15 °C Budapest

Befektetési alapok: visszatértünk kedvenceinkhez

Pénzcentrum
2013. november 21. 15:02

A szeptemberi átmeneti megállót követően októberben jelentősen emelkedni tudott a hazai befektetési alapokban kezelt vagyon nagysága, egyetlen hónap alatt a vagyon közel 100 milliárd forinttal emelkedett. A tőkebeáramlás 73 milliárd forintot tett ki, ami annak fényében mindenképpen nagyon jó hír, hogy a hónap során 30 milliárd forintot vontak ki a zártkörű részvényalapokból. A piaci tendenciák azt mutatják, hogy az alapok népszerűsége töretlen, az alacsony kamatkörnyezetben folytatódik a megtakarítások átmozgatása.

A BAMOSZ közzétette az októberre vonatkozó statisztikáit, amelyből kiderült, hogy az alapokban kezelt vagyon 93,2 milliárd forintos emelkedést követően 4433,7 milliárd forinton állapodott meg, ami természetesen újabb történelmi csúcsnak felelt meg. A kezelt vagyon 2012 vége óta 1020,1 milliárd forinttal nőtt, a vagyon arányában 30%-kal, a növekedés legfőbb hajtóerejét a tőkebeáramlás jelentette, amely 882,9 milliárd forintot tett ki az évből eltelt 10 hónapban.


A kezelt vagyon változását két tényező határozza meg, a tőkeáramlás és a hozam. Egy hónappal ezelőtt aggodalomra okot adó számokról kaptunk számot, azonban az októberi statisztikák alapján azt lehet mondani, hogy csak egy átmeneti megállóról volt szó. Havi szinten a kezelt vagyon 93,2 milliárd forinttal nőtt, ebből a tőkebeáramlás 73 milliárd forintot tett ki, a befektetéseken elért hozamok 20,2 milliárd forintot jelentettek.

Az októberi adatok alapján visszatértünk a nyári hónapokban látott tendenciához, amikor 65-70 milliárd forint körül volt a tőkebeáramlás. A lakosság igaz már nem vásárolja olyan ütemben a befektetési jegyeket, mint az év első negyedévében, azonban még mindig jelentős összeg érkezik az alapkezelőkhöz, köszönhetően az egyre csökkenő jegybanki alapkamatnak. A betétekkel ma már alig lehet éves szinten 2,5-3%-ot keresni, az ügyfelek, ha el akarnak érni ennél magasabb hozamot, akkor azt vagy befektetési jegyekkel vagy lakossági állampapírokkal tehetik meg. Még mindig az látszik, hogy a két eszközosztály meg tud egymás mellett élni, a friss pénzek vegyesen osztoznak a befektetési jegyek és az állampapírok között.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 23. 20:00
A magyar reklámipar egyik legendájáról, a négy évvel ezelőtt elhunyt Sas István reklámfilmesről, rek...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Összkép  |  2022. május 23. 14:31
Hét éves lett az Összkép. Ez volt az az év, ilyenkor még volt COVID, de már túlléptünk a karanténon...
Holdblog  |  2022. május 23. 12:12
Az orosz-ukrán háború nyomán fellépő nyugati szankciók hatására rövid távon jelentősen romlottak az...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?