4 °C Budapest
Vigyázz, milyen pénzt veszel ki az ATM-ből! Akár le is csukhatnak

Vigyázz, milyen pénzt veszel ki az ATM-ből! Akár le is csukhatnak

2016. június 22. 16:31

Érdekes felhívás jelent meg a mai napon a rendőrség hivatalos honlapján. Egy férfit azért keresnek a kecskeméti rendőrök, mert pénzt talált egy ATM bankjegykiadó nyílásában.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A mai napon jelent meg egy felhívás a police.hu-n, hogy a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság lopás gyanúja miatt folytat eljárást ismeretlen tettes ellen.

Az eddigi információk szerint az alábbi képen látható 65 év körüli, vékony fémkeretes szemüveget viselő férfi március 22-én egy kecskeméti áruház bejáratánál lévő bankjegykiadó automatában talált 100 000 forint készpénzt, amit jogtalanul elvett.

Forrás: police.hu

Ez tényleg lopás?

Képzeljünk el egy első hallásra talán ártatlannak, vagy szerencsésnek tűnő szituációt. Pénzt veszünk fel egy ATM-ből, ám - még mielőtt betennénk a kártyánkat a bankjegykiadó automatába - észrevesszük, hogy annak pénzkiadó nyílásában már van pár bankjegy.

Valószínűleg a legtöbben nem sokat gondolkoznának, eltennék a "talált" pénzt.

Pedig ez lopásnak számít.

Az esetet a Büntető Törvénykönyv (Btk.) 370. §-a szabályozza. Eszerint "aki idegen dolgot mástól azért vesz el, hogy azt jogtalanul eltulajdonítsa, lopást követ el". Az ATM által kiadott pénz a kártyabirtokos tulajdona, a megtaláló köteles az esetet a bankban jelezni és a pénzt leadni.

A Btk. hivatkozott paragrafusa szerint egyébként a lopást (ha kisebb értékre történik) két évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethetik. Ha 500 ezer forintnál nagyobb összeget találunk az ATM-ben, az viszont már nagyobb értékű lopásnak minősül, így három évig terjedő szabadságvesztéssel is járhat.

Mit tegyünk ilyen helyzetben?

  • Ha pénzt találtunk az ATM bankjegykiadó nyílásánál, hívjuk az automatán szereplő telefonszámot - a bank munkatársa elmondja majd, mi a teendő. Ha bankfióknál levő ATM-nél történt az eset, érdeklődhetünk a fiókban is.
  • Ha bármi szokatlant tapasztalunk, inkább ne használjuk az automatát.
  • Fontos tudni, hogy a bankjegykiadó automatáknál fénykép készülhet (és általában készül is).
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?