5 °C Budapest

Rengeteg pénzt utaltak haza a külföldön dolgozó magyarok

2015. június 16. 09:31

A Németországban dolgozó bevándorlók tavaly összesen 14 milliárd dollárt, ebből közel egymilliárdot Magyarországra küldtek haza a családjaiknak egy jelentés szerint, amelyet a Nemzetközi Alap a Mezőgazdasági Fejlődésért (IFAD) publikált hétfőn, írja a The Local német kiadása.

Ezzel Németország Európa élvonalába került a hazautalt pénzeket tekintve. A jelentés szerint ezek az összegek többnyire alapvető szükségleteket (ételt, ruhát, lakhatást, gyógyszereket, oktatást) fedeznek az otthon maradt családtagok számára, és gyakran a családok jövedelmének akár a felét is kiteszik.

A hazautalt pénzek alapján kialakult rangsorban Németországot csak Oroszország és az Egyesült Királyság előzi meg, előbbi 20,6 milliárddal, utóbbi 17,1 milliárddal. A top három után következik Franciaország (10,5 milliárd) és Olaszország (10,4 milliárd).

Németország esetében különlegesség, hogy innen küldték a legtöbb pénzt más európai országokba, a legtöbbet Lengyelországba (2328 millió dollárt), utána Magyarországra (969 milliót, azaz majdnem 270 milliárd forintot), és Csehországba (720 milliót). Furcsa módon Törökországba csak 544 millió eurót küldtek haza, bár ez kitette a Törökországba küldött összes pénz 48 százalékát. Az összegek egyébként folyamatosan növekednek, a török példánál maradva egy évtizeddel ezelőtt még csak 7 millió érkezett Németországból évente.

A jelentés ugyanakkor azt is hangsúlyozza, hogy bár ezek az összegek nagynak tűnnek, ez mégsem jelentős tőkekiáramlás: ez a 14 milliárd a német GDP-nek csak 0,38 százalékát teszi ki, és a többi ország esetében is hasonlóak az arányok. Egész Európát nézve összesen majdnem 110 milliárd dollárt küldtek haza a migránsok, ami körülbelül 150 millió ember boldogulását segítette világszerte. A pénz harmada maradt Európán belül, Lengyelország, Ukrajna és Románia jártak a legjobban. Egy bevándorló egyébként átlagosan 1500 és 3200 dollár közötti összeget küld egy év alatt.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az utalások tranzakciós díjából a bankok is jócskán profitálnak (évente nagyjából 2,5 milliárd dollárt), a jelentés arra is kitért, hogy az ilyen utalásoknál szerintük csökkenteni kellene a terhelést, mivel ezeket a pénzek sok esetben a célzott családok legalapvetőbb szükségleteinek fedezéséhez kellenek.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 3. 20:40
Az RTL péntek este a Fókusz című műsorában, majd nem sokkal később sajtóközleményben is megerősített...
Holdblog  |  2023. február 3. 14:41
Nem ritkán fordul elő, hogy egy baráti társaság vagy egy család külön városban vagy éppen országban...
Kasza Elliott-tal  |  2023. február 3. 11:53
Minden Top 10 lista összeállítása után végigpörgetem a teljes táblázatot pár szempont szerint: kik e...
KonyhaKontrolling  |  2023. február 3. 07:40
Sokszor találkozom ezzel a kijelentéssel, akár még közgazdász tollából is, de az első gondolatom min...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 4. szombat
Ráhel, Csenge
5. hét
Február 4.
Rákellenes világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?