Elárulta a gazdagság és a hosszú élet titkát Klapka György

Elárulta a gazdagság és a hosszú élet titkát Klapka György

2016. június 29. 16:53

Sokan kíváncsiak arra, hogy mi a hosszú élet titka és nagyjából ugyanennyien szeretnék tudni azt is, hogyan lehet meggazdagodni, Klapka György most mindkét kérdésre választ adott. A szorgalom mellett a takarékoskodás fontosságát emelte ki a legendás üzletember, arra viszont nem tért ki válaszában, hogy mivel érdemes megtakarítani.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Sokan kíváncsiak arra, hogy mi a hosszú élet titka, de a gazdagságot is sokan hajszolják, Klapka György többek között ezekre a kérdésekre is válaszolt. Ugyan a legendás üzletember rengeteg pénzt keresett és keres most is, a háza nehezen mondható fényűzőnek.

A gazdagság receptje a szorgalom és szorgalom és szorgalom és spórolni is kell persze, nem szabad szétszórni a pénzt. A hosszú élet titka pedig a kemény fizikai munka

- mondta a Klapka György a Story Extrának.

Takarékoskodni viszont nem is olyan könnyű, sokszor inkább elköltjük a pénzünket, ráadásul terméket választani sem egyszerű, ugyanis számos lehetőség közül választhatunk. Ezek eltérő hozammal kecsegtetnek, ráadásul a futamidő kiválasztása sem olyan egyszerű, mint azt elsőre gondolnánk.

Bankbetétek

Az alacsony kamat ellenére még mindig a legnépszerűbb megtakarítási formának számítanak a bankbetétek, a bankszámlák mellett ezek a legismertebb banki termékek. Ugyan az átlagos kamatláb már 1 százalék alatt van, azonban egyes pénzintézetek még mindig kínálnak kiugró ajánlatokat, így náluk érdemes lekötni ezeket. A betétek egyébként nemcsak a kamat miatt jók, sokan a pénzük beosztására használják fel, mivel netbankon keresztül ingyenesen leköthetők és feltörhetők.

Állampapírok

Egyre népszerűbbek a lakossági állampapírok, a féléves és egy éves változatok egyébként a bankbetét helyett vagy mellett is kiváló alternatívát jelentenek. Ha hosszabb távra szeretnénk megtakarítani, akkor a Prémium vagy a Bónusz Magyar Államkötvényt érdemes megvásárolni, ezek 3 és 5, illetve 4, 6 és 10 éves futamidőre elérhetők.

Lakástakarék pénztárak

Előbb-utóbb a legtöbbünk új lakásra vágyik, vagy a jelenlegit szeretné felújítani, ehhez viszont több millió forintra is szükségünk lehet. Emiatt viszont népszerű megtakarítási lehetőséget nyújtanak a lakástakarék pénztárak (LTP), mivel a befizetett összegeink után 30 százalékos állami jóváírást kapunk.

Nyugdíjcélú megtakarítás

Magyarországon három nyugdíjcélú megtakarítás közül választhatunk:

  • A nyugdíjbiztosítás,
  • Az önkéntes nyugdíjpénztár (ÖNYP) és
  • A nyugdíj elő-takarékossági számla (NYESZ) közül.

Mindhárom termék 20 százalékos adójóváírást biztosít a befizetett összegek után, ami gyakorlatilag a hozamainkat növeli. A nyugdíjcélú megtakarítás egyébként mindenképpen hosszabb távú elköteleződést jelent, mivel csak nyugdíjba vonuláskor kapjuk meg a termékek által biztosított összes előnyt.

A három termék között az egyik legjelentősebb eltérés abban áll, hogy mennyire nekünk kell meghozni a befektetési döntéseket. A NYESZ esetén ugyanis minden esetben mi döntünk a befektetéseinkről, a nyugdíjbiztosításoknál egy tanácsadó segít az eszközalapokból álló portfólió kialakításában, míg az ÖNYP esetén a vagyonkezelés terheit a szolgáltató leveszi a vállunkról.

Befektetési alapok

Egyre többen fedezik fel maguknak a befektetési alapokat, ezek ugyanis akár kis összegtől megvásárolhatók, mégis sokféle befektetést ötvöznek. A legbiztonságosabbak a pénzpiaci alapok, igaz, jellemzően ezeknek a legalacsonyabb a hozama is. A kötvényalapok ugyan az elmúlt időszakban jól hoztak, viszont emelkedő hozamkörnyezetben akár veszteséget is elkönyvelhetünk rajtuk. A részvényalapot viszont kizárólag hosszútávú befektetésnek szabad vásárolni.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 3. péntek
Ferenc, Olívia
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?