15 °C Budapest

Nincs értelme az ingyenes készpénzfelvételnek: kevesen használják

Pénzcentrum
2014. március 28. 15:05

A lakosság mintegy egyharmada eddig még nem élt a havi kétszeri ingyenes készpénzfelvétel lehetőségével, de várhatóan még sokan lépnek a következő három hónapban - tudtuk meg a Deloitte tanácsadó cég sajtótájékoztatóján. Sokan viszont nem jelentik be az igényüket, mivel a bankszámlacsomaguk már így is legalább kettő ingyenes készpénzfelvételi lehetőséget biztosít. A számok azt mutatják, hogy egyelőre nem indul be a lakáscélú hitelezés, de a várakozások szerint a lakásárak növekedésével együtt ez a banki termék is újra sikeres lesz. A fizetési módok közül még mindig kiugró a ságacsekk-használat aránya.

A korábban tapasztalt nagy érdeklődéshez képest kissé meglepő, hogy az ingyenes készpénzfelvételt csak a lakosság kétharmada igényelte eddig bankjánál. Az eddigi igénylők között elsősorban a kevésbé tudatos bankolási szokásokkal rendelkezők vannak derül ki a Deloitte tanácsadó cég által végzett átfogó körképéből, a Deloitte BankIndexből. A tudatos bankolók várhatóan a következő időszakban lépnek a lehetőség irányába.

Pénzcentrum vélemény
Tegyük hozzá, hogy a bankszámlacsomagok alapján a banki termékeket tudatosan választók (így a havi kétszeri ingyenes készpénzfelvételt nem igénylők) között a legtöbbeknek olyan számlacsomagjuk van, ami eleve biztosítja a legalább kétszeri ingyenes készpénzfelvételt.

A felmérésből kiderült, hogy a lakosság készpénzfelvételi szokásai az állam által biztosított kedvezménynek köszönhetően megváltoztak. Február óta a készpénzfelvételek száma csökkent, a felvett készpénzmennyiség viszont nőtt. Ezzel párhuzamosan egyre többen választják a bankkártyás fizetést a készpénz helyett.

Kiderült az is, hogy öt magyarból négy él rendszeresen a sárgacsekkes befizetéssel, annak ellenére, hogy a csoportos beszedési megbízás kényelmét a lakosság egyharmada ismeri, igaz, csak tíz százalék használja ki.

Mi a helyzet a hitelekkel?

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Szép Péter, a tanácsadó cég partnere úgy látja, hogy a lakáshitelek esetében még várat magára az áttörés, várhatóan a lakásárak növekedése segíthet abban, hogy a lakosság újra a jelzáloghitelek felé forduljon. Annak ellenére kicsi az érdeklődés a jelzáloghitelek iránt, hogy a kamatok történelmi mélyponton vannak, és a lakásárak is a tíz évvel ezelőtti szinteknek felelnek meg.
 
Az szakértő kitért arra is, hogy a hitel és bankszámlatermékek esetében jóval kevésbé figyelünk a részletekre, ezért könnyebben előfordulhat, hogy nem a nekünk megfelelő terméket választjuk ki. Ezzel szemben a megtakarításaink esetében több információt gyűjtünk, így a választott konstrukció jobban igazodik az elképzeléseinkhez.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20