16 °C Budapest
Furcsa leveleket kapnak a magyar bankok ügyfelei: a feladó ismeretlen

Furcsa leveleket kapnak a magyar bankok ügyfelei: a feladó ismeretlen

Pénzcentrum
2014. szeptember 10. 06:00

Lejárt a régi bankkártyád, de az újat még nem kaptad meg? Arra gyanakodsz, hogy elkeveredett, ellopták vagy a bank hibázott? Pedig könnyen előfordulhat, hogy a többi, feladó nélküli levélszeméttel együtt kidobtad a kukába. De vajon miért nem ajánlva küldik a bankok a plasztikokat?

Sokan meglepődnek, mikor a pénztárnál vagy ATM-nél egyszer csak kiderül, hogy a kártyájuk bizony lejárt az előző hónap végén. Habár a plasztik lejárati dátumát kevesen tartják fejben, általában az új kártya megérkezése emlékeztet minket arra, hogy hamarosan le kell cserélnünk a régit.

De hogyan fordulhat elő az, hogy az előző már lejárt, de mi nem kaptuk meg az újat? Biztos egyáltalán, hogy nem kaptuk meg? Mert bizony könnyen előfordulhat, hogy tudtunkon kívül a többi levélszeméttel együtt a kukába hajítottuk a bankkártyánkat is. Sok pénzintézet ugyanis már nem csak "sima" levélként, de azonosítható feladó nélküli levelet küld az ügyfeleknek.

Ez komoly? Most már minden borítékot figyelni kell?

A kártyákat azonosítatlan borítékban, a feladó megjelölése nélkül adjuk fel

- mondta el a Budapest Bank lapunk kérésére. Tapasztalataik szerint ugyanolyan biztonsággal es arányban kerülnek kézbesítésre így a kártyák, mint amikor korábban ajánlott küldeményben postázták. Összességében pedig elenyésző a problémás esetek száma, és jórészt megelőzhető azzal, ha az ügyfél az esetleges lakcím változását haladéktalanul jelenti a fiókban. A CIB Bank tájékoztatása szerint is minimális azon esetek száma, amelyek során a kártya a postán elveszik, az pedig nem fordul elő, hogy a kártya ne gyártódjon le. Az FHB-nak sincs tudomása arról, hogy történt volna visszaélés meg nem kapott plasztikkal.

A K&H Bank ugyanakkor úgy nyilatkozott lapunknak, hogy náluk csak a megújított vagy pótolt kártyákat adják fel normál postai küldeményként (értesüléseink szerint szintén feladó nélkül), az új plasztikokat viszont elsőbbségiként küldik ki. A pénzintézet szerint az esetek körülbelül 1 százalékában fordul csak elő, hogy a kártya elkeveredik a postán.

A bankok tapasztalatai egybevágnak az MNB statisztikáival.

A jegybanki adatok szerint az elmúlt években a meg nem kapott kártyákkal okozott károk száma és értéke is elenyésző az elveszett, ellopott vagy például a hamisított plasztikokkal elkövetett visszaélésekhez képest.

2011 és 2012 első félévében például egy ilyen eset sem történt, a legtöbb regisztrált eset száma pedig az ötvenet sem érte el 2012 második felében. (Összehasonlításképpen: ebben az időszakban hamisított kártyákkal 1569 esetben éltek vissza, internetes vásárlás során pedig több mint négyezerszer.)

De miért küldik sima, azonosítatlan levélként?

Tekintettel arra, hogy a kártyát inaktív állapotban postázzuk, azt nem szükséges ajánlott levélként küldeni. Ez elsősorban azért praktikus, mert így az ügyfél által megadott címre történő kézbesítés egyszerűbbé teszi az átvételt. Hiszen ebben az esetben nem kell külön bemenni a postára, ha a kézbesítés időpontjában valaki nem tartózkodik otthon

- mondta el az FHB a Pénzcentrum kérdésére.

Ezenfelül a megújuló plasztikok a legtöbbször megöröklik az előző kártya PIN kódját. Ha esetleg egy szemfüles tolvaj kiszúrja, hogy a banki levélben bankkártya lapul, és mi a legegyszerűbb, legismertebb számsorok egyikét adtuk meg, akkor könnyen aktiválhatják helyettünk is a kártyát.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Sőt, ha megerőltetjük a fantáziánkat, esetleg azt is el lehet képzelni, hogy ha kitalálják, hogy egy kártya van a borítékban, akkor felbontva azt, lejegyzik a plasztik adatait, majd gondosan visszahelyezve (vagy egy új, ugyanúgy feliratozott borítékba téve) megvárják, amíg mi magunk aktiváljuk be a kártyát. Ezután pedig a CVC/CVV kód, a kártyaszám és a lejárati dátum ismeretében vígan vásárolgathat a tolvaj a neten, amíg észre nem vesszük.

Mire gyanakodhatunk még, ha nem kaptuk meg a kártyánkat?

Az FHB tájékoztatása szerint a plasztik az esetben nem gyártódik le, amennyiben az ügyfélnél lévő (lejáró) kártya még nem került aktiválásra a megújítás időpontjáig.

A Budapest Banknál pedig az új plasztikot csak abban az esetben nem készítik el, ha a birtokos ügyfél számláján, vagy a kártyán tiltás van érvényben. A blokkolás oka lehet tartozás is, ilyen esetekben az ügyfél a tartozás megszűnése után, külön kérésére (nem automatikusan) kaphatja meg a kártyáját.

A K&H pedig automatikusan gyártatja le a megújuló plasztikot, amennyiben a számlatulajdonostól a bankkártya lejáratát megelőző 45 napig ellenkező írásbeli rendelkezés a bank részére nem érkezik.

Mikor küldik ki a kártyát, mikor kezdjünk el aggódni?

Fontos tudni, hogy a bankkártyán szereplő lejárati dátum az adott hónap végére vonatkozik. Igaz, az bankonként eltérő, hogy mikor adják postára a megújuló plasztikot:

  • K&H: a lejárat előtt 3 héttel postázza
  • Budapest Bank: az új plasztikok kiküldésének ütemezése eltér a mágnescsíkos-, illetve chipes kártyák esetében. Mindkét esetben legkésőbb a lejárati hónap közepéig postázzák a kártyát.
  • CIB: az új kártya a lejárat előtti hónap végén kerül kiküldésre.

A lejárati hónap végén tehát mindenképpen érdemes felkeresni a bankunkat, ha nem kaptuk meg az új kártyát.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?