32 °C Budapest

Sok családot érint: nagyot esett a kamat egy év alatt

Pénzcentrum
2014. február 24. 12:15

Néhány hete publikálta az inflációs adatokat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Ez a szám fontos gazdasági mutató, több, a mindennapi életben is lényeges dolgot befolyásol. Ilyen például a Babakötvény kamata is, amely sok családnak jelent fontos megtakarítási, öngondoskodási formát, ugyanis segítségével előre takarékoskodhatunk gyermekeink jövőjére, és ehhez nem is kell olyan hatalmas összeget félretenni havonta. Ebben segít a szülőknek a Start-számla, amit minden magyar újszülöttnek nyit a Magyar Államkincstár és a Babakötvény, ami igen kedvező kamatozást kínál.

Néhány hete közölte az elmúlt évre vonatkozó inflációs adatokat a KSH: 2013-ra 1,7 százalékos inflációval számoltak - ez az adat pedig a hétköznapi életben is sok helyen fontos (például egyes állampapírok kamatát is befolyásolja). Az inflációnak a Babakötvény esetében is fontos szerepe van: az 1,7 százalékhoz képest 3 százalékkal magasabb ugyanis az idei kamat. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az új befizetésre - és azoknak, kik most nyitnak - 4,7 százalékos kamattal lehet kalkulálni. Érdekes, hogy ez a kamat 4 százalékkal alacsonyabb, mint 2013-ben (az elmúlt évben ugyanis 8,7 százalékról beszélhettünk), de még mindig az átlagos banki betéti kamatok felett található.

Miért jó ez az egész?

A Start-számlát azért hívta életre az állam, hogy a szülők gyermekük számára célzottan tudjanak előtakarékoskodni, megkönnyítve ezzel a felnőtt korba lépést. Nagy előnye a számlának, hogy a befizetett összeghez tíz százalékos támogatást ad az állam, de évente maximum hatezer forintot. Ez azt jelenti, hogy úgy használhatjuk ki maximálisan az állami támogatást, ha havi ötezer forintot fizetünk be a számlára.

Még ennél is nagyobb támogatást kaphatnak a rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülők. Ők évente 20 százalék (12 ezer forint) jóváírásra jogosultak. Ráadásul az állami nevelt, és a nevelésbe vett gyermekek befizetés nélkül megkapják a 12 ezer forintot minden évben a számlára.

Hogy fest mindez a gyakorlatban?

Minden magyar gyermek születésekor az állam új Start-számlát nyit a Magyar Államkincstárnál (MÁK), amire 42.500 forintot ír jóvá, amit további befizetésekkel lehet növelni. 2011 előtt még kereskedelmi bankoknál is lehetett nyitni Start-számlát, viszont jelenleg már csak az Államkincstárnál érhető el a termék. A számlavezetési költség a bankoknál nem lehet nagyobb egy százaléknál, míg a MÁK-nál vezetett számlának nincs költsége.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


A bankoknál indított Start-számlákra lakossági állampapírokat lehet vásárolni, azonban a MÁK-nál nyitott számlára tavaly óta úgynevezett "babakötvényt" vesz az Államkincstár, ami 19 éves lejáratú állampapír. A kamatozása változó, az viszont biztos, hogy az inflációnál három százalékkal magasabb kamatot fizet (jelenleg 4,7 százalékot).

Lényeges, hogy a szülők nem tudnak hozzáférni a számlához, csak a gyerek vehet fel pénzt róla, és kizárólag 18 éves kora után. A felvett összeget csak a törvényben meghatározott célra használhatja fel, mint például lakhatás, tandíjfizetés, pályakezdés, gyermekvállalás megalapozása.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 19. 10:30
Egy újítással, de a megszokott msorvezetvel, Ördög Nórával érkezik a TV2 gasztrovetélkednek új évada...
Buxelliott  |  2022. augusztus 19. 07:59
 Szépen megindult az árfolyam a célzóna irányába, lehet a tervezettnél korábban éri el a jelzet...
Holdblog  |  2022. augusztus 19. 06:01
A hoki, a juharszirup és az elképeszt természeti kincsek után lassan a szuperélhet nagyvárosok is fe...
MNB Intézet  |  2022. augusztus 17. 09:31
Kicsi az esélye, hogy jelents pénzügyi felfordulás indul el Kínában a mostani jelzáloghitelpiaci pro...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?