24 °C Budapest

Letelepedési államkötvény: tetszik a kínaiaknak Magyarország

Pénzcentrum
2013. november 8. 12:32

Az elmúlt hónapokban a bemutató rendezvényeken már 30-40 ezer kínai és vietnámi állampolgár ismerkedett meg a magyar befektetési célú letelepedési programmal, közülük mostanáig több mint 320 befektető regisztrált a programba és év végéig összesen 400-500 regisztrált befektető várható - mondta el a Portfolio.hu-nak adott interjúban Lian Wang. A letelepedési kötvényhez kapcsolódó speciális értékpapírt kibocsátó Hungary State Special Debt Fund (HSSDF) vezérigazgatója többek között azt hangsúlyozta: idő kell még ahhoz, hogy a tényleges befektetői érdeklődést jobban lássuk, másrészt a program sokkal többről szól, mint hogy a magyar állam a jelenlegi piaci kamatnál 1,5 százalékkal alacsonyabban jut öt éves devizaforráshoz.

Lian Wang elmondta: léteznek a letelepedési szempontból klasszikusnak nevezhető célországok, így például az Egyesült Államok, Kanada, Új-Zéland, Ausztrália, Hong Kong és Szingapúr. A magyar program legnagyobb vetélytársai inkább az európai országok, így például Portugália, Spanyolország, Görögország, Ciprus, Litvánia vagy Szlovákia.

Magyarország mellett szól, hogy a közép-európai régió része és gazdasága nincs olyan rossz állapotban, mint egyes dél-európai országoké. Mostanában nem szerepel az újságok szalagcímeiben, mint Ciprus vagy éppen Olaszország, Spanyolország. Utóbbi országnál például ingatlanbefektetéshez kötik a letelepedési jog megszerzését. A magyar letelepedési program legnagyobb előnye, hogy nincsenek plusz befektetési követelmények hozzárendelve, hanem a pénz közvetlenül a magyar államhoz áramlik. Ezzel pedig kizárhatóak az esetleges kereskedelmi kockázatok, konkrétan a visszaélések.

A magyar lehetőség azoknak lehet például vonzó, akik egyébként is Európában szeretnének tanulni. Mivel egyébként is módosabb társadalmi rétegeket vesz célba a lehetőség, így a meglévő vagyon földrajzi térségek és eszközök közötti allokációja is szóba jön közöttük, mint szempont. Utóbbi tehát azt jelenti, hogy diverzifikálni akarják befektetéseiket, ehhez pedig előny, ha van egy európai országban letelepedési engedélyük. Másrészt az is fontos, hogy ilyen engedély birtokában könnyebben kezdhetnek vállalkozásba, befektetésbe az adott országban, vagy más Európai Uniós országban.

Így működik a rendszer

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az engedéllyel rendelkező közvetítő vállalkozás a külföldi magánbefektetőtől megkapja a pénzt, majd ebből lejegyzi a diszkont áron kibocsátott, 250 ezer eurós névértékű letelepedési államkötvényt az Államadósság Kezelő Központtól. Maga a közvetítő vállalkozás egy saját maga által kibocsátott értékpapírt ad a magánbefektetőnek, tehát nem a letelepedési államkötvényt kapják meg a programban részt vevők. A konstrukció keretében a magyar állam a jelenlegi piaci kamatnál 1,5 százalékkal alacsonyabban jut öt éves forráshoz, így az állam költséget takarít meg.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. május 22. 13:07
Elérkezett a 2027/N BMÁP állampapír kamatfordulója: a papír május 26-án fizeti ki a negyedéves kamat...
MEDIA1  |  2024. május 22. 12:51
Beismerte a kormányközeli portál, hogy valótlan állításokkal tele jelent meg Gyurcsányék kezén a Vár...
Holdblog  |  2024. május 22. 09:42
A jelenlegi árszintek mellett nem lesz elég lítium, hogy fedezze a kiugró akkumulátor keresletből fa...
Kiszámoló  |  2024. május 21. 14:41
Valaki tanácsot kért, hogy befizessen-e egy magyar tanfolyamra, aminek az első része most "csak" 350...
Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 22. szerda
Júlia, Rita
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem