22 °C Budapest

Hova tűnt százezer magyar bankkártya?

2010. október 1. 12:02

A 2008-ban kirobbant gazdasági válság ellenére növekszik az üzleti bankkártyák száma, míg a lakossági plasztikok ezzel szemben csökkenek. Ezt alátámasztják az adatok is. 2010 első felében a céges kártyák száma 4,1%-kal nőtt, a lakossági viszont 1,4%-os visszaesést mutatott, ami által a számuk 8,69 millió darabra apadt.

Idén kis mértékben mérséklődtek a bankkártyával történő vásárlások (0,1%) és a készpénzfelvételek (1%) is. 2009-ben ellentétes irányú volt ez a folyamat. Addig, amíg a plasztikkal történő fizetések száma 3,9%-kal nőtt, az automatás pénzfelvételek gyakorisága 4,5%-kal csökkent.

Várhegyi Éva, a Pénzügykutató Zrt. tudományos főmunkatársa szerint a lakossági bankkártya-csökkenés mögött a spórolási szándék húzódik meg. Az emberek költségeik lefaragása végett visszaszolgáltatták felesleges bankkártyáikat a pénzintézeteknek. Az üzleti bankkártyák számának emelkedése hátterében viszont a bankok kis-és középvállalkozások felé való nyitása állhat. Ennek oka a válság miatti lakossági piacon való terjeszkedés kockázatosabb volta és a nagyvállalati piac telítettsége. Ezen felül a Széchenyi-kártya terjedése is gerjeszthette a folyamatot.

A vezető hazai bankok közül többen is egyetértettek Várhegyi Éva véleményével-tudta meg a Világgazdaság. Az MKB Bank, a Citibank és a K&H Bank is érzékeli üzleti kártyák terén a bővülést és az ügyfelek spórolási érzékenységét. Az előbbi esetet a kisvállalatoknak és vállalkozóknak nyújtott kedvező ajánlataikkal magyarázzák, ami által az egyes cégek egyre több plasztikot használnak. Azonban a fentebb említett első két bank a lakossági bankkártyák számában jelentkező országos csökkenő tendencia ellenére is növekedésről számolt be. Az MKB Bank csak a hitelkártyák terén tapasztalt visszaesést; bankkártyáik száma viszont növekedett, csak úgy, mint az amerikai érdekeltségű Citibank-nál, amit ők a 0 forintos bankszámlák népszerűségének tulajdonítanak.

 

 

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

 

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 24. 15:57
Néhány napja még arra utalt Huth Gergely, hogy a PestiSrácok jövője is bizonytalanná vált a Pesti TV...
Holdblog  |  2022. május 24. 15:38
A Todd Boehly amerikai üzletember vezette konzorcium megegyezett Roman Abramovics orosz oligarchával...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Összkép  |  2022. május 23. 14:31
Hét éves lett az Összkép. Ez volt az az év, ilyenkor még volt COVID, de már túlléptünk a karanténon...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?