23 °C Budapest

Befektetési alapok: visszatértünk kedvenceinkhez

Pénzcentrum
2013. november 21. 15:02

A szeptemberi átmeneti megállót követően októberben jelentősen emelkedni tudott a hazai befektetési alapokban kezelt vagyon nagysága, egyetlen hónap alatt a vagyon közel 100 milliárd forinttal emelkedett. A tőkebeáramlás 73 milliárd forintot tett ki, ami annak fényében mindenképpen nagyon jó hír, hogy a hónap során 30 milliárd forintot vontak ki a zártkörű részvényalapokból. A piaci tendenciák azt mutatják, hogy az alapok népszerűsége töretlen, az alacsony kamatkörnyezetben folytatódik a megtakarítások átmozgatása.

A BAMOSZ közzétette az októberre vonatkozó statisztikáit, amelyből kiderült, hogy az alapokban kezelt vagyon 93,2 milliárd forintos emelkedést követően 4433,7 milliárd forinton állapodott meg, ami természetesen újabb történelmi csúcsnak felelt meg. A kezelt vagyon 2012 vége óta 1020,1 milliárd forinttal nőtt, a vagyon arányában 30%-kal, a növekedés legfőbb hajtóerejét a tőkebeáramlás jelentette, amely 882,9 milliárd forintot tett ki az évből eltelt 10 hónapban.


A kezelt vagyon változását két tényező határozza meg, a tőkeáramlás és a hozam. Egy hónappal ezelőtt aggodalomra okot adó számokról kaptunk számot, azonban az októberi statisztikák alapján azt lehet mondani, hogy csak egy átmeneti megállóról volt szó. Havi szinten a kezelt vagyon 93,2 milliárd forinttal nőtt, ebből a tőkebeáramlás 73 milliárd forintot tett ki, a befektetéseken elért hozamok 20,2 milliárd forintot jelentettek.

Az októberi adatok alapján visszatértünk a nyári hónapokban látott tendenciához, amikor 65-70 milliárd forint körül volt a tőkebeáramlás. A lakosság igaz már nem vásárolja olyan ütemben a befektetési jegyeket, mint az év első negyedévében, azonban még mindig jelentős összeg érkezik az alapkezelőkhöz, köszönhetően az egyre csökkenő jegybanki alapkamatnak. A betétekkel ma már alig lehet éves szinten 2,5-3%-ot keresni, az ügyfelek, ha el akarnak érni ennél magasabb hozamot, akkor azt vagy befektetési jegyekkel vagy lakossági állampapírokkal tehetik meg. Még mindig az látszik, hogy a két eszközosztály meg tud egymás mellett élni, a friss pénzek vegyesen osztoznak a befektetési jegyek és az állampapírok között.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 12. 11:40
HOLD After Hours. Problémamegoldó podcastünk újabb fejezetében Szabó Dáviddal tárjuk fel a bitcoin,...
MEDIA1  |  2024. április 12. 10:55
Ő fogja vezetni a The Floor című műsort az RTL-en.
ChikansPlanet  |  2024. április 12. 10:28
Mi mindenről hajlandó valaki lemondani a fenntarthatóság érdekében? Bizonyos megszokásokról, élelmis...
Bankmonitor  |  2024. április 12. 07:53
Kérdésekkel fordultunk a NAV felé, akik készségesen megmondták, hogy a megtakarítók melyik évben men...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 12. péntek
Gyula
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm