-1 °C Budapest

Nem hitt a szemének, amikor megkapta a bank SMS-ét

2015. június 8. 14:32

Több mint 71 millió forintot utaltak nemrég tévedésből egy kollégánknak. Az eset ugyan meglepő, de egyáltalán nem egyedülálló Magyarországon. Naponta többmillió banki utalást történik, melyből néhány esetben valóban téves tranzakcióról van szó. Nagyon fontos azonban, hogy semmiképp se kezdjünk önfeledt költekezésbe, ha nem várt pénzösszeg landol a számlánkon, azt ugyanis a hatályos jogszabályok szerint vissza kell fizetni!

Több mint 71 millió forintot utaltak tévedésből a Bors munkatársának bankszámlájára; Tamás Rita teljesen ledöbbent, amikor meglátta a bank SMS-értesítőjét a tranzakcióról.

Nem volt rajtam szemüveg, ráadásul egy műtét után lábadozom, elsőre nem is fogtam fel, hogy 71 milliót kaptam. Később néztem rá újra, akkor láttam, hogy itt bizony egy 71 milliós utalásról van szó

- mondta a Borsnak Tamás Rita, aki mihamarabb tisztázni akarta a helyzetet.

Nem mérlegeltem, arra gondoltam, hogy milyen kellemetlen helyzetben lehet az, aki elutalta a pénzt. Másnap ebédszünetben besiettem a bankba, ahol fogalmuk sem volt, hogy miről beszélek. Hosszas telefonálgatás után derült ki, hogy a bank rontotta el az utalást, amely eurós pénzmozgás volt, 230 308 eurót utaltak egy másik személy helyett nekem. Megköszönték, hogy szóltam, ők észre sem vették, mi történt. Félórával később visszaküldték az összeget a feladónak, utalási költséget nem számoltak fel

- foglalta össze a történteket Tamás Rita.

Ki a hibás, mit kell tennünk???

Több millió banki utalást hajtanak végre naponta és a tapasztalatok azt mutatják, ebből néhány alkalommal valóban téves tranzakcióról van szó. Ahhoz ugyanis, hogy az általunk utalni kívánt pénz rossz címzettnél landoljon, már egyetlen számjegy félreütése is elegendő. Bár sokan nincsenek tisztában vele, de a hatályos jogszabály szerint a jóváírást a számlaszám alapján kell a bankoknak teljesítenie.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Tehát létező forintalapú bankszámlára tévesen utalt összeg jóváírásra kerül akkor is, ha a név és a számlaszám eltér.

Így az követett el hibát, aki tévesen adta meg a bankszámlaszámot, amire utalni szeretett volna. Ez persze nem jelenti azt, hogy el is bukja a pénzét, legalábbis ha a rossz címzett is partner ebben - ezt az igényt természetesen minél előbb jelezni kell a banknál. Az se kezdjen azonban önfeledt költekezésbe, akinek a számláján landolt a nem várt pénzösszeg. Ilyen esetben mindenképp jelezzük számlavezető bankunk felé, hogy téves utalást írtak jóvá a számlánkon.

Amennyiben a címzett költ a összegből, és az utaló visszautalást kezdeményez, úgy a címzett jogalap nélküli gazdagodására való tekintettel a Ptk. az irányadó: az alaptalan összeget vissza kell téríteni, kizárólag jóhiszeműség esetén nem terheli a kötelezettség a címzettet, amikor is jogosultnak érezhette magát

- mondta el a Pénzcentrumnak egy hasonló eset kapcsán korábban az MKB Bank.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2023. február 7. 07:04
Ügyfeleink gyakran gondolják, hogy a hitelfedezeti biztosítást hamarabb meg lehet kötni, mint a bank...
Holdblog  |  2023. február 7. 06:02
A svájci luxusóragyártás szentháromságának egyik tagja, az Audemars Piguet idén 30 éve mutatta be a...
MEDIA1  |  2023. február 6. 18:23
A Nyelv és Tudomány ismeretterjesztő hírportál a Tilos és a Civil Rádióval közösen finanszírozást ny...
Kiszámoló  |  2023. február 5. 12:22
Az Európai Jegybank végre feléledt a Csipkerózsika álmából és jócskán az események után kullogva elk...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 7. kedd
Tódor, Rómeó
6. hét
Február 7.
A házasság hete
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?