12 °C Budapest

Horvát kuna, török líra, görög euró: mit érdemes váltani?

Pénzcentrum
2012. augusztus 4. 08:02

Görögország, Horvátország, Törökország a legkedveltebb magyar úticélok. A három ország valutája viszont nem azonos. Nagy kérdés, hogy most vajon lírát, kunát vagy eurót érdemes váltani és főleg mennyit? A rendkívüli nagy nehézségekkel küzdő görögökről is érdemes szót ejteni, félni kell az odautazóknak?

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Mielőtt a forint árfolyamát várhatóan lényegesen befolyásoló tényezőket sorra vesszük, érdemes arra is utalni, hogy a gazdasági válság mellett hány családnál releváns téma a külföldi nyaraláshoz kapcsolódó euróvásárlás kérdése. A Magyar Turizmus Zrt. nemrég publikált felmérése szerint idén nyáron a megkérdezett háztartások harmadában (közel 35%) terveznek utazást (tavaly 54% volt) és közülük - a desztinációt már kiválasztók - 72 százaléka tervez belföldi utazást, ezen belül csak belföldön a válaszadók 62 százaléka fog utazni.

Tizenegy hónapos csúcs közelében járt augusztus elején a forint az euróval, illetve a horvát kunával szemben, így aki a következő egy hónapban megy külföldre nyaralni, valószínűleg jól jár, ha most megszerzi az utazáshoz szükséges valutát, vagy annak egy részét. Mivel sok helyen lehet már külföldön bankkártyával (devizával) fizetni, amely gyakran jobb árfolyamot nyújt a valutánál és a készpénz birtoklás is jár kockázatokkal, így nem biztos, hogy érdemes a nyaraláshoz "feltankolni" a valutával. Kizárni természetesen nem lehet, hogy ha tovább javul a nemzetközi befektetői hangulat, akkor a következő hetekben látunk még erősebb forintot is, de kérdéses, hogy tartósan ilyen erős szinteken tud-e maradni.

A horvát kuna az elmúlt egy évben gyengélkedett az euróval szemben a horvát gazdasági nehézségek miatt, miközben a forint most szokatlanul erős a közös európai fizetőeszközzel szemben. A kettő eredője az, hogy a magyar fizetőeszköz 11 hónapja nem volt olyan erős a horvát kunával szemben, mint ezekben a napokban. A másik népszerű úti cél, Törökország fizetőeszköze azonban a gazdaság szárnyalása miatt szintén intenzíven erősödött az euró ellenében, így a forint "tündöklése" a lírával szemben nem látványos.


Félnünk kell Görögörszágban?

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

A súlyos gazdasági nehézségek miatt sokat hallunk mostanában Görögországról, amely igen vonzó árakkal igyekszik odacsábítani a turistákat. Bár az továbbra is erősen kérdéses, hogy az ország az euróövezet része tud-e maradni, de a következő egy hónapban az országba tervezett látogatást ez a veszély (a hirtelen pénzcsere, pénzfelvevő automaták zavara) reálisan még nem fenyegeti.

A következő egy hónapban a magyar kormány és az EU/IMF közötti tárgyalássorozatban a nyári szünet miatt nem várható előrelépés, így pozitív fejlemény sem, ősszel pedig újabb konfliktusok továbbra sem zárhatók ki a hitelmegállapodáshoz vezető úton. Ez, illetve az, ha az eurózóna adósságválsága újra súlyosbodik, akár újra intenzív forintgyengülést válhat ki. Emiatt aki közép távon (legalább 3-6 hónapos időhorizonton) gondolkodik euróalapú megtakarításban, annak szintén érdemes megfontolnia a jelenlegi erős forintárfolyam szinteket.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 16. szombat
Gál
41. hét
Október 16.
Élelmezési világnap
Október 16.
A kenyér világnapja
Október 16.
Blog akciónap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?