23 °C Budapest

Százezrekbe kerül szeretteink sírhelyének fenntartása

2013. február 26. 09:04

Több százezer forintba is kerülhet manapság a budapesti temetkezési helyek újraváltása, amit az üzemeltető a sírkertek hatalmas területével, az ezzel járó tetemes fenntartási költséggel magyaráz - olvasható a Magyar Nemzetben.

A díjakat a Fővárosi Közgyűlés állapítja meg, aki nem tud egy összegben fizetni, kamatmentes részletekben is teljesíthet. Az összegeket a testület úgy határozza meg évről évre, "hogy a temetőfenntartáshoz kapcsolódó árbevételnek meg kell egyeznie a kiadásokkal, azaz ezeken a tételeken haszon nem keletkezik" - tudta meg a lap a Budapesti Temetkezési Intézettől (BTI). A temetők között, de egy területen belül is eltérő díjakat alkalmaznak. Az árszabásnál általában a megközelíthetőséget veszik figyelembe; a külvárosi sírkertek jellemzően olcsóbbak.

Azt, hogy Budapesten százezrekbe kerül az a szolgáltatás, amelyet egy vidéki településen vagy megyeszékhelyen néhány tízezer forintért is meg lehet váltani, a BTI a temetők méretével indokolta. Tájékoztatása szerint a fővárosi sírkertek összterülete meghaladja az 500 hektárt, az intézet kezeli a Főkert után a legtöbb, körülbelül 80 ezer fát Budapesten. A temetőket behálózó utak, a különböző épületek, járművek és egyéb eszközök fenntartása, fejlesztése, valamint a szolgáltatások biztosítása ugyancsak jelentős pénzeket emészt fel.

A lap megjegyzi: a közigazgatási minisztérium korábbi tervezetéből, amely szerint az urnákat csak különleges esetben vihetnék haza az elhunyt rokonai, egyelőre nem lett kötelező érvényű jogszabály, így a hozzátartozók kérésére továbbra is kiadják a hamvakat.

 

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 29. csütörtök
Márta, Flóra
30. hét
Július 29.
Tigrisek világnapja
EZT OLVASTAD MÁR?