7 °C Budapest

Horvát kuna, török líra, görög euró: mit érdemes váltani?

Pénzcentrum
2012. augusztus 4. 08:02

Görögország, Horvátország, Törökország a legkedveltebb magyar úticélok. A három ország valutája viszont nem azonos. Nagy kérdés, hogy most vajon lírát, kunát vagy eurót érdemes váltani és főleg mennyit? A rendkívüli nagy nehézségekkel küzdő görögökről is érdemes szót ejteni, félni kell az odautazóknak?

Mielőtt a forint árfolyamát várhatóan lényegesen befolyásoló tényezőket sorra vesszük, érdemes arra is utalni, hogy a gazdasági válság mellett hány családnál releváns téma a külföldi nyaraláshoz kapcsolódó euróvásárlás kérdése. A Magyar Turizmus Zrt. nemrég publikált felmérése szerint idén nyáron a megkérdezett háztartások harmadában (közel 35%) terveznek utazást (tavaly 54% volt) és közülük - a desztinációt már kiválasztók - 72 százaléka tervez belföldi utazást, ezen belül csak belföldön a válaszadók 62 százaléka fog utazni.

Tizenegy hónapos csúcs közelében járt augusztus elején a forint az euróval, illetve a horvát kunával szemben, így aki a következő egy hónapban megy külföldre nyaralni, valószínűleg jól jár, ha most megszerzi az utazáshoz szükséges valutát, vagy annak egy részét. Mivel sok helyen lehet már külföldön bankkártyával (devizával) fizetni, amely gyakran jobb árfolyamot nyújt a valutánál és a készpénz birtoklás is jár kockázatokkal, így nem biztos, hogy érdemes a nyaraláshoz "feltankolni" a valutával. Kizárni természetesen nem lehet, hogy ha tovább javul a nemzetközi befektetői hangulat, akkor a következő hetekben látunk még erősebb forintot is, de kérdéses, hogy tartósan ilyen erős szinteken tud-e maradni.

A horvát kuna az elmúlt egy évben gyengélkedett az euróval szemben a horvát gazdasági nehézségek miatt, miközben a forint most szokatlanul erős a közös európai fizetőeszközzel szemben. A kettő eredője az, hogy a magyar fizetőeszköz 11 hónapja nem volt olyan erős a horvát kunával szemben, mint ezekben a napokban. A másik népszerű úti cél, Törökország fizetőeszköze azonban a gazdaság szárnyalása miatt szintén intenzíven erősödött az euró ellenében, így a forint "tündöklése" a lírával szemben nem látványos.


Félnünk kell Görögörszágban?

A súlyos gazdasági nehézségek miatt sokat hallunk mostanában Görögországról, amely igen vonzó árakkal igyekszik odacsábítani a turistákat. Bár az továbbra is erősen kérdéses, hogy az ország az euróövezet része tud-e maradni, de a következő egy hónapban az országba tervezett látogatást ez a veszély (a hirtelen pénzcsere, pénzfelvevő automaták zavara) reálisan még nem fenyegeti.

A következő egy hónapban a magyar kormány és az EU/IMF közötti tárgyalássorozatban a nyári szünet miatt nem várható előrelépés, így pozitív fejlemény sem, ősszel pedig újabb konfliktusok továbbra sem zárhatók ki a hitelmegállapodáshoz vezető úton. Ez, illetve az, ha az eurózóna adósságválsága újra súlyosbodik, akár újra intenzív forintgyengülést válhat ki. Emiatt aki közép távon (legalább 3-6 hónapos időhorizonton) gondolkodik euróalapú megtakarításban, annak szintén érdemes megfontolnia a jelenlegi erős forintárfolyam szinteket.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 7. 10:44
December 7-én, ma, szerdán este 19.00-kor visszatér a képernyőkre Péterfi Judit egykori televíziós m...
Bankmonitor  |  2022. december 7. 10:41
Emelkedik a rövid futamidejű lakossági állampapírok kamata. Egy-két éves futamidőre már évi 9-9,5 sz...
Holdblog  |  2022. december 7. 06:03
A központi bankok idén újra ráéreztek az arany ízére: a jegybankok 2022 harmadik negyedévében globál...
Kasza Elliott-tal  |  2022. december 6. 14:36
A decemberi Top 10-es listám egyik cége. Az osztalékhozama még soha nem volt ilyen magas, 10% körül...
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?