16 °C Budapest

Méregdrága lehet a temetkezés: ezt is előírnák

Pénzcentrum
2012. november 1. 08:00

Egy még csak előkészületben lévő törvénymódosítás megakadályozhatja a családokat, hogy a több százezres költségek helyett 55-60 ezer forintból gondoskodjanak szeretteik maradványairól. Ennyibe kerül ma a legolcsóbb hamvasztásos temetés. Az urnák hazavitelét korlátozó törvény további 80 ezer forinttal növelhetik egy temetés költségét. Már ma is vannak több milliós szertartások, 3,5 millióért például a Naprendszeren túlra juttathatjuk hamvainkat.

A szegényeknek drágább lehet a temetés jövőre, ennyibe kerül a legolcsóbb szertartás

A szakmai szervezetek véleménye szerint az önkormányzatok terhe nőhet, ha a kormány elképzelése a jelenlegi formában valósul meg. A család fizetésképtelensége esetén ugyanis az önkormányzat feladata gondoskodni a teljes szertartásról, ami alsó hangon 140-150 ezer forintba kerülne. Egy éve, ősszel merült fel a hamvasztás utáni urna kiadásának korlátozása. A Fideszes Gelencsér Attila képviselő arra hivatkozva nyújtotta be törvénymódosító javaslatát, hogy szerinte veszélyben a kegyelethez jog. A szeméttelepről előkerülő urnák vagy Balatonból kihalászottak felhívták a figyelmet a jelenségre, miszerint sokan a magas temetői költségek miatt nem a megfelelő módon helyezik végső nyugalomra szeretteiket. Ezt azzal próbálná megakadályozni a törvényjavaslat, hogy a családtagok közjegyző előtti nyilatkozatához kötnék a hamvak kiadását, ami temetői díjak kifizetésére kényszerítheti a hozzátartozókat.

Egy hamvasztás költsége jelenleg 55-60 ezer forint urnával együtt. Ezzel szemben a temető egyik urnafalába temetkezni további 37 ezer forintos fülke díjat és még egyéb járulékos költségeket jelent. A koporsós temetés jelenleg ennél több tíz, akár százezer forinttal is drágább.  A temetői költségekkel együtt végül 335 ezer forint fölé ugrik a számla. Ezért az összegért a legolcsóbb szolgáltatásokat és új sírhelyet kaphatnak a hozzátartozók a főváros néhány temetőjében - mondta el lapunknak Gőcze Edit, a Lélekhajó Temetkezés kegyeleti szakértője.


Vidéken valamivel jobb a helyzet, hiszen a sírhelyek a fővárosiak ötödébe kerülnek. Vidéken jelenleg a temetések 80 százaléka  koporsós, míg Budapesten 20 százalék ez az arány. Ez részben a szokások és az árak eltérése miatt lehet így.  Budapesti Városüzemeltetési Központhoz is elküldtük kérdéseinket. Árakra vonatkozó tájékoztatás szerint egy koporsós temetés kb. 280-300 000 forinttól, egy urnás kb. 200 000 forinttól és a hamvak szórása kb. 150 000 forinttól indul a Központ szervezésében. Jelenleg még az urna hazavitele mellett is dönthet bárki, ekkor 80 ezer forintot kell fizetnie. Ez 20-30 ezer forinttal drágább, mint más temetkezési vállalkozásnál.

A BVK Holding maga is elismerte, hogy fordult elő olyan eset már, hogy megpróbáltak urnát a temetőben engedély nélkül elhelyezni. "Sajnos évi egy-két eset a tudomásunkra jut, de igazából akár évtizedek múlva szembesülünk egy illegálisan temetőben elhelyezett urnával, amikor a rendelkező kérésére (pl. új betemetés esetén) egy sírt megnyitunk, és ott több urna van, mint a nyilvántartásunkban." A hasonló esetekből is arra lehet következtetni, hogy az emberek elsősorban azért választják az urnák hazaszállítását, mert anyagi lehetőségeik nem engedik meg, hogy több százezer forintos sírhelyet vásároljanak vagy akárcsak az urnát a temető urnafalában helyezzék el. Otthon a kertben legálisan el lehet helyezni ilyenkor a kegytárgyakat, ehhez csak az ingatlan tulajdonosának engedélye szükséges.

A jelenlegi törvénytervezet nemcsak a szegényebb családoknak nehezítené meg a dolgát, de a temetkezési vállalkozásokat is nehéz helyzetbe hozhatja - mondta el Gőcze. A kötelező foglalkoztatás és az egészségügyi ellátó intézményektől való eltiltás hatására több vállalkozás eltűnhet és akkor valóban csak a 80 ezres állami hamvasztás marad a 50-60 ezres piaci árhoz képest.

Olcsón is meglehet őrizni a kegyelethez való jogot

Kertben, hétvégi háznál is rendszeresen helyezik el a hamvakat. Családi búcsúztató keretében a családtagok ültettek egy facsemetét az elhunyt fölé, hogy pár hónap múlva - a környezetbarát urna lebomlását követően - a fában élhessen tovább akár több száz évig a közelükben, továbbra is mindennapjaik részeként. Ez például egy olyan szertartás lehet, ami mindenki számára elérhető, mégsem sért kegyeleti jogokat.

Sokan kérik a hamvakat templomi szórásos szertartás keretében altemplomi osszáriumokban elhelyezni. Ide több ember hamvai kerülhetnek ún. száraz szórással, örök időkre. Ez hamvasztást követően 27 000 forinttól elérhető Budapesten, tehát igazán ez sem drága temetkezési forma.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

"Családok nagyon sokszor kérik ki a hamvakat szóró párnában, saját maguk gondoskodnak az elhelyezésről. Sokan a kedvenc horgászhelyen, kedvenc kirándulóhelyen, szűk családi körben tartott búcsúztató során helyezik a hamvakat a vízre az elhunyt utolsó kívánságának megfelelően. Ez talán mégis kevésbé kegyeletsértő, és egyáltalán nem környezetszennyező, mint amikor a műanyag urnabetétet dobják a folyóba, vagy a legutóbbi példa szerint a Balatonba"- mondta el Gőcze Edit.


Határ a csillagos ég

A megkérdezett temetkezési vállalkozásnál rendszeresek a hajós temetések a Dunán. Speciális, környezetbarát eszközök felhasználásával történik ez. Az egyik ilyen a lebomló szóró párna, a másik pedig egy zselatin alapú urna. Ha víz éri az utóbbit, pár óra alatt kocsonyás anyaggá bomlik, egyik sem szennyezi a környezetet.

Népszerű a hamvak repülőgépről történő szórása is a Duna fölött. Levegőből lakott területen kívül, természetes vizek fölött a törvény is engedi a hamvak elengedését. Ez hamvasztást követően már bruttó 115 000 forinttól.

Ûrtemetésre tavaly ősz óta van lehetőség Magyarországon is. A houston-i központú Memorial Spaceflight gondoskodik a hamvakról. eddig még nem ez a leggyakoribb temetkezési forma, de egy valaki már előrendelés formájában kérte, hogy végső nyugalomra az űrben találhasson. Így a hamvak egy jelképes mennyisége végül majd Föld körüli pályára léphet, illetve a Hold felé, vagy a mélyűr felé veheti az irányt. Ez 800 000 forinttól elérhető. A következő misszió 2013-ban a Holdra indul, utána 2014-ben a Tejúton túlra, a mélyűrbe.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 19. vasárnap
Vilhelmina
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 19. 17:45