20 °C Budapest

Horvát kuna, török líra, görög euró: mit érdemes váltani?

Pénzcentrum
2012. augusztus 4. 08:02

Görögország, Horvátország, Törökország a legkedveltebb magyar úticélok. A három ország valutája viszont nem azonos. Nagy kérdés, hogy most vajon lírát, kunát vagy eurót érdemes váltani és főleg mennyit? A rendkívüli nagy nehézségekkel küzdő görögökről is érdemes szót ejteni, félni kell az odautazóknak?

Mielőtt a forint árfolyamát várhatóan lényegesen befolyásoló tényezőket sorra vesszük, érdemes arra is utalni, hogy a gazdasági válság mellett hány családnál releváns téma a külföldi nyaraláshoz kapcsolódó euróvásárlás kérdése. A Magyar Turizmus Zrt. nemrég publikált felmérése szerint idén nyáron a megkérdezett háztartások harmadában (közel 35%) terveznek utazást (tavaly 54% volt) és közülük - a desztinációt már kiválasztók - 72 százaléka tervez belföldi utazást, ezen belül csak belföldön a válaszadók 62 százaléka fog utazni.

Tizenegy hónapos csúcs közelében járt augusztus elején a forint az euróval, illetve a horvát kunával szemben, így aki a következő egy hónapban megy külföldre nyaralni, valószínűleg jól jár, ha most megszerzi az utazáshoz szükséges valutát, vagy annak egy részét. Mivel sok helyen lehet már külföldön bankkártyával (devizával) fizetni, amely gyakran jobb árfolyamot nyújt a valutánál és a készpénz birtoklás is jár kockázatokkal, így nem biztos, hogy érdemes a nyaraláshoz "feltankolni" a valutával. Kizárni természetesen nem lehet, hogy ha tovább javul a nemzetközi befektetői hangulat, akkor a következő hetekben látunk még erősebb forintot is, de kérdéses, hogy tartósan ilyen erős szinteken tud-e maradni.

A horvát kuna az elmúlt egy évben gyengélkedett az euróval szemben a horvát gazdasági nehézségek miatt, miközben a forint most szokatlanul erős a közös európai fizetőeszközzel szemben. A kettő eredője az, hogy a magyar fizetőeszköz 11 hónapja nem volt olyan erős a horvát kunával szemben, mint ezekben a napokban. A másik népszerű úti cél, Törökország fizetőeszköze azonban a gazdaság szárnyalása miatt szintén intenzíven erősödött az euró ellenében, így a forint "tündöklése" a lírával szemben nem látványos.


Félnünk kell Görögörszágban?

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A súlyos gazdasági nehézségek miatt sokat hallunk mostanában Görögországról, amely igen vonzó árakkal igyekszik odacsábítani a turistákat. Bár az továbbra is erősen kérdéses, hogy az ország az euróövezet része tud-e maradni, de a következő egy hónapban az országba tervezett látogatást ez a veszély (a hirtelen pénzcsere, pénzfelvevő automaták zavara) reálisan még nem fenyegeti.

A következő egy hónapban a magyar kormány és az EU/IMF közötti tárgyalássorozatban a nyári szünet miatt nem várható előrelépés, így pozitív fejlemény sem, ősszel pedig újabb konfliktusok továbbra sem zárhatók ki a hitelmegállapodáshoz vezető úton. Ez, illetve az, ha az eurózóna adósságválsága újra súlyosbodik, akár újra intenzív forintgyengülést válhat ki. Emiatt aki közép távon (legalább 3-6 hónapos időhorizonton) gondolkodik euróalapú megtakarításban, annak szintén érdemes megfontolnia a jelenlegi erős forintárfolyam szinteket.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 13:25
Egy prágai székhelyű putyinista propagandaoldal kifejezetten arra a célra jött létre, hogy az Európa...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm