Bankkártyapara Magyarországon: ezzel a plasztikkal simán felsülhetsz

Bankkártyapara Magyarországon: ezzel a plasztikkal simán felsülhetsz

Pénzcentrum
2016. május 23. 11:36

Folyamatosan nő az egyérintéses fizetésre alkalmas terminálok száma hazánkban. Ennek ellenére nem biztos, hogy mindenhol elfogadják a Visa kártyánkat, míg a MasterCard és Maestro kártyákkal mindenhol egyérintéssel fizethetünk, ahol érintéses fizetésre alkalmas terminál van. Utánajártunk, hány helyen kell a hagyományos kártyás fizetési módszert használnunk.

Az érintőkártyát elfogadó terminálok száma folyamatosan nő, azonban belefuthatunk abba, hogy míg a MasterCarddal tudunk érintéssel fizetni, addig a Visa kártyánkkal csak a hagyományos, kártyás fizetési megoldást használhatjuk.

Tényleg olyan nagy a különbség?

Jelenleg nagyjából 100 ezer POS-terminál van Magyarországon, ezeknek nagyjából 60 százaléka alkalmas az egyérintéses fizetésre. Persze a terminálok cseréje folyamatosan zajlik, várhatóan 2017 végére már szinte mindenhol érintőkártyával fizethetünk.

Nagyjából 1-2 ezer terminál van, ami jelenleg nem alkalmas a Visa kártyák egyérintéses fizetésére, azonban ezek cseréje folyamatosan zajlik

- mondta a Pénzcentrum kérdésére Kiss Ede, a Visa Országigazgatója. A szakértő kitért arra is, hogy ennek az eltérésnek műszaki akadályai vannak, amelyek a terminálcserével hamarosan megoldódnak.

Lényeges újítás, hogy míg tavaly jellemzően csak a MasterCard és a Maestro kártyákkal fizethettünk a készpénzmentes fesztiválokon, addig idén már a Volt, a Balaton Sound és a Sziget mellett a kisebb fesztiválok is elfogadhatják a Visa kártyákat.

Min múlik, mivel fizethetünk?

Az, hogy az elfogadóhelyen milyen típusú kártyával fizethetünk, az elfogadó banktól függ. Mivel a különböző kártyatársaságok esetében eltérő szabványokról beszélhetünk, a fizetési alkalmazást több helyen is szükséges engedélyeztetni. Az egyes elfogadó intézmények a különböző engedélyeztetéseket, bevezetést nem feltétlenül végzik egy időben. Ezért fordulhat elő, hogy egyes kereskedőknél nem lehet minden kártyatársaság érintőkártyáit használni - mondta kérdésünkre a MasterCard.

Az könnyen belátható, hogy a régi, érintésre nem alkalmas terminálok cseréje időbe kerül, hiszen nagyjából 100 ezer készüléket kell lecserélni, illetve ezzel párhuzamosan a Visa kártyával egyérintéses fizetésre nem alkalmas terminálok cseréjét is végre kell hajtani. Addig a hagyományos módon fizethetünk ezeken az elfogadóhelyeken. A terminálok folyamatos cseréjének köszönhetően viszont egyre több helyen használhatjuk ki az érintőkártyánk előnyeit.

Mi számít érintéses fizetésnek?

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A leggyakrabban az érintőkártyákat használjuk érintéses fizetésre, a PayPass és PayWawe technológiák adnak erre lehetőséget. Azonban nem ez az egyetlen megoldás, már az NFC chippel ellátott okostelefonunkkal is fizethetünk a boltban, de különleges esetekben karórákba vagy egyéb hordható ruhába, vagy kiegészítőbe is építhető olyan technológia, amellyel egy érintéssel fizethetünk.

Miért jó az érintéses fizetés?

Az érintéses fizetés legnagyobb előnye, hogy felgyorsítja a tranzakciókat, mivel nem kell a készpénzzel bíbelődni, ehhez ugyanis a kártyát nem kell kiadnunk a kezünkből. Ugyan 5 ezer forint felett a PIN-kódot be kell ütnünk a terminálba, de a kártyát ebben az esetben sem kell kiadnunk a kezünkből, ez biztonsági okokból is előnyös.

Ez azért lényeges, mert ez megakadályozza, hogy a kártyánk adatai (mint a hátoldalon található ellenőrző kód) illetéktelen kezekbe kerüljön.

Egyébként készpénzhez nagyjából 4800 helyen juthatunk hozzá, a kártyánkat több mint tízszer ennyi helyen használhatjuk érintéses fizetésre.

Persze nem ez az egyetlen előnye az érintőkártyának, hiába élünk a havi kétszeri ingyenes készpénzfelvétel lehetőségével, jellemzően a második tranzakció után díjat számítanak fel a bankok ezért. Ha viszont beleférnénk a két készpénzfelvételbe, akkor az összes havi kiadásunk fedezésére jelentős összeget kellene felvenni. Ha viszont ezt elveszítjük, nehéz helyzetbe kerülhetünk, viszont a bankkártyát elvesztésekor letilthatjuk, így azt más nem tudja használni.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20