19 °C Budapest

Behalt a kamatverseny? Nagy forintbetét körkép, 2011. április

2011. április 13. 04:44

Több feltételhez is kötött a legjobb hozam A magyar lakosság legnépszerűbb megtakarítási formája még mindig a forintbetét. Hogy a különböző bankokban mennyit fial a betett pénz - ennek járt utána a Pénzcentrum.hu. A betétek állományában végbemenő kismértékű tavalyi visszaesése után idén újra nőtt a megtakarítások állománya. Annak ellenére tudott közel 200 milliárd forinttal gyarapodni, hogy a bankok nem kezdtek idén akkora betétgyűjtési akciókhoz, mint amihez talán a megelőző években már hozzászoktunk.

A legutóbbi körképünk óta növekedett a jegybanki alapkamat Az alapkamat nagyban meghatározza betéti kamat nagyságát, hiszen az alternatív források árát határozza meg. Viszont a banki betétakciók a hitelkihelyezések hiánya miatt elmaradhatnak, hiszen nem létszükség a bankok számára a forrásgyűjtés. Azért szerencsére vannak most is akciós kamatok, ezek jellemzően a frissen elhelyezett bankbetétekre vonatkoznak. A pénzintézetek egyre több helyen kínálnak úgynevezett aktív betétet. Ennek lényege, hogy az ügyfél a számlaaktivitásától függően különböző mértékű kamatprémiumot is elérhet a futamidő során. A feltételeket minél pontosabban próbáltuk összegyűjteni, külön feltüntetve az akciós EBKM-eket. Reméljük, hogy ez még pontosabb képet adhat a megtakarítani vágyóknak, annak ellenére, hogy nem tudtuk teljesen kiküszöbölni az apró betűkben való bogarászást.

A forintbetétek állományának alakulása (mrd Ft) Forrás: MNB, Pénzcentrum.hu


A leggyakoribb feltétel az akciós kamatoknál, hogy a lekötni kívánt összeg új pénz legyen. Új pénz, vagyis friss megtakarítás, bankon kívülről hozott forrás. Másik gyakori feltétel valamilyen tranzakciós mennyiséghez kötött az akciós kamat, vagyis a bank más termékeit is adott mértékben használnunk kell az akciós hozamért. Üde színfolt a CIB ajánlata, ahol 0,25 százalék extrakamattal jutalmazzák a bankfiókok tehermentesítését, azaz internetbankról való betétlekötést.

A legmagasabb EBKM az OTP-nél érhető el, itt 7,7 százalékkal találkozhatunk, ez viszont szigorú feltételekhez kötött. A magas kamat csakis 1 millió forint feletti megtakarításokhoz jár. A bónusz kamat másik feltétele az új jövedelem átutalás díjazására szolgál. Azok kaphatják, akik folyószámlájára a betét lekötése előtti 3 hónapban nem érkezett jövedelem átutalás, ám a betét lejártáig érkezni fog. Egy harmadik feltétele is van az akciós kamatnak, mégpedig a Bónusz betét előtt Takarékszámlát kell nyitni, és arra irányuló új állandó átutalási megbízást adni minimum 15.000 Ft értékben vagy, új Állandó értékpapír vételi megbízást kell adni az OTP Banknál kezelt Értékpapír számlájára minimum 15.000 Ft értékben.

Kiigazodni sem egyszerű a fenti feltételeken, teljesíteni meg még nehezebb. Érdemes lehet körülnézni a többi ajánlat között is. Még találhatunk bőségesen 7 százalék vagy a feletti EBKM-mel kecsegtető termékeket. Az FHB Bankban a 7 százalékos EBKM csak bizonyos számú tranzakcióhoz van kötve.A Sopron Banknál, a Raiffeisennél és a Citibanknál is 7 százalék az Unicreditnél 7,21 százalék EBKM-val jár ha "friss" pénzként visszük oda megtakarításunkat. AZ Erste Banknál 7,61 százalék az EBKM, abban az esetben, ha 12 hónapra tudjuk nélkülözni pénzünket és hajlandóak vagyunk bizonyos számú és értékű tranzakciót elvégezni ezalatt az egy év alatt.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az Axa Bank különleges ajánlata a lekötés nélküli magas hozam befektetéseinkre, de ehhez az átlagoshoz képest nagyobb megtakarításokat kell elhelyeznünk a banknál, 7 százalékos EBKM vonatkozik az 5 milliónál nagyobb megtakarításokra.

A banki betétek teljes listája

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 09:26
A lista győztese ugyanaz maradt, mint hosszú évek óta, de a dobogón így is változás történt. Politik...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem