7 °C Budapest

Ebbe teszik a pénzüket a tehetős magyarok

2015. szeptember 4. 14:33

Az elmúlt néhány évben kialakult alacsony kamatkörnyezet megváltoztatta a hazai megtakarítási és befektetési szokásokat: folyamatosan csökken a bankbetétek népszerűsége, előretörtek az életbiztosítások és töretlenül bővül a lakástakarék-konstrukciók aránya. Ennek ellenére továbbra is sokan tartják készpénzben a megtakarításukat - derül ki az Erste felméréséből.

A magyarok legfontosabb elvárása a különböző megtakarítási és befektetési termékekkel szemben az, hogy a pénz mindig rendelkezésre álljon, és a befektetés alacsony kockázatú legyen - derül ki az Erste legutóbbi felméréséből. A válaszadók felének döntő szempont, hogy mindig hozzáférhető legyen a megtakarításuk, míg harmaduknak az alacsony kockázat az elsőszámú döntési kritérium. A magas hozam mindössze a magyarok 12 százalékának határozta meg elsődlegesen a választást, míg csupán 6 százalék számára volt az a legfontosabb szempont, hogy olyan pénzügyi eszközben tartsa megtakarításait, befektetéseit, amely könnyen érthető számára.

Erősödő tudatosság jellemzi a magyar családokat a befektetéseik, megtakarításaik terén, ami egyrészt abban nyilvánul meg, hogy igyekeznek minél változatosabb pénzügyi eszközökben tartani a vagyonukat, másrészt abban, hogy egyre inkább szeretnék megérteni az egyes befektetési formák működését is

 - mondja Kállay András, az Erste Bank Privát- és Prémiumbanki vezetője. Erősödik az adóoptimalizálásra és az öngondoskodásra irányuló igény is az ügyfelek részéről, amit jól mutat, hogy folyamatosan növekszik a befektetési alapok népszerűsége és továbbra is erős az életbiztosítások aránya, miközben a három év alatt közel megduplázták részarányukat a lakástakarék-konstrukciók. Mindez jelentős fordulatnak tekinthető ahhoz képest, hogy 2013-ban még a bankbetétek álltak az élen a különböző konstrukciók közül.

Ez volt a megtakarítások népszerűségi sorrendje tavaly:

  • a betétet választók aránya 32,
  • az életbiztosítást választóké pedig 34 százalékos,
  • a harmadik helyen a nyugdíjcélú megtakarítások állnak 14 százalékos aránnyal, majd
  • a lakástakarék és az értékpapír-befektetések következnek.

Itt érdemes megjegyezni, hogy a legtöbbször a nyugdíjcélú megtakarítások esetében is befektetési alapokba fektetik az ügyfelek a megtakarításaikat, így elmondható, hogy a befektetések súlya egyre nagyobb, összességében eléri a 24 százalékot.

Az otthon, készpénzben tartott megtakarítások arány még mindig magas: a megkérdezettek 27 százaléka így takarékoskodott. Persze ez évről évre csökkenő tendenciát mutat, 2011-ben még 30 százalék volt a párnaciha-hívők aránya.


Sokak számára a "bőség zavara" jelent visszatartó erőt, hiszen számtalan termék áll az ügyfelek rendelkezésére, ezért nehéz átlátni a kínálatot. Sokaknak nyűg a pénzügyekkel foglalkozni, ezért nem is fordítanak rá kellő figyelmet.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A magas betéti kamatok elmúlásával az egyszerű megoldások ideje lejárt, aki tehát nem gondolja át ezeket a kérdéseket, sokat veszíthet a megtakarításain

- hívja fel a figyelmet Kállay András.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem