13 °C Budapest

Tegnap zárult az új magyar Állampapír értékesítése

Pénzcentrum
2014. július 18. 09:59

Csütörtökön lezárta az eddigi sorozatok értékesítését az ÁKK a Bónusz Magyar Államkötvény (BMÁK) esetében, a jövő héten pedig új, alacsonyabb kamatú sorozatokat hoznak forgalomba. Az ok, hogy piaci pletykák szerint intézményi befektetők is vásároltak a papírból a másodpiacon, ezzel pedig nem teljesültek az ÁKK céljai - írja a Napi Gazdaság.

Márciusban dobta piacra az ÁKK az új kötvénytípust, mellyel elsősorban a lakossági megtakarításokat célozták meg. A belföldi állampolgárok mellett külföldi természetes személyek, valamint belföldi nonprofit szervezetek vásárolhatták meg a kötvényt. Az eddigi tapasztalatok szerint az adósságkezelő szándéka - miszerint elsősorban a lakosság számára értékesíti a kötvényt - a forgalmazók által megvalósított árjegyzési rendszerben és másodpiaci forgalomban kialakult gyakorlat alapján csak részben tudott megvalósulni, ezért a kibocsátó úgy döntött, hogy a mai nappal leállítja az eddigi két sorozat értékesítését, és módosít az értékesítés feltételein.

A probléma az volt, hogy piaci pletykák szerint a másodpiaci visszavásárlás és újraértékesítés során intézményi befektetőkhöz is került a kötvényből, ezért úgy módosulhatnak a feltételek, hogy a másodpiacon is csak magánszemélyek és nonprofit intézmények vásárolhatják majd az új sorozatokat - mondta a Napi Gazdaságnak Borbély László András, az ÁKK vezérigazgató-helyettese.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?