17 °C Budapest

Megelőzik a Bajnai-féle gyed-szigort! Sorra születnek a Ratkó-dédunokák

Pénzcentrum
2010. március 2. 05:20

A Pénzcentrum.hu a gyedre és a gyesre vonatkozó jogszabály módosítás közzétételét követően azt harangozta be, hogy Ratkó-dédunokákat szülhet a Gyurcsány-gyed. Ezúttal a kormányfőváltás kapcsán átkeresztelt intézkedés előzetes hatásait vizsgáljuk azon keresztül, hogy az idei év első hónapjában hány gyermek született. Nem egészen két hónap múlva megérkeznek az első "Bajnai-babák", vagyis azok a kicsik, akikkel édesanyjuk már nem maradhat otthon 3 évig.

11 hónappal ezelőtti előrejelzésünkben az állt, hogy az 50-es évek abortusztilalmát bevezető egészségügyi miniszterről Ratkó-gyerekenek nevezett korosztály unokái a gyesre és a gyedre vonatkozó szigorítások következtében előbb érkezhetnek.

Születések, Start-számlák

A Magyar Államkincstár statisztikái szerint tavaly decemberben 8 207 gyermek született Magyarországon, míg egy évvel korábban csak 6 258. Az idei év első hónapjában 7 967-en látták meg a napvilágot hazánkban, ezzel szemben 2009 januárjában csak 5 772-en születtek.

A tendencia egyértelműen arra utal, hogy fokozódott a gyermekvállalási kedv Magyarországon, ami részben a családtámogatási rendszer szigorításának is betudható.

A táblázatból kitűnik, hogy a fokozódó gyermekvállalási kedvvel nincsenek arányban a Start-számla nyitások. Amíg 2009 januárjában a gyermekek 37,63%-ának nyitottak Start-számlát, addig idén januárban már csak minden hatodik babának nyitottak számlát.

Korábban: OTP anyatejjel? Milliárdos magyar babák! Gondoltad volna?

Gyed, gyes szigorítások, járulékok, ellátások

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A módosítás értelmében a 2010. május elsejét követően született gyermekekre vonatkozóan 3 évről 2 évre szűkül a gyesre való jogosultság, a korábbi 180 napos munkaviszonyért cserébe 2 évig járó tgyás és gyed rendszerét - amely után egy évig még gyest is lehetett igényelni - pedig a munkaviszonyban töltött időszakra (amiből legalább egy év szükséges) maximum 2 évre korlátozták. Ezekből a szigorításokból nem származnak óriási költségvetési megtakarítások, mégis családok ezreinek életét nehezíthetik meg.

Tavalyi számításaink szerint egy dupla minimálbéren alkalmazott - várandós - munkavállaló foglalkoztatásának összköltsége 1,16 millió forintba került, amiért cserébe a dolgozó a szülést követően valamivel több, mint bruttó 2,4 millió forint tgyásra és gyedre volt jogosult. Minimálbéren az arányok hasonlóak voltak, ekkor félmillió alatti foglalkoztatási összköltség mellett a két év alatt bruttó 1,2 millió forintot fizettek ki a jogosultaknak.

Ez volt a szigorítás egyik oka, mivel a jogalkotók szerint a jövedelem-kiesés pótlását szolgáló ellátásoknak sok esetben nem volt meg a fedezete. A kismamákat többségét ugyanakkor felháborítja a kormány azon problémája, mely szerint ezekkel a feltételekkel nem érkezik annyi járulék a rendszerbe, mint amennyit később a kifizetésekre fordítanak, mivel ez más ellátások tömegérénél is így van.

2010. május 1-jén hatályba lépnek az új szabályok. Ettől kezdve a gyed-igényléshez legalább egyéves munkaviszony szükséges. A gyed továbbra is a gyermek kétéves koráig járhat, de maximum az előzetes biztosítási jogviszonnyal megegyező ideig (aki másfél évet dolgozott, annak másfél évig).

Az új rendszerben a dupla minimálbéren alkalmazott munkavállaló foglalkoztatásának összköltsége egy évre 2,27 millió forint, ami után égy év alatt bruttó 1,2 millió forint tgyásra és gyedre jogosult, ez már megfelel a jogalkotók elvárásainak. Két évre az adórendszer várható változásait figyelmen kívül hagyva ennek a duplája jön ki, vagyis az igénylők 2 év munkaviszony és 2 év járulékfizetés után lesznek ugyanannyi gyedre jogosultak, mint a módosítás előtti társaik fél éves biztosított jogviszonnyal.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem