18 °C Budapest
Erre nem is gondolnál: ide tedd a locsolkodós pénzt

Erre nem is gondolnál: ide tedd a locsolkodós pénzt

2015. április 6. 16:00

A néphagyománynak ugyan nem része, napjainkban mégis sokan kapnak készpénzt a locsolkodáskor. Általában nem jelentős összegekről van szó, mégis megfordulhat a fejünkben, hogy félretegyük a kapott pénzt. Mihez tudunk kezdeni tíz-húsz ezer forinttal?

Nagy valószínűséggel a locsolkodáskor kapott pénzeket összetéve sem kapunk akkora összeget, amivel jelentős megtakarítást indíthatunk el. A Pénzcentrum most összegyűjtötte azokat a takarékoskodási formákat, amikbe már ezeket az összegeket is érdemes lehet befektetni.

Nyeremény betétek

Jelenleg két bank kínál nyeremény betéteket, igaz eltérő konstrukciókról van szó, mégis a két betétnek ugyan az a lényege. Már kis címletet is befektethetünk, az OTP-nél 5 ezer, míg az FHB-nál 10 ezer forintos a legkisebb megvásárolható névérték.

Ezek a betétek nem kamatoznak, viszont havonta részt vesznek a sorsoláson, ahol autókat és műszaki cikkeket lehet nyerni vele.

Ha nincs szükségünk autóra vagy műszaki cikkre, akkor is érdemes ezt választani, mivel a nyereményünk értékét készpénzben is átvehetjük.

Érdemes lehet eurót váltani

Ugyan nehéz megjósolni, hogy merre mozdul el a forint árfolyama az euróhoz képest, azonban megérheti eurót venni, amit aztán a magasabb árfolyamon visszaváltva nyerhetünk a különbözeten.

Ha most 300 forintos árfolyamon veszünk 15 ezer forintért eurót, azt 320-as árfolyamon visszaváltva kereken ezer forintot nyerhetünk, ami a három százalékos banki kamathoz képest több, mint dupláját hozhatja.

Lényeges, hogy figyelembe vegyük a vételi és eladási árfolyam közötti különbözetet, akár a bankszámlánkon, akár valutaváltónál vesszük-adjuk az eurónkat.

Persze nem csak az árfolyamnyereségre érdemes játszani, a nyaraláshoz is megérheti most megvenni az eurót, így spórolva egy kisebb összeget.

Vehetünk állampapírt is

Az állampapírok közül a lakossági állampapírok kiemelkedő közép- vagy rövidtávú hozamokkal kecsegtetnek:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

  • A Prémium Magyar Államkötvény (PMÁK) az inflációhoz képest nyújt kamatprémiumot
  • A Bónusz Magyar Államkötvény (BMÁK) a diszkontkicstárjegyek hozamához képest ad kamatbónuszt

Azért érdemes ezeket választanunk, mert a PMÁK már ezer forintos címlettel megvásárolható. A kamatok begyűjtése után pedig a BMÁK-ba fektethetjük a pénzünket, ami az egy forintos alapcímletének köszönhetően bármekkora, általunk választott összegben megvehető.

Egészítsük ki a rendszeres megtakarításunkat

Ha van rendszeres megtakarításunk azt is kiegészíthetjük többletbefizetéssel. Ebből a szempontból az életbiztosítások (nyugdíjbiztosítások) a legegyszerűbb megoldások, ugyanis ezeknél eseti vagy rendkívüli díjakat fizethetünk be, ami elkülönül a rendszeres díjaktól és általában könnyen hozzáférhető.

Ha pénztári megtakarításunk van (önkéntes nyugdíjpénztár, egészségpénztár, önsegélyező pénztár), és nem használtuk ki teljesen a 20 százalékos adójóváírást, akkor többletbefizetéssel plusz jóváírásokat is kaphatunk a számlánkra. 15 ezer forintos extra befizetés után 3 ezer forint adójóváírást kapunk a hozamon felül.

A megtakarítási számlánk is kibővíthető az összelocsolkodott összeggel. Akár a 20 százalékos adójóváírást biztosító nyugdíj-előtakarékossági számlát, akár a kamatadó és egészségügyi hozzájárulás kedvezményt adó tartós befektetési szerződést választjuk valószínűleg jó kiegészítés lesz a későbbiekben ez a kisebb összeg is.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 27. 18:03
Nagy hibák. Karrierje valamely pontján minden makrobefektetővel megesik, hogy hatalmasat téved. Talá...
MEDIA1  |  2022. május 27. 17:58
Hatalmas LED-fal, kiterjesztett valóság és új adástervező rendszer a TV2-nél.
Összkép  |  2022. május 27. 15:07
Közeledik a nyári szünet, sokan az utolsó jegyeiket szerzik ebben az új normálisban, egy világjárván...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?