26 °C Budapest

Sok családot érint: nagyot esett a kamat egy év alatt

Pénzcentrum
2014. február 24. 12:15

Néhány hete publikálta az inflációs adatokat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Ez a szám fontos gazdasági mutató, több, a mindennapi életben is lényeges dolgot befolyásol. Ilyen például a Babakötvény kamata is, amely sok családnak jelent fontos megtakarítási, öngondoskodási formát, ugyanis segítségével előre takarékoskodhatunk gyermekeink jövőjére, és ehhez nem is kell olyan hatalmas összeget félretenni havonta. Ebben segít a szülőknek a Start-számla, amit minden magyar újszülöttnek nyit a Magyar Államkincstár és a Babakötvény, ami igen kedvező kamatozást kínál.

Néhány hete közölte az elmúlt évre vonatkozó inflációs adatokat a KSH: 2013-ra 1,7 százalékos inflációval számoltak - ez az adat pedig a hétköznapi életben is sok helyen fontos (például egyes állampapírok kamatát is befolyásolja). Az inflációnak a Babakötvény esetében is fontos szerepe van: az 1,7 százalékhoz képest 3 százalékkal magasabb ugyanis az idei kamat. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az új befizetésre - és azoknak, kik most nyitnak - 4,7 százalékos kamattal lehet kalkulálni. Érdekes, hogy ez a kamat 4 százalékkal alacsonyabb, mint 2013-ben (az elmúlt évben ugyanis 8,7 százalékról beszélhettünk), de még mindig az átlagos banki betéti kamatok felett található.

Miért jó ez az egész?

A Start-számlát azért hívta életre az állam, hogy a szülők gyermekük számára célzottan tudjanak előtakarékoskodni, megkönnyítve ezzel a felnőtt korba lépést. Nagy előnye a számlának, hogy a befizetett összeghez tíz százalékos támogatást ad az állam, de évente maximum hatezer forintot. Ez azt jelenti, hogy úgy használhatjuk ki maximálisan az állami támogatást, ha havi ötezer forintot fizetünk be a számlára.

Még ennél is nagyobb támogatást kaphatnak a rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülők. Ők évente 20 százalék (12 ezer forint) jóváírásra jogosultak. Ráadásul az állami nevelt, és a nevelésbe vett gyermekek befizetés nélkül megkapják a 12 ezer forintot minden évben a számlára.

Hogy fest mindez a gyakorlatban?

Minden magyar gyermek születésekor az állam új Start-számlát nyit a Magyar Államkincstárnál (MÁK), amire 42.500 forintot ír jóvá, amit további befizetésekkel lehet növelni. 2011 előtt még kereskedelmi bankoknál is lehetett nyitni Start-számlát, viszont jelenleg már csak az Államkincstárnál érhető el a termék. A számlavezetési költség a bankoknál nem lehet nagyobb egy százaléknál, míg a MÁK-nál vezetett számlának nincs költsége.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


A bankoknál indított Start-számlákra lakossági állampapírokat lehet vásárolni, azonban a MÁK-nál nyitott számlára tavaly óta úgynevezett "babakötvényt" vesz az Államkincstár, ami 19 éves lejáratú állampapír. A kamatozása változó, az viszont biztos, hogy az inflációnál három százalékkal magasabb kamatot fizet (jelenleg 4,7 százalékot).

Lényeges, hogy a szülők nem tudnak hozzáférni a számlához, csak a gyerek vehet fel pénzt róla, és kizárólag 18 éves kora után. A felvett összeget csak a törvényben meghatározott célra használhatja fel, mint például lakhatás, tandíjfizetés, pályakezdés, gyermekvállalás megalapozása.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 2. hétfő
Lehel
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?