Ilyen könnyen nyúlják le a kártyádról a pénzt a boltban: pillanatok alatt

2016. március 16. 15:29

Bankkártyás csalókat leplezett le egy biztonsági kamera; a felvétel tanúsága szerint a bűnözőknek ma már néhány másodperc is elég ahhoz, hogy klónkészüléküket bármelyik boltban elhelyezzék. Amennyiben egy ilyen, megbuherált terminálnál fizetünk, könnyedén lenyúlhatják minden pénzünket a bankszámlánkról. Mutatjuk, hogyan védekezhetsz.

Megdöbbentő és egyben aggasztó esetet rögzített egy biztonsági kamera. A felvételen az látható, hogyan tereli el a bolti eladó figyelmét egy bankkártyás csalásokra szakosodott, 3 fős banda, hogy közben klónkészüléket helyezzenek el a terminálon.

Nem árt tisztában lenni vele, hogy az ilyen, megbuherált készülékekkel könnyedén áldozattá válhatunk. Amennyiben nem figyelünk, simán ellophatják kártyaadatainkat, így pedig bármikor hozzáférhetnek a számlánkon tartott pénzhez.

Habár ezen klónkészülékek többsége nem olcsó, és ahogy az a felvételen is látszik, üzembe helyezésük komoly szervezést is igényel, a statisztikák mégis azt mutatják, a bűnözők egyre nagyobb üzletet látnak a lehetőségben. Az MNB legfrissebb adatai szerint csak tavaly tízmilliárdos károkat okoztak a bankkártyás bűnözők.

A biztonságos bankkártya-használat 8 pontja

  • Kerüljük az ismétlődő elemeket a PIN-kódunk kiválasztásánál, vagy hagyjuk meg a pénzintézet által küldött - véletlenszerűen generált - kódot!
  • A PIN-kódunkat soha ne tároljuk a kártyával egy helyen és ne adjuk ki másnak!
  • Ne használjuk ugyanazt a biztonsági kódot több bankkártyához!
  • Amennyiben születési adataink közül választunk PIN-kódot, ne tároljuk egy helyen azokat egyéb okmányainkkal!
  • Mielőtt készpénzfelvételre használnánk bankkártyánkat, mindig nézzük meg az ATM-et. A tapasztalatok alapján elsősorban a bankjegykiadó nyílás környékét szokták átalakítani csalók, ennek ellenőrzésére érdemes külön figyelmet fordítani. Ha bármilyen külső beavatkozásra utaló jelet látunk, jelentsük azt a berendezésen található telefonszámon és keressünk másik automatát!
  • Jelentősen csökkenthető a biztonsági kockázat, ha a bankfiókok előterében található ATM-eket használjuk. Amennyiben ezt a lehetőséget választjuk, mindig ellenőrizzük a beléptető rendszer kártyaolvasóját, előfordul ugyanis, hogy a bankkártyák adatait már itt megpróbálják megszerezni. Ha bármilyen gyanús változást tapasztalatunk a leolvasón - kidudorodást, ránézésre oda nem illő elektronikus eszközt -, inkább válasszunk másik ATM-et.Csökkenthetjük a kockázatot, ha olyan "másodlagos" bankkártyát használunk a bejutásra, amelyen nem tartunk nagyobb összeget.
  • Mindenképp állítsunk be kártyalimitet, így minimalizálhatjuk a veszteségeinket.
  • Okulva a fenti videóból érdemes a boltban a PIN-kód bepötyögésekor eltakarni a terminált, utána pedig visszaadni azt az eladó kezébe. Amennyiben a terminál rögzítve van, takarjuk el kb. fél percig úgy, hogy kezünket hozzáérintjük a gombokhoz, így azok mind átveszik testünk melegét.
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 16:39
Az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség kiterjesztésre kerül a postára is, ez a javaslat látott napv...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Holdblog  |  2024. április 18. 12:13
A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikvidi...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem