5 °C Budapest

10 perc alatt kereshetsz 200 ezret: az OTP-nél elmondták, hogyan

Pénzcentrum
2015. november 12. 10:20

A magyarok kétharmada nem ismeri a TBSZ előnyeit, egy átlagos számlával 200 ezer forintot is spórolhatunk, pedig csupán 10 percig tart a számlanyitás. Év végén lejárnak a 2010-ben nyitott számlák, viszont ha meg szeretnénk hosszabbítani a megtakarításunkat, akkor év végéig nyilatkoznunk kell róla - hangzott el az OTP csütörtöki háttérbeszélgetésén.

2015 év végén járnak le az első tartós befektetési szerződések és a tartós betéti szerződések (TBSZ).

280-300 ezer TBSZ lehet összesen Magyarországon, ami elég alacsony ahhoz képest, hogy 1,5-1,7 millió értékpapírszámla van

- mondta Nyitrai Győző, az OTP vagyonkezelési és befektetési szolgáltatások igazgatója. Ez azt jelenti, hogy az értékpapírszámlák 20 százaléka TBSZ. Ugyan a lemorzsolódás 10 százalék körüli, azonban ez általános az ilyen futamidejű termékeknél.

Mi az a TBSZ?

A TBSZ-ekre értékpapírokat vásárolhatunk, illetve hosszú futamidejű betéteket köthetünk le. Három év után csupán 10 százalék kamatadót kell fizetnünk és egészségügyi hozzájárulást mentességet kapunk, öt év után pedig teljes kamatadó mentességet kaphatunk.

 

Semmiképpen sem a gazdagok játékszere a TBSZ, az átlagos megtakarítás ugyanis 2,8 millió forint

- tette hozzá Nyitrai Győző.

Egyébként 1,5 millió forinton 5 év alatt (3 százalékos hozammal számolva) 100 ezer forintot spórolhatunk, pedig a számlanyitás csupán 10 percet vesz igénybe, vagyis az átlagos (2,8 milliós) megtakarítással számolva közel 200 ezer forintot is spórolhatunk.

30 ezer olyan értékpapírszámla van az OTP-nél, amihez a 2010-es nyitás óta nem nyúltak hozzá, ennek ellenére 2,5 milliárd forint adót fizettek be. Aki viszont TBSZ-t nyitott, átlagosan 200 ezer forint adót takarított meg.

Az ügyfelek kétharmada nem ismeri a TBSZ-t, ezért nyitnak inkább értékpapírszámlát. Ugyan elsőre kötöttségnek látszik a kedvezmény, azonban valójában bármikor hozzáférhetünk a pénzünkhöz.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Tegyük fel, hogy két értékpapírt veszünk, egyik értékpapírunkon veszítünk, míg egy másikon nyerünk, így nullára jövünk ki, viszont a pénzünkre szükségünk van a kedvezmény elérése előtt. Ebben az esetben a TBSZ-nél nem kell adót fizetnünk, míg az egyszerű értékpapírszámla esetén a nyereséges értékpapír után meg kell fizetnünk az adót.

Mit vegyünk a TBSZ-re?

A szakértők általában befektetési alapok vásárlását szokták ajánlani az ügyfeleknek. Az elmúlt egy évben egyébként az ingatlanalapok voltak a legnépszerűbbek. A bankbetétek nem meglepő módon a jelenlegi kamatok miatt nem népszerűek.

Mit tehetünk lejáratkor?

A most lejáró számlákat 2010-ben nyitották, amiknél több lehetőségünk van.

  • Ha meghosszabbítjuk, akkor "megnyerjük" a gyűjtőévet, ugyanis 2015-ban nyitott számlaként számít, azonban erről december 31-ig nyilatkoznunk kell.
  • Ha részkivétellel szeretnénk élni, akkor viszont a gyűjtőévünk 2016 lesz.
  • Ha nem nyilatkozunk, akkor a pénzünk átkerül egy értékpapírszámlára. Ekkor a korábbi kedvezményeket megkapjuk, a bank rögzíti, de a január 1-től elért hozamok.
Lényeges, hogy nem átjárható a betéti és a befektetési számla, azonban a lejáratkor válthatunk a két számlatípus között.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2023. január 31. 05:59
Az ENSZ adatai szerint a Föld szárazföldi területeinek 31 százalékát borítják erdőségek. Levegő- és...
MEDIA1  |  2023. január 30. 20:28
A világ legnézettebb párkapcsolati realityje, A Married at first sight magyar változata hamarosan a...
Bankmonitor  |  2023. január 30. 16:44
Az utóbbi években ugrásszerűen nőtt a magán egészségügybe járók száma. A szolgáltatásokért zsebből f...
MNB Intézet  |  2023. január 30. 10:42
Do editors and reviewers have strong preferences for statistically significant estimation results? T...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 31. kedd
Marcella
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. január 31. 10:03