Így alakítják át a nyugdíjrendszert: kiderült a friss konvergencia programból

Pénzcentrum
2011. április 15. 16:35

Részletezte a kormány az Európai Uniónak ma elküldött konvergencia programban, hogy a hét - Széll Kálmán tervben már bemutatott - kiemelt területen milyen intézkedésekkel kívánja elérni a kitűzött egyenlegjavulást és az egyes pontokhoz összegeket is rendelt. A dokumentumból az is kiderül, hogy a kormány már idén 15 milliárd forintnyi egyenlegjavító intézkedést hajt végre. Ez az összeg mindenképpen új információnak számít, miután a március elején bemutatott reformcsomag még nem számolt egyenlegjavító intézkedésekkel az idei évre.

A március elején bemutatott Széll Kálmán terv a 2011-es évre vonatkozóan még nem szólt az idei évre vonatkozó egyenlegjavulásról, a konvergencia programból viszont kiderül: már idén 15 milliárdos javulás következhet be két tételnek köszönhetően. Ez részben abból adódik, hogy a (már elfogadott) táppénzszabály változások 3 milliárd forinttal, a rokkantnyugdíjazási szabályok tervezett felülvizsgálata pedig 12 milliárd forinttal segíti az idei büdzsét.

 


A nyugdíjreform részletei

A konvergencia programban a nyugdíjreformról is megtudhattunk részleteket, legalább is a számok szintjén. A kormány várakozásai szerint a nyugdíjemelések visszavágásából 2012-ben és 2013-ban 3 és 6 milliárd forintnyi megtakarítást tud elérni, míg a korkedvezményes nyugdíjazási rendszer felülvizsgálatából 2013-ban lehet 2,5 milliárd forintra számítani. A fegyveres testületeknél meg fog szűnni a speciális szabályozás, tehát itt lehet arra számítani, hogy a korábbi kedvezmények kiitatásra kerülnek. A megtakarítás 1,5 és 3 milliárd forint.

A legnagyobb teret a kormány a rokkantnyugdíjazási rendszer teljes felülvizsgálatától remélheti, a tervek szerint 2011-2013 között 12, 88 és 117 milliárd forintos megtakarítás várható innen. A rokkantnyugdíjasokat be fogják hívni orvosi felülvizsgálatra, és a kormány szándékai szerint a korábbi visszaélések miatt legalább 100 ezer embert lehet a munkaerőpiacra visszaterelni, ami azt jelenti, hogy szinte minden harmadik korhatár alatti nyugdíjast. Szakértők szerint azonban erre nem sok esély van, jóval kevesebb potenciális munkavállaló lehet, még úgy is, ha közmunkaprogramokban is felszívnák a munkaképeseket.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A Portfolio.hu elemzői véleménye szerint a konvergencia program is azt erősíti meg, hogy sokat várunk a nyugdíjreformtól, azonban a kockázatok nagyok, főleg, hogy a rokkantnyugdíjazási rendszer felülvizsgálatától várjuk a helyzet megoldását. Természetesen nem feledkezhetünk meg a szerkezeti reformról sem, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy a nyugdíjbiztosítási alaptól számos kiadási tételt elvesznek (ezzel együtt bevételeket is), az egyensúlyt pedig ezzel a technikai megoldással próbálják látszólag kezelni. A korhatár alatti nyugdíjak és nyugdíjszerű kifizetések 2012-től át fognak kerülni a szociális kiadásokhoz, a feszültségek azonban a rendszerben meg fognak maradni, és a hiányt finanszírozni kell. Ha a foglalkoztatás-bővülés, és a remélt megtakarítás megvalósul, akkor nem lesz a kormánynak problémája, azonban ellenkező esetben még kemény órák várhatnak a politikusokra.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2022. október 5. 20:30
Éppen gondolkodtam, hogy lassan kellene a gyerekeknek saját bankkártya és alkalmazás hozzá, csak hog...
Kasza Elliott-tal  |  2022. október 5. 19:27
Ha érdekel az osztalékalapú befektetés, olvasgatod itt a blogon az elemzéseimet, velem együtt k...
MEDIA1  |  2022. október 5. 19:14
A nemrég a DIGI-t és az Antenna Hungáriát is felvásárló 4iG lesz a Honeycomb, Szalay-Bobrovniczky Kr...
Bankmonitor  |  2022. október 5. 15:07
A babaváró hitel önmagában is egy igen kedvez konstrukció, hiszen a kölcsönhöz kamatmentesség és tar...
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 5. szerda
Aurél
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?