4 °C Budapest

Letelepedési államkötvény: tetszik a kínaiaknak Magyarország

Pénzcentrum
2013. november 8. 12:32

Az elmúlt hónapokban a bemutató rendezvényeken már 30-40 ezer kínai és vietnámi állampolgár ismerkedett meg a magyar befektetési célú letelepedési programmal, közülük mostanáig több mint 320 befektető regisztrált a programba és év végéig összesen 400-500 regisztrált befektető várható - mondta el a Portfolio.hu-nak adott interjúban Lian Wang. A letelepedési kötvényhez kapcsolódó speciális értékpapírt kibocsátó Hungary State Special Debt Fund (HSSDF) vezérigazgatója többek között azt hangsúlyozta: idő kell még ahhoz, hogy a tényleges befektetői érdeklődést jobban lássuk, másrészt a program sokkal többről szól, mint hogy a magyar állam a jelenlegi piaci kamatnál 1,5 százalékkal alacsonyabban jut öt éves devizaforráshoz.

Lian Wang elmondta: léteznek a letelepedési szempontból klasszikusnak nevezhető célországok, így például az Egyesült Államok, Kanada, Új-Zéland, Ausztrália, Hong Kong és Szingapúr. A magyar program legnagyobb vetélytársai inkább az európai országok, így például Portugália, Spanyolország, Görögország, Ciprus, Litvánia vagy Szlovákia.

Magyarország mellett szól, hogy a közép-európai régió része és gazdasága nincs olyan rossz állapotban, mint egyes dél-európai országoké. Mostanában nem szerepel az újságok szalagcímeiben, mint Ciprus vagy éppen Olaszország, Spanyolország. Utóbbi országnál például ingatlanbefektetéshez kötik a letelepedési jog megszerzését. A magyar letelepedési program legnagyobb előnye, hogy nincsenek plusz befektetési követelmények hozzárendelve, hanem a pénz közvetlenül a magyar államhoz áramlik. Ezzel pedig kizárhatóak az esetleges kereskedelmi kockázatok, konkrétan a visszaélések.

A magyar lehetőség azoknak lehet például vonzó, akik egyébként is Európában szeretnének tanulni. Mivel egyébként is módosabb társadalmi rétegeket vesz célba a lehetőség, így a meglévő vagyon földrajzi térségek és eszközök közötti allokációja is szóba jön közöttük, mint szempont. Utóbbi tehát azt jelenti, hogy diverzifikálni akarják befektetéseiket, ehhez pedig előny, ha van egy európai országban letelepedési engedélyük. Másrészt az is fontos, hogy ilyen engedély birtokában könnyebben kezdhetnek vállalkozásba, befektetésbe az adott országban, vagy más Európai Uniós országban.

Így működik a rendszer

Az engedéllyel rendelkező közvetítő vállalkozás a külföldi magánbefektetőtől megkapja a pénzt, majd ebből lejegyzi a diszkont áron kibocsátott, 250 ezer eurós névértékű letelepedési államkötvényt az Államadósság Kezelő Központtól. Maga a közvetítő vállalkozás egy saját maga által kibocsátott értékpapírt ad a magánbefektetőnek, tehát nem a letelepedési államkötvényt kapják meg a programban részt vevők. A konstrukció keretében a magyar állam a jelenlegi piaci kamatnál 1,5 százalékkal alacsonyabban jut öt éves forráshoz, így az állam költséget takarít meg.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 4. 19:58
Úgy közölt valótlanságokat beismerő közleményeket a TV2 Tények című műsora Juhász Péterről, hogy az...
Holdblog  |  2022. december 4. 07:02
Napjainkban egyre többet beszélgetek a gazdagságról, gazdagodásról, annak korlátairól. Lehet nagyon...
Bankmonitor  |  2022. december 3. 10:37
A Magyar Nemzeti Bank értékelése szerint 2022. végére a lakáscélú jelzáloghitelek átlagos THM (telje...
MNB Intézet  |  2022. december 2. 10:10
Az ember közösségi lény. Barátaink, szeretteink boldogsága számunkra is boldogság forrása. De mitől...
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 4. vasárnap
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
December 4.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 4. 16:10