Hova tűnt százezer magyar bankkártya?

2010. október 1. 12:02

A 2008-ban kirobbant gazdasági válság ellenére növekszik az üzleti bankkártyák száma, míg a lakossági plasztikok ezzel szemben csökkenek. Ezt alátámasztják az adatok is. 2010 első felében a céges kártyák száma 4,1%-kal nőtt, a lakossági viszont 1,4%-os visszaesést mutatott, ami által a számuk 8,69 millió darabra apadt.

Idén kis mértékben mérséklődtek a bankkártyával történő vásárlások (0,1%) és a készpénzfelvételek (1%) is. 2009-ben ellentétes irányú volt ez a folyamat. Addig, amíg a plasztikkal történő fizetések száma 3,9%-kal nőtt, az automatás pénzfelvételek gyakorisága 4,5%-kal csökkent.

Várhegyi Éva, a Pénzügykutató Zrt. tudományos főmunkatársa szerint a lakossági bankkártya-csökkenés mögött a spórolási szándék húzódik meg. Az emberek költségeik lefaragása végett visszaszolgáltatták felesleges bankkártyáikat a pénzintézeteknek. Az üzleti bankkártyák számának emelkedése hátterében viszont a bankok kis-és középvállalkozások felé való nyitása állhat. Ennek oka a válság miatti lakossági piacon való terjeszkedés kockázatosabb volta és a nagyvállalati piac telítettsége. Ezen felül a Széchenyi-kártya terjedése is gerjeszthette a folyamatot.

A vezető hazai bankok közül többen is egyetértettek Várhegyi Éva véleményével-tudta meg a Világgazdaság. Az MKB Bank, a Citibank és a K&H Bank is érzékeli üzleti kártyák terén a bővülést és az ügyfelek spórolási érzékenységét. Az előbbi esetet a kisvállalatoknak és vállalkozóknak nyújtott kedvező ajánlataikkal magyarázzák, ami által az egyes cégek egyre több plasztikot használnak. Azonban a fentebb említett első két bank a lakossági bankkártyák számában jelentkező országos csökkenő tendencia ellenére is növekedésről számolt be. Az MKB Bank csak a hitelkártyák terén tapasztalt visszaesést; bankkártyáik száma viszont növekedett, csak úgy, mint az amerikai érdekeltségű Citibank-nál, amit ők a 0 forintos bankszámlák népszerűségének tulajdonítanak.

 

 

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

 

 

NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
EZT OLVASTAD MÁR?