3 °C Budapest

Ártatlan telefonnal indul a legújabb bankkártyás átverés

2015. január 27. 06:01

Érdekes bankkártyás lehúzás terjed Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban: a trükk banálisnak tűnik, és bár Magyarországon egyelőre nem fenyeget, szakértők szerint könnyen lehet, hogy hamarosan a hazai bankok ügyfelei is találkoznak majd hasonlóval.

Újabb bankkártyás átverésre hívják fel a figyelmet netes biztonsággal foglalkozó szakemberek. Az átverésről egyelőre csak angolszász országokból érkeztek hírek, de szakértők szerint nem kizárt, hogy hamarosan mi is találkozunk hasonlóval. A csalás lényege, hogy a bűnözők egyenesen a bank csalásellenes osztálya nevében (vagy éppen a rendőrség nevében) telefonálnak, és azt állítják, hogy gyanús aktivitást észleltek az érintett bankszámláján.

Ilyen hívások esetében sokan nem is gyanakszanak, mivel személyes adataik (név, telefonszám) a hívó fél tulajdonában vannak.

A forgatókönyv természetesen a szokásos, "ellenőrzésképpen" elkérik a PIN kódunkat.

Sose felejtsük el, hogy egy bank sohasem fogja kérni, és nem is kérheti tőlünk a PIN kódunkat, sem levélben, sem telefonon, sem pedig személyesen.

A csalók az átvert áldozatnak azt mondják, hogy kiküldenek egy futárt a "kompromittált" bankkártya begyűjtésére. Ez is egy teljességgel szokatlan lépés, aminél mindenkinek gyanút kellene fognia, hiszen jobbára inkább azt kérik, hogy mi vigyük be azt egy bankfiókba, semmint hogy ilyen költséges futáros módszert választanának.

A bankok gyakorlatilag sosem jönnek a lakásunkba, a rendőrség sem jön házhoz azért, hogy "kicserélje" az állítólag hibás, sérült bankkártyát.

A gyanútlan ügyfél odaadja a kártyát a futárnak, aki elviszi azt a csalókhoz - akik már tudják a felhasználó PIN kódját. Szakértők olyan esetről is tudnak, amikor a csalók azt kérték az ügyféltől, vágja ketté a kártyáját: azonban még így, az elvileg használhatatlan kártyáról is tudtak információt gyűjteni.

Hozzánk is elérhet valami hasonló

Magyarországon egyelőre a hagyományos spam-kampánnyal (azaz kéretlen hirdetésekkel, levelekkel) indított adathalászat a jellemző: ezeknek az utóbbi években a javult a minősége, magyarán ma már nincsenek tele helyesírási hibákkal, illetve nem a Google nyers-fordítójával készítik őket. Emiatt érdemes figyelni a linkek valódi URL hivatkozására, illetve sosem kattintani kéretlen levél linkjére, mellékletére

- mondta el a Pénzcentrumnak az online biztonsággal foglalkozó ESET magyarországi képviseletének szakértője, Csizmazia-Darab István.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az IT biztonsági szakértő szerint nem kizárt, hogy egyszer a PayPal online fizetési rendszer vagy az eBay internetes aukciós oldal nevében ne próbálkoznának Magyarországon is telefonhívásokkal. Egyébként a magyar nyelv sem ment meg bennünket mindentől, elég ha csak a LinkedIn közösségi oldal feltörésére gondolunk, ott jócskán voltak magyar áldozatok is, akiknek aztán érdemes volt azonnal jelszót cserélni.

A szakértő azt javasolja, hogy a közösségi oldalon ne tegyük ki publikusan a lakcímünket, telefonszámunkat, ne adjunk magas labdát. Azonban barátaink feltört számítógépéből, vagy ellopott telefonjából is megszerezhetőek információk - például telefonszámok. A lényeg inkább az ilyen esetleges hívások kezelése.

Ne higgyünk el mindent, igazoltassuk a hívó felet, és azonnal fogjunk gyanút ha személyes adataink után érdeklődik vagy bediktált linkre kéri, hogy kattintsunk.

Az adatok egyébként nem túl biztatóak: a zavalyi számok és a 2015-ös esztendőre szóló biztonsági előrejelzések jelentős emelkedést regisztráltak ezen a területen. Semmi olyan jel nem látszik, ami miatt ez a folyamat gyengülne majd az idei évben, sőt állandó emelkedést jósolt szinte az összes antivírus ipari szereplő.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. január 30. 11:28
A dokumentumfilm már két fesztiválon is elismerésben részesült.
MNB Intézet  |  2023. január 30. 10:42
Do editors and reviewers have strong preferences for statistically significant estimation results? T...
FudgElliott  |  2023. január 30. 09:26
Ez egy rendhagyó visszatekintő bejegyzés lesz. Többször nekem szegezték már a kérdést, van-e arról s...
Bankmonitor  |  2023. január 30. 07:59
Fordulatot hozott a 2022-es év a nyugdíjasok anyagi helyzetében: hosszú idő után most először közele...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 30. hétfő
Martina, Gerda
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?