11 °C Budapest

Hova tűnt százezer magyar bankkártya?

2010. október 1. 12:02

A 2008-ban kirobbant gazdasági válság ellenére növekszik az üzleti bankkártyák száma, míg a lakossági plasztikok ezzel szemben csökkenek. Ezt alátámasztják az adatok is. 2010 első felében a céges kártyák száma 4,1%-kal nőtt, a lakossági viszont 1,4%-os visszaesést mutatott, ami által a számuk 8,69 millió darabra apadt.

Idén kis mértékben mérséklődtek a bankkártyával történő vásárlások (0,1%) és a készpénzfelvételek (1%) is. 2009-ben ellentétes irányú volt ez a folyamat. Addig, amíg a plasztikkal történő fizetések száma 3,9%-kal nőtt, az automatás pénzfelvételek gyakorisága 4,5%-kal csökkent.

Várhegyi Éva, a Pénzügykutató Zrt. tudományos főmunkatársa szerint a lakossági bankkártya-csökkenés mögött a spórolási szándék húzódik meg. Az emberek költségeik lefaragása végett visszaszolgáltatták felesleges bankkártyáikat a pénzintézeteknek. Az üzleti bankkártyák számának emelkedése hátterében viszont a bankok kis-és középvállalkozások felé való nyitása állhat. Ennek oka a válság miatti lakossági piacon való terjeszkedés kockázatosabb volta és a nagyvállalati piac telítettsége. Ezen felül a Széchenyi-kártya terjedése is gerjeszthette a folyamatot.

A vezető hazai bankok közül többen is egyetértettek Várhegyi Éva véleményével-tudta meg a Világgazdaság. Az MKB Bank, a Citibank és a K&H Bank is érzékeli üzleti kártyák terén a bővülést és az ügyfelek spórolási érzékenységét. Az előbbi esetet a kisvállalatoknak és vállalkozóknak nyújtott kedvező ajánlataikkal magyarázzák, ami által az egyes cégek egyre több plasztikot használnak. Azonban a fentebb említett első két bank a lakossági bankkártyák számában jelentkező országos csökkenő tendencia ellenére is növekedésről számolt be. Az MKB Bank csak a hitelkártyák terén tapasztalt visszaesést; bankkártyáik száma viszont növekedett, csak úgy, mint az amerikai érdekeltségű Citibank-nál, amit ők a 0 forintos bankszámlák népszerűségének tulajdonítanak.

 

 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

 

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 23. 06:06
A Morgan Stanley és a LuxConsult közös, 2023-as kutatása alapján a címben feltett kérdésre a rövid v...
MEDIA1  |  2024. április 22. 19:58
Megvan, kik ülnek be a megújuló X-Faktor zsűrijébe idén.
Bankmonitor  |  2024. április 22. 16:16
Újra elérhetőek olyan LTP szerződések, melyek a megtakarítás lejáratakor akár egyösszegű 15-30 száza...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem