14 °C Budapest

Érdemes sietni - még 2 napig lehet adómentes befektetési számlát nyitni

Pénzcentrum
2011. december 29. 08:40

Már csak két napig lehet 2011-es tartós befektetési számlát (TBSZ) nyitni, amelyek 3 év múlva részleges, 5 év múlva teljes adómentességet kínálnak a befektetőknek. A 2011-es számlák esetén az adókedvezményhez szükséges időszak számítása év elején indul. Január elsejétől az idén megnyitott számlákra további pénzt már nem lehet elhelyezni, viszont a jövő évben is lehet újabb TBSZ számlát nyitni, amelyre a kedvezményhez szükséges idő számítása 2013 január elsején indul majd. A TBSZ idei újítása, hogy a megtakarítók devizás eszközöket is tárolhatnak már rajtuk.



Már csak két napig lehet 2011-es tartós befektetési számlát (TBSZ) nyitni. A TBSZ számla nyitásához minimum 25 ezer forintos megtakarításra van szükség. December 31-ig lehet megtakarításokat tenni a számlára, az év végéig befizetett összeg fog aztán hozamot termelni a következő 3-5 évben. Január elsejétől az idén megnyitott számlákra további pénzt már nem lehet elhelyezni. Viszont a jövő évben is lehet újabb számlát nyitni, és az év közben gyűlő pénzekre az adókedvezmény 2012-es évben is érvényesíthető lesz, viszont a 3-5 éves várakozási időszak 2013. január 1-től kezdődik majd az új számlák esetében.

De mi is a TBSZ számla előnye? A TBSZ számlára befizetett összeget 3 év elteltével 10 százalékos adó megfizetésével veheti fel az ügyfél, 5 év után viszont már teljes mértékben mentesül az árfolyam-, kamat- és osztalékadó megfizetése alól. Persze előfordulhat, hogy a számlatulajdonos rosszul becsülte fel anyagi lehetőségeit, és idő előtt kénytelen hozzányúlni a megtakarításához. Ekkor sincs baj, mert ha megszorulna, legfeljebb megfizeti utána a 16 százalékos kamatadót és felveheti a pénzét. Talán az is fontos információ, hogy a TBSZ számla örökölhető.

Érdemes sietni - még 2 napig lehet adómentes befektetési számlát nyitni


Kétféle TBSZ számla nyitható. Az egyikből bankbetétbe lehet fektetni, a másikon elhelyezett pénzből viszont értékpapír befektetéseket lehet megvalósítani, vagyis többek közt részvényeket, kötvényeket és befektetési jegyeket lehet vásárolni. A két számla között nincs átjárás, egyikről a másikra menet közben nem lehet pénzt áttenni, és egy évben egy pénzintézetnél csak egy-egy ilyen típusú számla nyitható. Akkor érdemes több szolgáltatónál is TBSZ számlát nyitni, ha valaki nem biztos benne, hogy a 3., vagy az 5. év végéig bent tudja tartani a pénzét. Ha az egyiket kénytelen a 3. év lejárta előtt feltörni, akkor még mindig marad olyan számlája, amellyel elérheti az adókedvezményt.

A TBSZ legnagyobb újítása, hogy jövőre már a tartós befektetési számlákon nemcsak forint, hanem devizás eszközök is elhelyezhetők lesznek, ami azt jelenti, hogy devizás betét, vállalati kötvény, befektetési alap és részvény is elérhető lesz az adókedvezményes megtakarítási formában. Több szempontból is nagyon fontos ez a változtatás. Egyrészt a hazai betéteken belül komoly részarányt képviselnek a devizás betétek, például az éven belüli lekötés esetén a 4890 milliárd forintból 893 milliárd forint volt devizában lekötve. Másrészt a hazai piacon nagyon sok devizás befektetési alap érhető el, itt is hozhat élénkülést a változtatás.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

2011.11.22 09:04 Jövőre már devizás eszközöket is tehetünk a tbsz-re

TBSZ számlát lehet nyitni a Portfolio Online Tőzsdén is, ráadásul aki tavaly már nyitott számlát, idén akár egy kattintással nyithat újat.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 20. 10:26
Rövid időn belül ez már a negyedik kormánypárti lap, amelyről bíróság mondta ki, hogy hazugságokat á...
Holdblog  |  2024. április 20. 06:03
A Bitcoin talán egyetlen nagy, saját sztorija, és a kriptovilág egyik legfontosabb eseménye játszódo...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem