17 °C Budapest
Itt az új húszezres: megszereztük az elsőt + fotók

Itt az új húszezres: megszereztük az elsőt + fotók

Pénzcentrum
2015. december 14. 10:20

A Pénzcentrum újságírója volt ma reggel az első, aki az új 20 ezres bankjegyet kiválthatta. Mit érdemes tudni az új fizetőeszközről?

Ma reggel 10 órakor nyitott ki az Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénztárja, ahol az elsők között juthatunk az új 20 ezres bankjegyekhez.A Pénzcentrum elsőként jutott be a jegybank pénztárjába, ahol az első 20 ezer forintos banjegyet váltottuk ki. Egyelőre nem volt nagy roham az új bankjegyekért, csupán néhányan jelentek meg a 10 órakor a helyszínen, úgy néz ki, hogy a korábban tapasztalt tömeg a mostani bankjegyeknél elmarad.

Mit kell tudni az új bankjegyről?

December 14-én, hétfőn érhető el az MNB új 20 ezres bankjegye. A bankjegycímletet sok ATM kezeli, így a forgalomba hozatalt követően akár azonnal vagy néhány napon belül már ilyet is kaphatunk az ATM-ekből, vagy a postán, bankokban. Tömeges elterjedésére 2016 első hónapjaitól lehet számítani, igaz, már az első napon is sokan válthatnak a régi bankjegyekről az újra az MNB-nél.

Az új 20-ason a biztonság is fontos tényező volt, így számos hamisítás elleni védelmet építettek a bankjegybe:

  • Az új bankjegyen a nyomtatott portré tükörképét ábrázoló, eddig is alkalmazott vízjelkép az új bankjegyeken kiegészült a portrévízjel mellett függőlegesen elhelyezkedő 20 000 értékjelzéssel. Ez a - sok külföldi bankjegyen már elterjedten alkalmazott - kombináció egyrészt nehezíti a hamisítást, másrészt az "utca embere" és a pénztárosok által is egyszerűen ellenőrizhető.
  • Ugyancsak a jelenleginél markánsabb az előoldalon található hologram is, amely egyben összetettebb védelmet is kínál. Formája eltér a jelenlegi sorozat címletein alkalmazottól, másrészt hatékonyan segíti a pénztárosok munkáját azzal, hogy egyes elemei UV fényben fluoreszkálnak.
  • A bankjegy papírjában lévő, átnézetben (fény felé tartva) ellenőrizhető biztonsági szál is csak ezt a címletet azonosítja. Míg a jelenlegi bankjegyek mindegyik címletében azonos (MAGYAR NEMZETI BANK) feliratot tartalmazó biztonsági szál található, addig az új húszezer forintos bankjegyek esetében a biztonsági szál felületén az MNB betűk mellett a számmal írt 20 000 értékjelzés is olvasható.
  • A megújult húszezer forintos bankjegy számmal és betűvel írt értékjelzései a jelenleginél jobban tapinthatók, másrészt kifejezetten a tapintással történő azonosítást megkönnyítő elemek is helyet kaptak az új bankjegyen.
  • A pénztárosok napi gyakorlatában az egyik leghatékonyabb ellenőrzési módszer a bankjegy kombinált, UV lámpával történő vizsgálata. A hamisítások megnehezítése, illetve ezzel összhangban az ellenőrzés megkönnyítése érdekében megújult, színesebb és címletspecifikusabb lett az ezt szolgáló, természetes fényben nem látható, ám UV-fényben megjelenő motívum is.
  • A jelenlegi húszezer forintossal összehasonlítva, a hátoldalról a gyakrabban ellenőrzött előoldal közepére került a színváltó festékkel nyomtatott motívum, amely színét mozgatás hatására aranyról zöldre változtatja.
  • Új biztonsági elem a bankjegy hátoldalán, a vízjel bal oldalán mozgatás hatására előtűnő aranyszínű, ún. irizáló sáv, amelyben a 20 000 értékjelzés és az MNB felirat látható.

Melyik pénz cseréje következik?

Az új bankjegycsalád első tagját, a 10 ezer forintos bankjegyet tavaly vehettük először kézbe, a következő lecserélésre kerülő pénzek a 2 ezer forintos és az 5 ezer forintos bankók lehetnek. Ezek az új fizetőeszközök 2017-től kerülhetnek forgalomba.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 27. 18:03
Nagy hibák. Karrierje valamely pontján minden makrobefektetővel megesik, hogy hatalmasat téved. Talá...
MEDIA1  |  2022. május 27. 17:58
Hatalmas LED-fal, kiterjesztett valóság és új adástervező rendszer a TV2-nél.
Összkép  |  2022. május 27. 15:07
Közeledik a nyári szünet, sokan az utolsó jegyeiket szerzik ebben az új normálisban, egy világjárván...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?