Méregdrága lehet a temetkezés: ezt is előírnák

Pénzcentrum
2012. november 1. 08:00

Egy még csak előkészületben lévő törvénymódosítás megakadályozhatja a családokat, hogy a több százezres költségek helyett 55-60 ezer forintból gondoskodjanak szeretteik maradványairól. Ennyibe kerül ma a legolcsóbb hamvasztásos temetés. Az urnák hazavitelét korlátozó törvény további 80 ezer forinttal növelhetik egy temetés költségét. Már ma is vannak több milliós szertartások, 3,5 millióért például a Naprendszeren túlra juttathatjuk hamvainkat.

A szegényeknek drágább lehet a temetés jövőre, ennyibe kerül a legolcsóbb szertartás

A szakmai szervezetek véleménye szerint az önkormányzatok terhe nőhet, ha a kormány elképzelése a jelenlegi formában valósul meg. A család fizetésképtelensége esetén ugyanis az önkormányzat feladata gondoskodni a teljes szertartásról, ami alsó hangon 140-150 ezer forintba kerülne. Egy éve, ősszel merült fel a hamvasztás utáni urna kiadásának korlátozása. A Fideszes Gelencsér Attila képviselő arra hivatkozva nyújtotta be törvénymódosító javaslatát, hogy szerinte veszélyben a kegyelethez jog. A szeméttelepről előkerülő urnák vagy Balatonból kihalászottak felhívták a figyelmet a jelenségre, miszerint sokan a magas temetői költségek miatt nem a megfelelő módon helyezik végső nyugalomra szeretteiket. Ezt azzal próbálná megakadályozni a törvényjavaslat, hogy a családtagok közjegyző előtti nyilatkozatához kötnék a hamvak kiadását, ami temetői díjak kifizetésére kényszerítheti a hozzátartozókat.

Egy hamvasztás költsége jelenleg 55-60 ezer forint urnával együtt. Ezzel szemben a temető egyik urnafalába temetkezni további 37 ezer forintos fülke díjat és még egyéb járulékos költségeket jelent. A koporsós temetés jelenleg ennél több tíz, akár százezer forinttal is drágább.  A temetői költségekkel együtt végül 335 ezer forint fölé ugrik a számla. Ezért az összegért a legolcsóbb szolgáltatásokat és új sírhelyet kaphatnak a hozzátartozók a főváros néhány temetőjében - mondta el lapunknak Gőcze Edit, a Lélekhajó Temetkezés kegyeleti szakértője.


Vidéken valamivel jobb a helyzet, hiszen a sírhelyek a fővárosiak ötödébe kerülnek. Vidéken jelenleg a temetések 80 százaléka  koporsós, míg Budapesten 20 százalék ez az arány. Ez részben a szokások és az árak eltérése miatt lehet így.  Budapesti Városüzemeltetési Központhoz is elküldtük kérdéseinket. Árakra vonatkozó tájékoztatás szerint egy koporsós temetés kb. 280-300 000 forinttól, egy urnás kb. 200 000 forinttól és a hamvak szórása kb. 150 000 forinttól indul a Központ szervezésében. Jelenleg még az urna hazavitele mellett is dönthet bárki, ekkor 80 ezer forintot kell fizetnie. Ez 20-30 ezer forinttal drágább, mint más temetkezési vállalkozásnál.

A BVK Holding maga is elismerte, hogy fordult elő olyan eset már, hogy megpróbáltak urnát a temetőben engedély nélkül elhelyezni. "Sajnos évi egy-két eset a tudomásunkra jut, de igazából akár évtizedek múlva szembesülünk egy illegálisan temetőben elhelyezett urnával, amikor a rendelkező kérésére (pl. új betemetés esetén) egy sírt megnyitunk, és ott több urna van, mint a nyilvántartásunkban." A hasonló esetekből is arra lehet következtetni, hogy az emberek elsősorban azért választják az urnák hazaszállítását, mert anyagi lehetőségeik nem engedik meg, hogy több százezer forintos sírhelyet vásároljanak vagy akárcsak az urnát a temető urnafalában helyezzék el. Otthon a kertben legálisan el lehet helyezni ilyenkor a kegytárgyakat, ehhez csak az ingatlan tulajdonosának engedélye szükséges.

