Honnan lesz a nyugdíj? Egyre többen pártolnak el az önkéntes pénztáraktól

Pénzcentrum
2011. június 9. 19:02

A magánnyugdíjpénztári rendszer átalakításával egyre nagyobb figyelem fordul az öngondoskodás felé, aminek egyik elterjed eszköze az önkéntes nyugdíjpénztári és egészségpénztári megtakarítás. Az idei első negyedévben azonban láthatóan nem csoportosították át gyorsan megtakarításaikat az állami rendszerbe visszalépő megtakarítók ilyen hosszú távú eszközökbe, így az önkéntes nyugdíjpénztárak népszerűségének növekedésére még várni kell.

A PSZÁF legfrissebb adatai szerint az önkéntes nyugdíjpénztárak taglétszáma az idei első negyedévben közel 4 ezer fővel, 1294 ezerre csökkent, ezzel nem tört meg az a 2008 negyedik negyedéve tartó folyamatos létszámcsökkenés a pénztáraknál. A negyedéves létszámcsökkenés azóta azonban ebben a negyedévben volt a legalacsonyabb. Hiába lépett be több éve nem látott mennyiségű (közel 21 ezer) új tag az önkéntes pénztárakba, a kilépők száma is több éves rekordot mutatott (több mint 13 ezerrel).

Kiderült: ennyi a nyugdíja Gesztesi Károlynak >>Kattints<<

Nem csak az önkéntes nyugdíjpénztárak taglétszáma csökkent, de a befizetések is elmaradtak a 2010 első negyedéves befizetésétől. 2011 első negyedévében 16,62 milliárd forintot fizettek be a tagok, ami 808 millió forinttal kevesebb, mint a tavalyi év hasonló időszakában. Mivel azonban a pénztárak 2 százalék fölötti hozamot értek el a negyedév során, ami 20,2 milliárd forintos nyereséget jelentett, a pénztárak kezelt vagyona közel 4,4 milliárd forinttal nőtt az előző negyedévhez képest.

Sokkal rózsásabb képet mutatnak az egészségpénztárak, ahol a tagok száma 4203-al nőtt az előző negyedévhez képest, és több mint 30 ezerrel az elmúlt egy évben. Ezzel nem tört meg a folyamatos növekedési trend, ami az egészségpénztárak taglétszámát évek óta jellemzi. A nagyobb taglétszám több befizetést is eredményezett, 10,5 milliárd forinttal, közel fél milliárd forinttal meghaladva a 2010 első negyedév befizetéseit.

 

 

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

 

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 22. 16:17
Idealisztikus világban a pénzügyi befektetéseinket elsődlegesen a fenntarthatóság szempontjai alapjá...
Kiszámoló  |  2022. május 22. 12:05
Tizenhárom évig tartott a féktelen fesztivál a tőzsdéken és úgy általában az egész világgazdaságban....
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 22. 16:18