31 °C Budapest
Így keresheted magad rommá az olimpián: ezzel nem nyúlhatsz mellé

Így keresheted magad rommá az olimpián: ezzel nem nyúlhatsz mellé

Pénzcentrum
2016. július 19. 14:06

A nagy sportesemények, mint például a foci-eb, vagy az olimpia kiváló reklám lehetőségeket nyújtanak a bankoknak. Ilyenkor jól eladhatóvá válnak azok a középtávú (3-5 éves) megtakarítások, amelyek a következő nagy sporteseményre építenek. A zárt végű befektetési alapok ugyan sokszor tőkevédelmet ígérnek, azonban ennek ára van.

A nagy sportesemények (foci-vb vagy olimpia) előtt a bankok is elő szoktak rukkolni olyan megtakarítási formákkal, amelyek kifejezetten ezekre az eseményekre építenek. Az átlag magyarok viszont nem szeretnek részvényeket vásárolni és sokan még a kötvényektől is ódzkodnak, számukra általában olyan befektetési alapokat ajánlanak, amelyek az eseményt szponzorálják, vagy egyéb módon köthetők hozzá.

Ugyan egyes területekre koncentráltan nyílt végű alapokból is válogathatunk, azonban sokszor inkább az eseményre jobban fókuszáló, sokszor tőkevédelmet biztosító, zárt végű alapokat ajánlják a bankfiókokban.

Tényleg tőkevédett az alap?

Mivel a részvények magas kockázatú befektetések, ezért egy részvényekből összeállított befektetési alap értelem szerűen magas kockázatúnak kellene lennie. Ennek ellenére sok zárt végű alap tőkevédettséget élvez, vagyis a legrosszabb esetben is csupán a hozamunkat bukhatjuk, míg egy részvény esetében mínuszos is lehet a befektetésünk.

Persze van némi trükk az egészben. Hiába érné többszörösét a befektetésünk, előre meghatározzák, hogy mekkora lehet a maximális hozamunk, illetve a hozamnak csupán egy előre meghatározott részét kapjuk meg. Gyakorlatilag ezzel fizetjük meg a tőkevédelmet.

Nézzünk egy példát: a tőkénk 100 százaléka garantált, míg a részvények hozamának legfeljebb felét kapjuk meg, az elérhető teljes hozam pedig a három éves futamidőre 30 százalék lesz (ez nagyjából évi 9,15 százaléknak felel meg). Ebben az esetben viszont a részvények árfolyamának 60 százalékot kell nőnie ahhoz, hogy a maximális hozamot megkapjuk.

Vannak egyébként olyan zárt végű alapok is, amelyek nem biztosítanak teljes tőkevédelmet, általában csupán 80-90 százalékát kapjuk vissza biztosan. Ezért cserébe viszont a részvényhozamból nagyobb, akár a teljes részt megkaphatjuk. Ezeknél is van viszont hozammaximum, így nagyobb emelkedésnél nem feltétlenül kapjuk meg a teljes hozamot.

Hogyan termeli ki a tőkevédelem kockázatát az alap?

A zárt végű befektetési alap befektetési jegyei az alap futamideje alatt a befektetők kezdeményezésére nem válthatók vissza - mondta a Pénzcentrum kérdésére a Magyar Nemzeti Bank. Ez azt jelenti, hogy a futamidő során nincs lehetőség arra, hogy kivegyük a pénzünket és ez más megtakarítási formákhoz képest jelentős kompromisszum. Persze így is pénzhez juthatunk a megtakarításnak köszönhetően, ugyanis a tőzsdén lehetőségünk van értékesíteni az alapot, vagy akár lombard (értékpapír fedezetű) hitelt is felvehetünk.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A befektetési alapokat a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) szabályzata szerint az alapokat földrajzi kitettségek szerint öt kategóriába osztják:

  • A hazai (legalább 70 százalékban magyar).
  • A közép-kelet európai, amelyben legalább 70 százalékban kelet-közép európai, de a magyar ennél kisebb.
  • A feltörekvő európai, itt legalább 70 százalékban feltörekvő európai, de a közép-kelet európai részesedése ennél kisebb.
  • Az egyéb feltörekvő, illetve a fejlett piacok (itt legalább 70 százalékban kell megfelelni).
  • A globális kategória, amelyben a 30 százalékot meghaladó, de 70 százalékot el nem érő a fejlett, illetve a feltörekvő befektetések aránya.

Ezen felül meghatározhatók az egyéb kitettségbe eső alapok is, ezek általában azok az alapok, amelyek konkrét célt határoznak meg. Jellemzően ebbe a kategóriába esnek azok az alapok is, amelyek például egy ország részvényeit veszik.

Mivel a sporteseményekhez köthető szponzor cégek jellemzően fejlett piacokon (USA, Japán stb.) találhatók, így az alapnak a fejlett piaci feltételeknek kell megfelelniük. Más a helyzet, ha (mint például a Rio-i olimpiánál) a szervező ország (vagy város) nem a fejlett világban található, ilyenkor ugyanis lehet, hogy a globális kategóriába kerül az alap. Emiatt viszont szerteágazó, hogy mibe fektet tulajdonképpen. Emiatt viszont az alapok a tőkevédelem érdekében könnyen lehet, hogy a lehetséges maximum összeget inkább (magyar) állampapírokban tartják. Ugyan ezzel a maximálisan elérhető hozam csökken, azonban ezzel a technikával garantálható a részvénybefektetésünk tőkevédelme.

Hol lehet ezeket elérni?

A zárt végű befektetési alapok több kereskedelmi banknál is elérhetők. Mivel nem mindegyik pénzintézet foglalkozik ezekkel, ezért érdemes lehet a honlapon előre meggyőződni arról, hogy melyik bank foglalkozik ezzel. Az Európa bajnokság szponzor cégeinek részvényei egyébként kifejezetten jól teljesítettek az elmúlt egy évben, az Adidas 81 százalékot, a McDonald's 25 százalékot, a Coca-Cola pedig 13 százalékot hozott.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 17. csütörtök
Laura, Alida
24. hét
Június 17.
A tapas világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?