez képest 2,4 százalékos volt a többlet.
 • Az egy pénztártagra jutó vagyon pedig 9 százalékkal 1,06 millió forintra emelkedett a tavaly szeptember végi 971 ezer forintról.
 • A tagok egyéni befizetései a harmadik negyedévben 14,45 milliárd forintra rúgtak, azaz 10 százalékkal nőttek.
 • Az ÖPOSZ elnöke, Kravalik Gábor kiemelte, a pénztárak igazi tagdíjbefizetési rohamot várnak az év végén az évi akár 150 ezer forintos adó-visszatérítés lehetősége miatt.
 • Az egészségpénztárak is jól szerepeltek: az érintett pénztárak összvagyona szeptember végén 47,5 milliárd forintot tett ki, ami az idei második negyedévhez képest 8,6 százalékos növekedést jelent.
 • Az ÖPOSZ-szal együttműködő egészségpénztáraknak több mint 851 ezer tagja van, ennyien kívánnak ilyen formában félretenni a saját és a családjuk egészségügyi kiadásaira.
 • A tagok átlagos vagyona az egészségpénztáraknál szeptember végén fejenként közel 56 ezer forintra rúgott.
 • Itt a befizetések majd 60 százalékát kitevő munkáltatói hozzájárulások mellett szeptember végére 8,7 százalékkal 3 milliárd forintra nőtt a tagok által befizetett összeg, ami éves összevetésben már 20 százalék feletti növekedést jelent.
 • Az egészségpénztárak népszerűségét jól mutatja az elnök szerint az is, hogy a tagok a harmadik negyedévben 1,8 millió alkalommal vettek igénybe az pénztárak által finanszírozott szolgáltatásokat.
 • Bár az esetenként és átlagosan 3-5 ezer forint értékben elszámolt szolgáltatások között az egészségpénztári költések voltak túlsúlyban, a gyerekek tanulmányaitól az idősgondozásig számos más célra megoldást kínáló önsegélyezés is egyre népszerűbb. Az adóvisszatérítés ugyanis itt is jó lehetőség a befizetőknek.
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 21. hétfő
Alajos, Leila
25. hét
Június 21.
A zene ünnepe
Június 21.
Jóga világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?