23 °C Budapest

Mi fán terem a tőzsde?

2011. szeptember 14. 18:02

A tőzsde világa elsőre bonyolultnak és titokzatosnak tűnhet, de jobban megvizsgálva néhány szabályt és alapfogalmat megismerve már jóval közelebb kerülhetünk ehhez a furcsa piachoz. Elöljáróban, mint minden más piacról, erről is elmondható, hogy mindenki olcsón szeretne venni és drágán eladni. Ebben segítségünkre vannak a brókerek és egy szabályozott keretrendszer, ahol a nap bizonyos szakában lehetőségünk van üzletet kötni.

A tőzsdét még napjainkban is sokan úri kiváltságnak tartják, megfeledkezvén annak lényegéről, azaz a pénzügyi források arra rászoruló társaságok részére való biztosításáról. Abban az esetben ugyanis, amikor egy vállalatnak többletforrásokra van szüksége például egy beruházás megvalósításához, akkor a hitelfelvétel mellett lehetősége van forrás bevonására a tőkepiacokon keresztül is. Ennek egyik formája a részvény kibocsátás, melynek lényege, hogy a társaság meglévő papírjai mellé újabb részvényeket dob a piacra, melyek ellenértékéből képes lesz megvalósítani beruházását. Amennyiben a befektetők bizalmat szavaznak a kibocsátónak, akkor megvásárolják értékpapírjait és ezzel biztosítják számára a szükséges forrásokat.

A későbbiekben viszont bármikor előfordulhat, hogy a részvényeket birtokoló befektetők el szeretnék adni értékpapírjaikat vagy azért, mert elégedetlenek a társasággal, vagy egyszerűen csak azért, mert pénzre van szükségük. Annak érdekében, hogy ezen befektetők úgy jussanak hozzá részvényük ellenértékéhez, hogy azokért a reális árat kapják, biztosítani kell egy másodlagos piacot, ahol a tulajdonos szabadon értékesíthetik értékpapírjaikat. Az értékpapírokkal történő kereskedés a másodlagos piacon történik, melynek csúcsintézménye a tőzsde.
{{PCTOZSDESULI}}
A tőzsde a kereskedelem olyan alapintézménye, ahol a sajátosan szervezett, szigorú szabályok szerint működő nyílt piaci kereskedés folyik a tőzsdére bevezetett termékekkel (nyersanyagok, mezőgazdasági termékek, stb), illetve pénzügyi instrumentumokkal (részvény, kötvény, deviza, stb). A tőzsde a piaci kereslet és kínálat koncentrálását valósítja meg, ahol a befektetők alapvetően kettős céllal kötnek ügyleteket:

- hosszú távú tőkebefektetésként;
- illetve spekulatív jelleggel.

A spekulációs célú befektetéseket sokan átkozzák ugyan (elsősorban a jelentős mértékű árfolyam kilengések okozóiként feltűntetve azokat), azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy ezen ügyletek biztosítják a piaci likviditást a tőzsdéken (hiszen a spekulánsok állandóan készek venni és eladni), ami elengedhetetlenül fontos a reális piaci ár kialakulásához. A spekulánsok célja, hogy a piaci árfolyamváltozásokból eredő esetleges nyereséget megszerezzék, és ezért hajlandók kockázatot is vállalni. Tevékenységük indítéka egyértelműen a profitszerzés, azaz ha az árak emelkedésére számítanak a piacon, akkor vásárolnak, ha az árak csökkenésére, akkor eladnak.

A kereskedés folyamata

A befektetők nem vihetik megtakarított pénzüket közvetlenül a tőzsdére, hanem mindezt egy befektetési vállalkozáson segítségével, vagy ahogy a hétköznapi életben nevezik, egy brókercégen keresztül tehetik meg. A brókercégnél számlát kell nyitni (ami általában ingyenes) és megbízást kell adni bizonyos értékpapír vételére vagy eladására. Ha vásárolni szeretnénk, akkor természetesen a megvásárolni kívánt értékpapír ellenértékének is a számlánkon kell lennie.

De miért nem mehetünk mi magunk a tőzsdére üzletelni? Ennek nagyon egyszerű oka van: ahhoz, hogy a tőzsde megbízhatóan működjön, szükséges, hogy az ott közzétett ajánlatok valóban teljesüljenek is. Ehhez pedig olyan piaci szereplők szükségesek, akik megfelelő szakértelemmel, tőkeerővel rendelkeznek. Képzeljük csak el, hogy mi lenne, ha egy megkötöttnek vélt ügylet után valaki azt mondaná: elnézést, csak vicceltem.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A tőzsdei befektető tehát a brókeren keresztül köt üzletet, bár napjaink Online kereskedési korában úgy érzékelhetjük, hogy mi saját magunk is a tőzsde részesei vagyunk, ami bizonyos ételemben igaz is.

Következő cikkünkben az online kereskedés során használható megbízásokról fogunk beszélni.

A cikk saját szolgáltatás népszerűsítését szolgálja


PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
Holdblog  |  2022. május 20. 18:36
Nagy hibák. A nyilvánosság előtt aratott nagy sikerek hihetetlenül kifizetődők. Túl a meglévő ügyfel...
Kiszámoló  |  2022. május 20. 10:53
Van egy angol kifejezés, a hedonic treadmill, amit nagyon nehéz magyarra lefordítani. (Ha valakinek...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?