17 °C Budapest

Így lenne igazságos a végtörlesztés

2011. szeptember 15. 18:03

Fizessék vissza a devizahitelesek az eddigi előnyöket, amelyekkel a deviza hitelük járt a forint hitellel szemben. Azaz, az eddigiek során általuk fizetett és egy összehasonlító (mondjuk 10%-on kamatozó) forint hitel törlesztőrészleteinek különbségei adódjanak hozzá a kiváltási hitelösszeghez javasolja elemzésében a BankRáció.hu internetes oldal.

"Ez a megoldás ötvözné a korábbi megsegítési terv "gyűjtőszámla" elvét visszamenőlegesen arra az időszakra, melynek során a svájci frank hitel törlesztőrészletei alacsonyabbak voltak, mint egy összehasonlító (de kedvezményes kamatozású) forint hitelé. A megoldást azért tartjuk igazságosnak, mert a kockázatnak két oldala van és csak azért lehetett élvezni a devizahitel pozitív hatását, mert közben vállaltuk az esetleges negatív következményeket is.

A kormány 180-as végtörlesztési ötlete visszamenőlegesen korrigálja a devizahitelt és leveszi a kockázatokat annak felvevőjéről. Véleményünk szerint ennek az eddigi előnyök visszaadásával kellene párosulnia. Jó példa egy felelősen hitelt felvevő, aki mérlegelve a kockázatokat úgy döntött (mondjuk 180-as svájci frank árfolyam mellett), hogy forint hitelt vesz fel. Azóta ő magasabb kamatokat fizet és összességében többet fizetett már a banknak vissza, mint a most kisegítés előtt álló, kockázatokat bevállaló devizahiteles társa. Nem tartjuk igazságosnak a felelős és racionális döntés "megbüntetését" a kockázatvállalással szemben." - írja az internetes lap elemzésében.

Nézzük meg mit jelent ez számokban

Egy példahitelen keresztül könnyen megérthetjük, hogyan alakult az elmúlt öt és fél év a forint és frankhitelesek számára. Forint János és Frank László is 2006 januárjában sétált be a bankfiókba, mindketten 8 millió forintot szerettek volna felvenni. János félve a kockázatoktól és az erősödő franktól úgy döntött, hogy az akkor költségesebbnek tűnő, de biztosabb forint hitel mellett dönt. Ezzel óriási (számításainkban 10 százalék, valóságban ennél is nagyobb) kamatok fizetését vállalta. László viszont nem így döntött, ő vállalta (vagy nem értette, nem tudta) a devizahitelek árfolyamkockázatát.

A következő diagram mutatja kettőjük tőketartozásának alakulását.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ahogy látjuk a frankhitelben felvett 8 milliós tartozás bőven 10 millió felett jár, ezért ijedt meg most minden frankhiteles. Ki is segíti őket az állam és lehetőségük van végtörleszteni, méghozzá 180 forintos árfolyamon. Ez azt jelenti, hogy tartozásuk végtörlesztés esetén nem 10 millió 130 ezer forint hanem csak 7 millió 500 ezer. Ne feledjük a forint hitel esetében most ez 7 millió!

Azt látjuk, hogy még mindig 500 ezerrel rosszabbul járt a frankhiteles László. Ez az igazságtól viszont még messze áll. Vizsgáljuk meg mennyi kamatot fizettek ők eddig.


Ahogy a diagramból is jól látszik előrelátó forinthitelesünk 1 millió 100 ezerrel több kamatot fizetett ki, mint a frankhitelesünk. A BankRáció.hu szerint épp ezt az összeget kellene megfizetnie a végtörlesztő frankhiteleseknek, hogy igazságosabb legyen a rendszer.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 25. 17:01
Hosszú fejezet zárult le Roman Abramovics távozásával, aki 19 esztendő után adta át azt a klubot, am...
MEDIA1  |  2022. május 25. 16:48
Automatizált stúdió segíti a 200 munkatárs munkáját.
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 24. 20:35
Vettem ma Metát (FB) 180 dollárért, már egy ideje kinéztem magamnak. Tartani nem szeretném sokáig, s...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?