12 °C Budapest
Sosem gondolnád, mennyi bankkártya van Magyarországon

Sosem gondolnád, mennyi bankkártya van Magyarországon

MTI
2016. március 16. 16:29

Tovább bővült a kártyás vásárlási forgalom a tavalyi év negyedik negyedévében mind értékben, mind a tranzakciók számában, már közel 9 millió kártya van forgalomban, amelyek több mint fele alkalmas az érintéses fizetésre - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerdán.

A jegybank adatai szerint a hazai kibocsátású fizetési kártyákkal Magyarországon lebonyolított vásárlási tranzakciók száma meghaladta a 112 milliót 2015 negyedik negyedévében, ez 21 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest.

A tranzakciók értéke csaknem 27 százalékkal növekedve, 841 milliárd forintot ért el.

A fizetési kártyák száma kismértékben, 57 ezerrel nőtt a tavalyi év folyamán, megközelítve a 9 milliót. Az érintéses funkcióval rendelkező kártyák száma viszont egy év alatt 30 százalékkal emelkedett, és már mintegy 4,8 millió darab érintéses kártya van forgalomban.

A kereskedőknél lebonyolított fizetési kártyás vásárlási forgalom több mint 38 százaléka történt érintéses fizetéssel a tavalyi negyedik negyedévben, ami az összérték közel 24 százalékát tette ki. Az érintéses kártyás vásárlások száma 2,4-szeresére (41,4 millióra), értéke 2,8 szorosára (közel 180 milliárd forintra) nőtt 2014 negyedik negyedévéhez képest.

A kártyákat elfogadó POS terminálok száma meghaladta a 101 ezret tavaly év végén, és ezek több mint 62 százaléka támogatja az érintéses fizetéseket.
Az internetes elfogadóhelyek száma 12 százalékkal, 8300-ra nőtt a negyedik negyedévben az előző negyedévhez képest.

A kártyás fizetési forgalmon belül a betéti kártyák használata dominál a hitelkártyákkal szemben: a betéti kártyás vásárlások darabszámban és értékben is az összes kártyás vásárlási forgalom mintegy 85 százalékát tették ki tavaly.

Az internetes vásárlási forgalom dinamikusan nőtt tavaly - darabszámban közel 41 százalékkal, értékben mintegy 52 százalékkal -, ugyanakkor az összforgalomhoz viszonyított aránya továbbra is alacsony.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A kártyás készpénzfelvételek száma stagnált tavaly, a tranzakciók átlagértéke mintegy 3 ezer forinttal, 66 ezer forintra nőtt.

Az MNB adatai szerint a hazai kibocsátású fizetési kártyákkal 2015 harmadik negyedévében közel 6 ezer visszaélést követtek el, amelyekkel 244 millió forint kárt okoztak. Az előző év azonos időszakához viszonyítva a visszaélések száma és az okozott kár értéke egyaránt több mint másfélszeresére emelkedett, azonban a fizetési kártyás összforgalomhoz viszonyítva továbbra is alacsony az arányuk.

A visszaélések túlnyomó többsége - az esetek 81 százaléka, az okozott kár értékének pedig 90 százaléka - kapcsolódott a nemzetközi tranzakciókhoz, míg a visszaélések típusa szerint elsősorban a kártya fizikai jelenlétét nem igénylő, alapvetően internetes tranzakciók érintettek. A hazai kártyaelfogadói hálózatban elkövetett visszaélések száma 928 volt, összértékük 53,5 millió forintot tett ki, 40 százalék körüli mértékben nőtt 2014 harmadik negyedévéhez képest.
A pénzforgalmi szolgáltatók által vezetett fizetési számlák száma kismértékben, 100 ezerrel csökkent, az év végén meghaladta a 10,3 milliót.

A 2015 negyedik negyedévében lebonyolított egyedi és csoportos forintátutalások száma 2,8 százalékkal, 78,6 millióra emelkedett az előző év azonos időszakához képest, a tranzakciók összértéke 15,3 százalékkal nőtt, 151,1 milliárd forintra.

A csoportos beszedések darabszáma 17 millió volt, közel azonos a 2014 negyedik negyedévivel, összértékük 9 százalékkal emelkedve megközelítette a 180 milliárd forintot.

NEKED AJÁNLJUK
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?