25 °C Budapest

Érdemes sietni - még 2 napig lehet adómentes befektetési számlát nyitni

Pénzcentrum
2011. december 29. 08:40

Már csak két napig lehet 2011-es tartós befektetési számlát (TBSZ) nyitni, amelyek 3 év múlva részleges, 5 év múlva teljes adómentességet kínálnak a befektetőknek. A 2011-es számlák esetén az adókedvezményhez szükséges időszak számítása év elején indul. Január elsejétől az idén megnyitott számlákra további pénzt már nem lehet elhelyezni, viszont a jövő évben is lehet újabb TBSZ számlát nyitni, amelyre a kedvezményhez szükséges idő számítása 2013 január elsején indul majd. A TBSZ idei újítása, hogy a megtakarítók devizás eszközöket is tárolhatnak már rajtuk.Már csak két napig lehet 2011-es tartós befektetési számlát (TBSZ) nyitni. A TBSZ számla nyitásához minimum 25 ezer forintos megtakarításra van szükség. December 31-ig lehet megtakarításokat tenni a számlára, az év végéig befizetett összeg fog aztán hozamot termelni a következő 3-5 évben. Január elsejétől az idén megnyitott számlákra további pénzt már nem lehet elhelyezni. Viszont a jövő évben is lehet újabb számlát nyitni, és az év közben gyűlő pénzekre az adókedvezmény 2012-es évben is érvényesíthető lesz, viszont a 3-5 éves várakozási időszak 2013. január 1-től kezdődik majd az új számlák esetében.

De mi is a TBSZ számla előnye? A TBSZ számlára befizetett összeget 3 év elteltével 10 százalékos adó megfizetésével veheti fel az ügyfél, 5 év után viszont már teljes mértékben mentesül az árfolyam-, kamat- és osztalékadó megfizetése alól. Persze előfordulhat, hogy a számlatulajdonos rosszul becsülte fel anyagi lehetőségeit, és idő előtt kénytelen hozzányúlni a megtakarításához. Ekkor sincs baj, mert ha megszorulna, legfeljebb megfizeti utána a 16 százalékos kamatadót és felveheti a pénzét. Talán az is fontos információ, hogy a TBSZ számla örökölhető.

Érdemes sietni - még 2 napig lehet adómentes befektetési számlát nyitni


Kétféle TBSZ számla nyitható. Az egyikből bankbetétbe lehet fektetni, a másikon elhelyezett pénzből viszont értékpapír befektetéseket lehet megvalósítani, vagyis többek közt részvényeket, kötvényeket és befektetési jegyeket lehet vásárolni. A két számla között nincs átjárás, egyikről a másikra menet közben nem lehet pénzt áttenni, és egy évben egy pénzintézetnél csak egy-egy ilyen típusú számla nyitható. Akkor érdemes több szolgáltatónál is TBSZ számlát nyitni, ha valaki nem biztos benne, hogy a 3., vagy az 5. év végéig bent tudja tartani a pénzét. Ha az egyiket kénytelen a 3. év lejárta előtt feltörni, akkor még mindig marad olyan számlája, amellyel elérheti az adókedvezményt.

A TBSZ legnagyobb újítása, hogy jövőre már a tartós befektetési számlákon nemcsak forint, hanem devizás eszközök is elhelyezhetők lesznek, ami azt jelenti, hogy devizás betét, vállalati kötvény, befektetési alap és részvény is elérhető lesz az adókedvezményes megtakarítási formában. Több szempontból is nagyon fontos ez a változtatás. Egyrészt a hazai betéteken belül komoly részarányt képviselnek a devizás betétek, például az éven belüli lekötés esetén a 4890 milliárd forintból 893 milliárd forint volt devizában lekötve. Másrészt a hazai piacon nagyon sok devizás befektetési alap érhető el, itt is hozhat élénkülést a változtatás.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

2011.11.22 09:04 Jövőre már devizás eszközöket is tehetünk a tbsz-re

TBSZ számlát lehet nyitni a Portfolio Online Tőzsdén is, ráadásul aki tavaly már nyitott számlát, idén akár egy kattintással nyithat újat.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 19. 12:50
A reggeli műsor házigazdája szerződésszegés miatt kerül le egy időre a képernyőről.
Holdblog  |  2022. május 19. 09:59
A befektetési világban, a politikában és a gazdaságban rossznál rosszabb hírek követik egymást, az i...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?