Japán gyertyák és a milliárdos szamuráj

Pénzcentrum
2011. július 13. 19:00

Lássuk, hogyan vált az oszakai rizspiac kereskedője Muneisha Homma a történelem legsikeresebb kereskedőjévé, az általa kidolgozott japán gyertya elmélettel, ami a mai piaci árak nyelvére lefordítva nem kevesebb, mint 100 milliárd amerikai dollár nyereséget hozott neki.  Ez több mint korunk két leggazdagabb emberének Bill Gatesnek és Warren Buffetnek az együttes vagyona.

Száguldjunk vissza évszázadokat az időben és nézzük meg a rejtélyes gésák, az elhivatott papok és dicső szamurájok korát!

Az 1700-as években járunk, amikor is Tokugawa sogun országegyesítése után elindult a Japán gazdaság virágzása. Munehisa Homma a családi rizsbizniszt vezette. A rizs, Japánban nem egyszerűen csak egy étel volt, hanem a kultúra szerves része. Egész életüket a rizstermesztés körforgása határozta meg. A vetést és aratást óriási fesztiválokkal és formális ceremóniákkal ünnepelték. Nem csoda tehát, hogy az élénkülő kereskedelem központjában is a rizs állt.

Az adás-vétel megkönnyítése végett az 1600-as évek végétől intézményesítették a rizstőzsdét több városban is. A rizspiacok életében az igazi fordulópontot az 1710-es év jelentette, amikortól is a korábban fizikailag is jelen lévő termék helyett rizs kuponokkal is lehetett kereskedni, amelyeket a mai közraktár jegyek megfelelői voltak. A rizs kuponok a raktárakban lévő rizs készletre vonatkoztak, jövőbeni szállításra, így ezek voltak ez első határidős kontraktusok a világon.

Az 1700-as évek közepére már 1300 rizskereskedő működött a mértékadó oszakai tőzsdén, és csak Oszakában 210,000 rizsbála volt az éves forgalom, miközben a teljes japán termelés mindössze évi 30,000 bála volt, ami azt jelenti, hogy virágzott a spekuláció! Ebben a piaci környezetben lépett a porondra 1750 környékén a gazdag rizstermesztő családból származó Homma. Homma, több mint 15 éven keresztül folyamatosan figyelte az árakat, vetette rizspapírra a kereskedők viselkedését, és az időjárás hatásait, tanulmányozta a régi idők termelési adatait, míg végül a család kertje végében álló két hatalmas cseresznyefa árnyékában megtörtént az áttörés.

Muneisha Homma célja az volt, hogy egy olyan ábrázolásmódot fejlesszen ki, amelynek segítségével a piaci hangulatot illetve annak változását mérni tudja. Ebből lett a japán gyertya grafikon, amely napjainkban is a legkedveltebb módja az tőzsdei árfolyam ábrázolásnak. Tanulmányozva a saját maga által kreált grafikonokat, Homma észrevette, hogy a történelem a tőzsde világában folyamatosan ismétli önmagát, és hasonló szituációkban a kereskedők hasonló módon reagálnak. Ezen felismerést követően megalkotta a piaci fordulók felismerését segítő technikát, amely az úgynevezett japán gyertya alakzatok azonosításán alapul. A tőzsdei grafikonok alapján történő kereskedéssel Muneisha Homma jó 150 évvel megelőzte az etalonnak számító new york-i tőzsde ősatyáit.

A japán gyertya alakzatokon alapuló technika olyan sikeresen működött, hogy Homma az osakai után a tokiói rizspiacnak is meghatározó szereplőjévé vált. Korabeli feljegyzések szerint egyhuzamban 100 nyerő ügylete volt. Sikereinek, és hatalmas vagyonának köszönhetően szamuráj tisztséggel jutalmazták.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az alábbi árfolyamgörbén az OTP látható, kék keretben egy a Homma által azonosított átölelő alakzat látható, amely meghozta a fordulatot a bankpapír piacán. Az OTP árfolyama a japán gyertya alakzat jelzését követő pár héten belül megduplázta az árfolyamát.

OTP grafikon


Ha többet szeretne megtudni az ősi, de mind a mai napig nyereséges tőzsdei technikákról, látogassa meg a PC Tőzsdesuli díjmentes előadásait. A PC Tőzsdesuli megalapozza az Ön tőzsdei sikertörténetét!

A fenti cikk saját szolgáltatás népszerűsítését szolgálja

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2022. május 19. 17:06
Ha jó jövedelemmel rendelkezünk, akkor is nagyon lényeges lehet a bankválasztás: az egyes pénzintéze...
Holdblog  |  2022. május 19. 16:24
Mindannyiunkat érint a pénzromlás, de más és más mértékben. Sajnos van, akinek a kenyér ára okoz gon...
MEDIA1  |  2022. május 19. 16:08
A hírportál szerint Lázár János egy bizonyos Építési és Beruházási MÚZEUM vezetője lesz. Erről erede...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?