Százezer forint is lehet havonta a gyerek iskoláztatása

Pénzcentrum
2012. szeptember 1. 11:02

Napjainkban milliós nagyságrendű költséget jelent egy diploma megszerzése, ráadásul az állami kvóták csökkentésével, az önköltséges képzés súlyának emelkedésével egyre magasabb kiadásokkal kell számolniuk az érintetteknek. Éppen ezért az oktatásra való felkészülésben is egyre nagyobb szerep juthat az öngondoskodásnak, a takarékoskodást pedig érdemes minél hamarabb elkezdeni.

A felsőoktatásban tanulók költségei komoly mértékben emelkedtek az elmúlt években: miután pedig az állami finanszírozású egyetemi-főiskolai helyek száma drasztikusan csökken, azoknak a családoknak az aránya is növekszik, amelyeknek a szokásosan felmerülő tételek - utazás, tankönyv, ellátás, albérlet, telefon - mellett évi többszázezer forintos költségtérítéssel is számolniuk kell - hívják fel a figyelmet az AEGON Magyarország szakértői.

"Azok számára, akik az államilag finanszírozott helyekre beférnek, az alapköltségek is minimálisan havi 50-100 ezer forintot jelentenek, ami öt éves képzéssel számolva önmagában 2,5-5 millió forintos tételt generál. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a szülők időben, lehetőség szerint minél korábban elkezdjék az előtakarékoskodást gyermekük továbbtanulására, hiszen minél hosszabb a megtakarítási időszak, ugyanazon eredmény eléréséhez annál kisebb összeget kell félretenni" - mondta Tavaszi Beatrix, az AEGON Magyarország életbiztosítási üzletágának igazgatója.

Hozzátette: a költségtérítéses képzésben tanuló diákok költségei ennek többszörösét is elérhetik, hiszen a népszerűbb egyetemi karokon szemeszterenként 2-300 ezer forintos költségtérítési díjjal kell számolni, de extrém esetekben - például egyes orvosi karokon - félévenként akár egymillió forintos tandíjjal is kalkulálni kell.

A magas képzési költségek ugyanakkor - emelte ki Tavaszi Beatrix - nem jelentik azt, hogy a tehetséges diákoknak hosszú távon ne érné meg a felsőoktatásban tanulni. Ezt a rendelkezésre álló statisztikai adatok is jól alátámasztják. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kimutatásai szerint a 18-24 éves pályakezdők jelenlegi átlagfizetése havi bruttó 160 ezer forint. Az általános iskolát végzett pályakezdők bruttó átlagbére viszont már csak 101 ezer, a szakközépiskolát végzetteké pedig 112 ezer forintot ér el, az érettségizettek pedig átlagosan 130 ezer forintra számíthatnak az első évben. A diplomák bérben kifejezésre jutó értéke ehhez képest jóval magasabb: a főiskolai végzettséggel rendelkezők átlagosan 195 ezer, az egyetemi végzettséggel rendelkezők pedig 220 ezer forintot keresnek átlagosan a végzettség megszerzését követő első évben.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Egy pályakezdő főiskolás bére 6-10 év munkatapasztalattal azonban 322 ezer forintra nőhet, az egyetemi diploma pedig ennél egy fokkal többet ér, közel 10 év elteltével a kereset 425 ezer forintra változhat. A kutatások eredményei emellett azt mutatják, hogy a legmagasabb átlagbérrel a 6-10 éves szakmai tapasztalattal rendelkező diplomás munkavállalók rendelkeznek: jelenleg ez az a feltörekvő korosztály, amely tudatosan építi a karrierjét, és fiatalon magas, jól jövedelmező pozíciókban tudnak elhelyezkedni.

"A rendelkezésre álló adatokból jól látszik, hogy a diploma jó, hosszú távon megtérülést ígérő befektetés. Ma már az is világos ugyanakkor, hogy a szülők csak hosszú évek felkészülésével tudják gyermekeik továbbtanulását finanszírozni. Ez viszont nem lehetetlen feladat: 15-18 évnyi előtakarékoskodást feltételezve mindössze 15-25 ezer forintos havi megtakarítással összegyűjthető a szükséges összeg" - emelte ki Tavaszi Beatrix.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem