18 °C Budapest

Hitel helyett inkább megtakarításban gondolkodunk

2011. május 5. 16:02

Minimális az esély a lakossági hitelpiac rövid távú felpezsdülésére. Hitelezési oldalon tartósan hiányzik a fizetőképes kereslet, ugyanakkor a lakosság körében egyre népszerűbbek a megtakarítási termékek. A pénzügyi válság egyik pozitív hatásaként a lakossági megtakarítások érezhetően növekedésnek indultak és előtérbe került az öngondoskodás, illetve a pénzügyi tudatosság kérdése.

Annak ellenére sem várható komoly hitelpiaci fellendülés, hogy a legfrissebb adatok szerint az első negyedévben ismét növekedésnek indult a lakossági forinthitelek állománya - állítja a Money & More pénzügyi tanácsadó cég. "A fizetőképes kereslet komoly hiánya jellemzi a hitelpiacot, ami annak ellenére is igaz, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint a márciusban folyósított 41,6 milliárd forint 17,5 százalékkal, a negyedév során kihelyezett 104,4 milliárd forint 21,1 százalékkal volt több, mint egy évvel korábban" - mondta Bunghardt Csaba, a társaság vezérigazgatója.

Jól megfigyelhető ugyanakkor a megtakarítási termékek népszerűségének növekedése, ami összefüggésben áll a pénzügyi tudatosság erősödésével. Ebben a folyamatban kulcsszerepet játszanak azok a pénzpiaci szereplők, akik információval, ajánlatokkal, pénzügyi termékekkel, tanácsokkal szolgálják ügyfeleiket.

"A társaság tapasztalatai szerint a megtakarítási termékek növekedésének népszerűségével párhuzamosan egyre komolyabb az igény a felkészült, független, hosszú távú pénzügyi tanácsadói kapcsolatokra az ügyfelek körében, ami szintén a pénzügyi tudatosság növekedésének a jele. "A klasszikus alkuszi tevékenységről folyamatosan helyeződik át a hangsúly a pénzügyi tervezés, az ügyfelekkel való folyamatos kapcsolattartáson keresztül a minél teljesebb körű kiszolgálás felé" - mondta a vezérigazgató.

 

KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?