8 °C Budapest

Mi alapján választ orvost a magyar? A válasz megérkezett

2010. július 1. 15:32

Az egészségügyi szolgáltatók kiválasztásakor leginkább a szakértelmet tartjuk szem előtt, a környezet kulturáltsága és a megközelíthetőség a legkevésbé lényeges szempontok a döntés során - derül ki abból a felmérésből, amelyet az AXA megbízásából a GKI-EKI Egészségügykutató Intézet készített az egészségpénztárak szolgáltatási köre által nyújtott egészségügyi ellátások, így a magánrendelői szakorvosi ellátások, fogászati ellátások, gyógyászati segédeszköz árusítók, optikai üzletek, gyógyszertárak és fitnesztermek minőségének megítéléséről az AXA Egészségpénztár tagjainak körében.

A kutatás fontos megállapítása, hogy az egészségpénztárakkal szerződött szolgáltatók tevékenységének megítélése igen kedvező: az egészségpénztári tagok nagyon elégedettek a környezet kulturáltságával, a szolgáltatások megközelíthetőségével, az udvariassággal és a rájuk fordított idővel, a szakértelemmel, a várakozási idő hosszával, valamint a választékkal egyaránt.

Az AXA megbízásából a GKI-EKI Egészségügykutató Intézet által a közelmúltban készített kutatásban résztvevő válaszadók az egészségügyi ellátás és a fogászat megválasztásánál a szakértelmet háromszor fontosabbnak tartják, mint a környezet kulturáltságát és a megközelíthetőséget. A szakértelem tekintetében - kutatás szerint - a legelégedettebbek az optikai és a fogászati, szájsebészeti ellátásokkal vagyunk, míg a sportszer-árusítók,valamint a fitnesz szolgáltatást nyújtók szakértelmét véljük a legkevésbé magas szintűnek.

Amikor egy egészségügyi ellátás, szolgáltatás minőségére gondol, milyen tényezőket tart fontosnak? Forrás: GKI-EKI, AXA felmérés (Megjegyzés: 1: legfontosabb; 6: legkevésbé fontos)

A várakozási időt, ahogyan a kutatásból kiderül, az optikusnál és az orvostechnikai cikkeket értékesítő üzletben ítéljük meg a legrövidebbnek, míg a magánorvosnál és a patikában a leghosszabbnak.

Rövid várakozási időt alapvetően annál a két szolgáltatásnál várunk el, ahol egészségünk megőrzése érdekében közvetlen beavatkozást kapunk - ilyen az egészségügyi ellátás, szolgáltatás illetve a fogászat. A gyógyszertárak, gyógyászati segédeszköz boltok, optikai üzletek, illetve az egészségmegőrzéssel kapcsolatos szolgáltatók esetében a kutatás szerint türelmesebbek vagyunk, és kevésbé "fájdalmasnak" ítéljük meg a várakozásból eredő időveszteséget.

Érdekes adalék, hogy a kutatás szerint, a férfiak kissé türelmetlenebbek a nőknél, ezért fontosabbnak tartják a pontosságot. Minél idősebb a megkérdezett, annál fontosabb számára a kiszolgálás pontos kezdése, ami azzal függhet össze, hogy esetükben többször, több helyen is meg kell jelenniük (kivizsgálás, vényfelírás, injekciózás stb.), és korukból adódóan általában nehezebben közelíti meg a szolgáltató-helyeket is.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az egészségpénztárak szolgáltatási köre által nyújtott egészségügyi ellátásokkal összességében elégedettek vagyunk, és nem volt olyan szolgáltatási terület, mely a kedvezőnek minősíthető 70 pontnál rosszabb átlagos besorolást kapott volna. Az ellátások minősége tekintetében a legelégedettebbek a fogászati, szájsebészeti és az optikai ellátással, míg legkevésbé elégedettek a fitnesz, a gyógytorna, gyógymasszázs illetve fizikoterápia körébe tarozó ellátásokkal vagyunk.

Az ellátás szakterületeinek minőségi megítéléseForrás: GKI-EKI, AXA felmérés (Megj: -100 - nagyon kedvezőtlen, 100 - nagyon kedvező)

"A gazdaságilag aktív lakosság igen kedvezően ítéli meg az egészségpénztárakkal szerződött szolgáltatók által nyújtott szolgáltatások minőségét. Az egészségpénztárak feladata kell, hogy legyen azonban a magasabb színvonalú egészségügyi ellátás biztosítása mellett az is, hogy a tagok szolgáltatásokkal kapcsolatos tapasztalatait összegezve, azt a többi taggal megosztva valódi minőségbiztosítási rendszert működtessen, további előnyöket nyújtva így az egészségpénztári tagság mellé" - mondja Dr. Váradi Péter, az AXA Egészségpénztár igazgatótanácsának elnöke.

"Az AXA többek között az egészség-portál.hu-n keresztül segíti a pénztártagok közötti tapasztalatcserét, illetve információ áramlást: az egészség-portál látogatói amellett, hogy gyógyszer-információhoz juthatnak, megtalálhatják a lakóhelyükön elérhető egészségügyi magánszolgáltatókat, és az AXA Egészségpénztár tagjainak értékelésein alapuló saját minőségbiztosítási rendszer keretében tájékozódhatnak az ellátók szolgáltatási színvonaláról is" - magyarázza a szakember.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm