26 °C Budapest
Vigyázz, milyen pénzt veszel ki az ATM-ből! Ezt a férfit le is csukhatják

Vigyázz, milyen pénzt veszel ki az ATM-ből! Ezt a férfit le is csukhatják

2016. augusztus 25. 16:34

A bank ATM-jéből lopott pénz miatt keresnek egy férfit, aki egy V. kerületi automatából nyúlt le némi készpénzt. Sokan nem is gondolnák, azonban ez bizony büntetőeljárást von maga után, ezért a hatóságok nagy erőkkel keresik a tolvajt.

A bankjegykiadó automatából lopott pénzt az a férfi, akit a Police.hu szerint a rendőrség nagy erőkkel keres. Az elkövető az V. kerület egyik ATM-jéből emelte el a pénzt, amit előtte ott hagytak. Az összegről nincs információnk, azonban a rendőrség lopás vétség miatt indított eljárást ismeretlen tettes ellen. Íme a bűnöző:

Forrás: Police.hu

Ezért tényleg börtön jár?

Képzeljünk el egy első hallásra talán ártatlannak, vagy szerencsésnek tűnő szituációt. Pénzt veszünk fel egy ATM-ből, ám - még mielőtt betennénk a kártyánkat a bankjegykiadó automatába - észrevesszük, hogy annak pénzkiadó nyílásában már van pár bankjegy. Valószínűleg a legtöbben nem sokat gondolkoznának, eltennék a "talált" pénzt.

Pedig ez lopásnak számít.

Az esetet a Büntető Törvénykönyv (Btk.) 370. §-a szabályozza. Eszerint:

Aki idegen dolgot mástól azért vesz el, hogy azt jogtalanul eltulajdonítsa, lopást követ el

Az ATM által kiadott pénz a kártyabirtokos tulajdona, a megtaláló köteles az esetet a bankban jelezni és a pénzt leadni. A Btk. hivatkozott paragrafusa szerint egyébként a lopást (ha kisebb értékre történik) két évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethetik. Ha 500 ezer forintnál nagyobb összeget találunk az ATM-ben, az viszont már nagyobb értékű lopásnak minősül, így három évig terjedő szabadságvesztéssel is járhat.

Mit tegyünk ilyen helyzetben?

  • Ha pénzt találtunk az ATM bankjegykiadó nyílásánál, hívjuk az automatán szereplő telefonszámot - a bank munkatársa elmondja majd, mi a teendő. Ha bankfióknál levő ATM-nél történt az eset, érdeklődhetünk a fiókban is.
  • Ha bármi szokatlant tapasztalunk, inkább ne használjuk az automatát.
  • Fontos tudni, hogy a bankjegykiadó automatáknál fénykép készülhet (és általában készül is).
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 21. hétfő
Alajos, Leila
25. hét
Június 21.
A zene ünnepe
Június 21.
Jóga világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 20. 16:08