15 °C Budapest

Elárulta a gazdagság és a hosszú élet titkát Klapka György

2016. június 29. 16:53

Sokan kíváncsiak arra, hogy mi a hosszú élet titka és nagyjából ugyanennyien szeretnék tudni azt is, hogyan lehet meggazdagodni, Klapka György most mindkét kérdésre választ adott. A szorgalom mellett a takarékoskodás fontosságát emelte ki a legendás üzletember, arra viszont nem tért ki válaszában, hogy mivel érdemes megtakarítani.

Sokan kíváncsiak arra, hogy mi a hosszú élet titka, de a gazdagságot is sokan hajszolják, Klapka György többek között ezekre a kérdésekre is válaszolt. Ugyan a legendás üzletember rengeteg pénzt keresett és keres most is, a háza nehezen mondható fényűzőnek.

A gazdagság receptje a szorgalom és szorgalom és szorgalom és spórolni is kell persze, nem szabad szétszórni a pénzt. A hosszú élet titka pedig a kemény fizikai munka

- mondta a Klapka György a Story Extrának.

Takarékoskodni viszont nem is olyan könnyű, sokszor inkább elköltjük a pénzünket, ráadásul terméket választani sem egyszerű, ugyanis számos lehetőség közül választhatunk. Ezek eltérő hozammal kecsegtetnek, ráadásul a futamidő kiválasztása sem olyan egyszerű, mint azt elsőre gondolnánk.

Bankbetétek

Az alacsony kamat ellenére még mindig a legnépszerűbb megtakarítási formának számítanak a bankbetétek, a bankszámlák mellett ezek a legismertebb banki termékek. Ugyan az átlagos kamatláb már 1 százalék alatt van, azonban egyes pénzintézetek még mindig kínálnak kiugró ajánlatokat, így náluk érdemes lekötni ezeket. A betétek egyébként nemcsak a kamat miatt jók, sokan a pénzük beosztására használják fel, mivel netbankon keresztül ingyenesen leköthetők és feltörhetők.

Állampapírok

Egyre népszerűbbek a lakossági állampapírok, a féléves és egy éves változatok egyébként a bankbetét helyett vagy mellett is kiváló alternatívát jelentenek. Ha hosszabb távra szeretnénk megtakarítani, akkor a Prémium vagy a Bónusz Magyar Államkötvényt érdemes megvásárolni, ezek 3 és 5, illetve 4, 6 és 10 éves futamidőre elérhetők.

Lakástakarék pénztárak

Előbb-utóbb a legtöbbünk új lakásra vágyik, vagy a jelenlegit szeretné felújítani, ehhez viszont több millió forintra is szükségünk lehet. Emiatt viszont népszerű megtakarítási lehetőséget nyújtanak a lakástakarék pénztárak (LTP), mivel a befizetett összegeink után 30 százalékos állami jóváírást kapunk.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nyugdíjcélú megtakarítás

Magyarországon három nyugdíjcélú megtakarítás közül választhatunk:

  • A nyugdíjbiztosítás,
  • Az önkéntes nyugdíjpénztár (ÖNYP) és
  • A nyugdíj elő-takarékossági számla (NYESZ) közül.

Mindhárom termék 20 százalékos adójóváírást biztosít a befizetett összegek után, ami gyakorlatilag a hozamainkat növeli. A nyugdíjcélú megtakarítás egyébként mindenképpen hosszabb távú elköteleződést jelent, mivel csak nyugdíjba vonuláskor kapjuk meg a termékek által biztosított összes előnyt.

A három termék között az egyik legjelentősebb eltérés abban áll, hogy mennyire nekünk kell meghozni a befektetési döntéseket. A NYESZ esetén ugyanis minden esetben mi döntünk a befektetéseinkről, a nyugdíjbiztosításoknál egy tanácsadó segít az eszközalapokból álló portfólió kialakításában, míg az ÖNYP esetén a vagyonkezelés terheit a szolgáltató leveszi a vállunkról.

Befektetési alapok

Egyre többen fedezik fel maguknak a befektetési alapokat, ezek ugyanis akár kis összegtől megvásárolhatók, mégis sokféle befektetést ötvöznek. A legbiztonságosabbak a pénzpiaci alapok, igaz, jellemzően ezeknek a legalacsonyabb a hozama is. A kötvényalapok ugyan az elmúlt időszakban jól hoztak, viszont emelkedő hozamkörnyezetben akár veszteséget is elkönyvelhetünk rajtuk. A részvényalapot viszont kizárólag hosszútávú befektetésnek szabad vásárolni.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2023. március 30. 12:59
Mea culpa, de egyetlen szóval sem említettem még, hogy Venezuelában az ember vásároljon bármit is (r...
MEDIA1  |  2023. március 30. 12:07
Evan Gershkovich a hidegháború vége óta az első amerikai riporter, akivel ez történt.
Bankmonitor  |  2023. március 30. 11:00
Korábban már írtunk az alapszámla jellemzőiről és díjazásáról szóló 262/2016. (VIII. 31.) Korm. rend...
MNB Intézet  |  2023. március 28. 10:16
Az alacsony mobilitás konzerválja a társadalmi egyenlőtlenségeket. A jómódúaknak elvileg nem áll köz...
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

NAPTÁR
Tovább
2023. március 30. csütörtök
Zalán
13. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?