17 °C Budapest

Egyszerűsödik a befektetési alapok tájékoztatója

Pénzcentrum
2012. május 15. 10:25

2012-től alapkezelők önállóan is kezelhetik az ügyfelek számláit, értékesíthetik termékeiket. A kialakult forgalmazói kapcsolatok valószínűleg ugyanúgy működik tovább, azoknak az alapkezelőknek viszont, akiknek nem volt közvetlen forgalmazó tulajdonosuk, partnerük egy lehetőséget jelent az új szabályozás. Az ügyfeleket segíti majd egy egyszerűsített és egységesített tájékoztató dokumentum, ami idén mind hazai, mind az európai alapok esetén elkészül majd - hangzott el a MABOSZ sajtótájékoztatóján.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Minden befektetésről kell készíteni egy két oldalas, viszonylag kötetlen tájékoztatót az alapkezelőknek. Úgy lett megalkotva a szabályozás, hogy ezek könnyen összehasonlíthatóak legyenek. Tartalmazza a befektetési politika lényegét, költségeit. Május 31-ig a hazai alapokra készül el ez a dokumentum, a többi befektetés esetében a határidő június 30. A dokumentummal elérhető, hogy az ügyfelek el is olvassák a lényeges információkat és később a befektetés időtartalma alatt ne csalódjanak a befektetésekben. Egy 100-120 oldalas szakszöveggel teletűzdelt papírhalmazt senki nem akar vagy tud végigolvasni.

A BAMOSZ a UCITS IV bevezetésével járó új szabályozási elemek közül az egyik legfontosabbnak a befektetők érdekeit védő új ügyfél-tájékoztatási dokumentum bevezetését tartja - hangzott el a szervezet sajtótájékoztatóján. A KIID - Key Investor Information Document, hazai nevén KBI - Kiemelt befektetői információk c. dokumentum célja, hogy az alapok nagy terjedelmű, hivatalos tájékoztatói mellett a befektetők kifogástalan tájékoztatása érdekében egy olyan két oldalas információs adatlap is rendelkezésre álljon, amely az alapok legfontosabb paramétereit közérthetően, szakmai zsargont mellőzve, szemléletesen mutatja be. A KBI egyik legfőbb haszna, hogy a befektetési alapok célkitűzései, kockázatai, múltbéli hozamai és díjai az egységes tájékoztatási szabályok miatt egyszerűen összehasonlíthatók lesznek, megkönnyítve ezzel a befektetői döntéseket. Az alapkezelőknek a KBI-t minden nyilvános, nyíltvégű alaphoz el kell készíteniük az idén, a BAMOSZ javaslata alapján a nem UCITS szabályok alá tartozó hazai alapokra is.

Fontos újítása a törvénynek, hogy lehetővé teszi az alapkezelők számára, hogy a befektetési alapok forgalmazását saját maguk is végezhessék, amely azt is jelenti, hogy alkalmas rendszerek birtokában az ügyfelek számláinak vezetésére is felhatalmazást kaptak. Az európai alapkezelők számára eddig is rendelkezésére álló lehetőség hiányzott itthon, most ezzel az új tevékenységgel bővülhet az alapkezelők szolgáltatási palettája. Azoknak az alapkezelőknek jelent ez nagy lehetőséget, melyeknek nincs közvetlen kapcsolata valamilyen forgalmazóval.

A 2013-tól bevezetésre kerülő tranzakciós adóval kapcsolatban elhangzott, hogy szerencsére a benyújtott törvényjavaslat az alapkezelők számára kedvezően lett megfogalmazva. Nem terhel minden egyes befektetési tranzakciót, így nem lehetetleníti el a piacot.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 21. csütörtök
Orsolya
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?