17 °C Budapest

Már a fodrásznál is kártyával fizetnénk

2011. május 1. 07:27

Folytatódik az elektronikus fizetés térnyerése a magyar kártyabirtokosok körében: egyre többen használják rendszeresen vásárlásra a bankkártyájukat, és nő a külföldi és az internetes kártyás fizetések aránya is - derül ki a MasterCard friss kutatásából.

Jóllehet a bankkártya birtokosok aránya nem változott jelentősen az elmúlt években -a megkérdezettek 93%-nak van legalább egy bankkártyája- jól látható a növekedés a bankkártyás vásárlás népszerűségében. A MasterCard kutatása szerint másfél év alatt 5%-kal nőtt a rendszeres vásárlók száma, egyúttal csökkent azok aránya, akik csupán készpénzfelvételre használják a kártyájukat: a válaszadók 80%-a havonta legalább egyszer fizet a plasztik segítségével.

Legtöbbször továbbra is a hipermarketekben vásárolunk bankkártyával -háromból két kártyabirtokos így tesz,- de a válaszadók fele a kisebb élelmiszer áruházakban is az elektronikus fizetést választja. Népszerűek a benzinkutak, a gyógyszertárak, a ruházati boltok, drogériák és a könyvesboltok kártyás termináljai is. Érdekesség, hogy a kutatás szerint a fodrász- és kozmetikai szalonokban lenne leginkább tere a bankkártyás fizetés fejlődésének. Ezekben az üzletekben fordul meg ugyanis a legtöbb bankkártya birtokos anélkül, hogy használná a bankkártyáját.

Bár évről évre jobb a helyzet, a kártyabirtokosoknak továbbra is van mit tanulniuk az elektronikus fizetés működéséről. A kutatás szerint a válaszadók csupán fele tudja biztosan, hogy a belföldi kártyahasználatnak nincs díja. Azt, hogy külföldön sem kell a kártyás vásárlásokért külön díjat fizetni ennél is kevesebben, csupán minden ötödik megkérdezett tudja biztosan. Meglepő, hogy ezzel szemben magas azoknak az aránya, akik tájékozottak plasztik fizetőeszközük internetes használhatóságáról. A válaszadók fele tudja, hogy a Magyarországon kibocsátott kártyák túlnyomó többsége alkalmas vásárlásra a világhálón.

A MasterCard kutatásából az is kiderült, hogy a kártyás fizetés leghatékonyabb ösztönzője ma Magyarországon az azonnali kedvezmény, illetve pénzvisszatérítés, ezt követi a fizetési műveletek gyorsaságának növelése, illetve a bankkártya-elfogadás fejlesztése.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az elmúlt évtizedben évente átlagosan 20 %-kal emelkedett a bankkártya-elfogadó üzletek száma Magyarországon, ezt nagyarányú növekedést a kártyabirtokosok is észrevették: 57%-uk észlelte, hogy már egyre több üzletben lehet kártyával fizetni.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 27. 18:03
Nagy hibák. Karrierje valamely pontján minden makrobefektetővel megesik, hogy hatalmasat téved. Talá...
MEDIA1  |  2022. május 27. 17:58
Hatalmas LED-fal, kiterjesztett valóság és új adástervező rendszer a TV2-nél.
Összkép  |  2022. május 27. 15:07
Közeledik a nyári szünet, sokan az utolsó jegyeiket szerzik ebben az új normálisban, egy világjárván...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?