23 °C Budapest

Az Unicreditet sokkolta a végtörlesztés

Pénzcentrum
2011. szeptember 21. 13:05

Sokkolta a hazai UniCredit régiós anyabankját, a Bank Austriát a magyar kormány terve arra vonatkozóan, hogy a devizahitelek kedvezményes végtörlesztéséből származó veszteségeket a bankok viseljék. Ez az üzleti tervek megvalósításának leállításához vezethet Magyarországon - nyilatkozta a Wirtschaftsblattnak Gianni Papa régiós vezérigazgató.

Sokkok hullámait okozhatja a végtörlesztésről elfogadott törvény, ennek hatására azonban nem csökkenti magyarországi jelenlétét az UniCredit, de megfontolja, hogy expanziós terveinek végrehajtását szüneteltesse - derül ki az interjúból.

Magyarországon az UniCredit elsősorban vállalati bank, ezért az érintett devizahitel-állomány nem olyan magas, 765 millió euró. A pénzügyi következmények ezért korlátozottak, szerinte még a legrosszabb forgatókönyv is kezelhető. Úgy véli, a legrosszabb esetben is (millió euróban számolva) a kétszámjegyű tartomány alsó felében alakulhat az UniCredit vesztesége annak is köszönhetően, hogy az ügyfelek számára időben korlátozottan teszi lehetővé a kormány a végtörlesztést.

Papa szerint az intézkedések megváltoztatták a játékszabályokat, a végtörlesztés összhatásai pedig nagyobbak lesznek, mint pusztán a pénzügyi következmények. Az általa elmondottak alapján azonban Papa nem tart attól, hogy más országok követnék ebben Magyarország példáját, ráadásul az ebből fakadó potenciális veszteség sem nagy, hisz a bankcsoport kihelyezett hiteleinek mindössze 3,5%-a svájci frank alapú.

Papa cáfolta azokat a sajtóértesüléseket, miszerint az UniCredit török és lengyel érdekeltségeinek eladására készülne. A bankcsoport ambiciózus fióknyitási terveivel kapcsolatban ugyanakkor elismerte, ezeket igazítani fogják az új gazdasági körülményekhez.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
Holdblog  |  2022. május 20. 18:36
Nagy hibák. A nyilvánosság előtt aratott nagy sikerek hihetetlenül kifizetődők. Túl a meglévő ügyfel...
Kiszámoló  |  2022. május 20. 10:53
Van egy angol kifejezés, a hedonic treadmill, amit nagyon nehéz magyarra lefordítani. (Ha valakinek...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?