A jelenlegi törvénytervezet nemcsak a szegényebb családoknak nehezítené meg a dolgát, de a temetkezési vállalkozásokat is nehéz helyzetbe hozhatja - mondta el Gőcze. A kötelező foglalkoztatás és az egészségügyi ellátó intézményektől való eltiltás hatására több vállalkozás eltűnhet és akkor valóban csak a 80 ezres állami hamvasztás marad a 50-60 ezres piaci árhoz képest.

Olcsón is meglehet őrizni a kegyelethez való jogot

Kertben, hétvégi háznál is rendszeresen helyezik el a hamvakat. Családi búcsúztató keretében a családtagok ültettek egy facsemetét az elhunyt fölé, hogy pár hónap múlva - a környezetbarát urna lebomlását követően - a fában élhessen tovább akár több száz évig a közelükben, továbbra is mindennapjaik részeként. Ez például egy olyan szertartás lehet, ami mindenki számára elérhető, mégsem sért kegyeleti jogokat.

Sokan kérik a hamvakat templomi szórásos szertartás keretében altemplomi osszáriumokban elhelyezni. Ide több ember hamvai kerülhetnek ún. száraz szórással, örök időkre. Ez hamvasztást követően 27 000 forinttól elérhető Budapesten, tehát igazán ez sem drága temetkezési forma.

"Családok nagyon sokszor kérik ki a hamvakat szóró párnában, saját maguk gondoskodnak az elhelyezésről. Sokan a kedvenc horgászhelyen, kedvenc kirándulóhelyen, szűk családi körben tartott búcsúztató során helyezik a hamvakat a vízre az elhunyt utolsó kívánságának megfelelően. Ez talán mégis kevésbé kegyeletsértő, és egyáltalán nem környezetszennyező, mint amikor a műanyag urnabetétet dobják a folyóba, vagy a legutóbbi példa szerint a Balatonba"- mondta el Gőcze Edit.


Határ a csillagos ég

A megkérdezett temetkezési vállalkozásnál rendszeresek a hajós temetések a Dunán. Speciális, környezetbarát eszközök felhasználásával történik ez. Az egyik ilyen a lebomló szóró párna, a másik pedig egy zselatin alapú urna. Ha víz éri az utóbbit, pár óra alatt kocsonyás anyaggá bomlik, egyik sem szennyezi a környezetet.

Népszerű a hamvak repülőgépről történő szórása is a Duna fölött. Levegőből lakott területen kívül, természetes vizek fölött a törvény is engedi a hamvak elengedését. Ez hamvasztást követően már bruttó 115 000 forinttól.

Ûrtemetésre tavaly ősz óta van lehetőség Magyarországon is. A houston-i központú Memorial Spaceflight gondoskodik a hamvakról. eddig még nem ez a leggyakoribb temetkezési forma, de egy valaki már előrendelés formájában kérte, hogy végső nyugalomra az űrben találhasson. Így a hamvak egy jelképes mennyisége végül majd Föld körüli pályára léphet, illetve a Hold felé, vagy a mélyűr felé veheti az irányt. Ez 800 000 forinttól elérhető. A következő misszió 2013-ban a Holdra indul, utána 2014-ben a Tejúton túlra, a mélyűrbe.

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2022. november 26. 13:05
Az intézményi és nagy összegű lakossági betétekre érvényes kamatplafon 2022. november 22-én lépett é...
Holdblog  |  2022. november 26. 06:59
A Goldman Sachs (GS) arra számít, hogy a 10 éves amerikai állampapír-hozamok egészen 2024 végéig 4 s...
MEDIA1  |  2022. november 25. 18:21
A Pajzs egy fiktív közösségi oldal segítségével és játékkal segít abban, hogy hamarabb felismerjük a...
MNB Intézet  |  2022. november 25. 09:56
A technológiai optimizmus az az elképzelés, miszerint a tudomány és a technológia minden jelentős tá...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 27. vasárnap
Virgil
47. hét
November 27.
Advent (1.)
November 27.
Nemzetközi Aura nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 26. 19:16