-1 °C Budapest

Megelőzik a Bajnai-féle gyed-szigort! Sorra születnek a Ratkó-dédunokák

Pénzcentrum
2010. március 2. 05:20

A Pénzcentrum.hu a gyedre és a gyesre vonatkozó jogszabály módosítás közzétételét követően azt harangozta be, hogy Ratkó-dédunokákat szülhet a Gyurcsány-gyed. Ezúttal a kormányfőváltás kapcsán átkeresztelt intézkedés előzetes hatásait vizsgáljuk azon keresztül, hogy az idei év első hónapjában hány gyermek született. Nem egészen két hónap múlva megérkeznek az első "Bajnai-babák", vagyis azok a kicsik, akikkel édesanyjuk már nem maradhat otthon 3 évig.

11 hónappal ezelőtti előrejelzésünkben az állt, hogy az 50-es évek abortusztilalmát bevezető egészségügyi miniszterről Ratkó-gyerekenek nevezett korosztály unokái a gyesre és a gyedre vonatkozó szigorítások következtében előbb érkezhetnek.

Születések, Start-számlák

A Magyar Államkincstár statisztikái szerint tavaly decemberben 8 207 gyermek született Magyarországon, míg egy évvel korábban csak 6 258. Az idei év első hónapjában 7 967-en látták meg a napvilágot hazánkban, ezzel szemben 2009 januárjában csak 5 772-en születtek.

A tendencia egyértelműen arra utal, hogy fokozódott a gyermekvállalási kedv Magyarországon, ami részben a családtámogatási rendszer szigorításának is betudható.

A táblázatból kitűnik, hogy a fokozódó gyermekvállalási kedvvel nincsenek arányban a Start-számla nyitások. Amíg 2009 januárjában a gyermekek 37,63%-ának nyitottak Start-számlát, addig idén januárban már csak minden hatodik babának nyitottak számlát.

Korábban: OTP anyatejjel? Milliárdos magyar babák! Gondoltad volna?

Gyed, gyes szigorítások, járulékok, ellátások

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 12 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,02 százalékos THM-el, és havi 98 070 forintos törlesztővel fel lehet venni az Erste Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,09% a THM; az UniCredit Banknál 8,11%; a MagNet Banknál 8,27%,  a K&H Banknál 8,28%; míg az OTP Banknál 8,29%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

A módosítás értelmében a 2010. május elsejét követően született gyermekekre vonatkozóan 3 évről 2 évre szűkül a gyesre való jogosultság, a korábbi 180 napos munkaviszonyért cserébe 2 évig járó tgyás és gyed rendszerét - amely után egy évig még gyest is lehetett igényelni - pedig a munkaviszonyban töltött időszakra (amiből legalább egy év szükséges) maximum 2 évre korlátozták. Ezekből a szigorításokból nem származnak óriási költségvetési megtakarítások, mégis családok ezreinek életét nehezíthetik meg.

Tavalyi számításaink szerint egy dupla minimálbéren alkalmazott - várandós - munkavállaló foglalkoztatásának összköltsége 1,16 millió forintba került, amiért cserébe a dolgozó a szülést követően valamivel több, mint bruttó 2,4 millió forint tgyásra és gyedre volt jogosult. Minimálbéren az arányok hasonlóak voltak, ekkor félmillió alatti foglalkoztatási összköltség mellett a két év alatt bruttó 1,2 millió forintot fizettek ki a jogosultaknak.

Ez volt a szigorítás egyik oka, mivel a jogalkotók szerint a jövedelem-kiesés pótlását szolgáló ellátásoknak sok esetben nem volt meg a fedezete. A kismamákat többségét ugyanakkor felháborítja a kormány azon problémája, mely szerint ezekkel a feltételekkel nem érkezik annyi járulék a rendszerbe, mint amennyit később a kifizetésekre fordítanak, mivel ez más ellátások tömegérénél is így van.

2010. május 1-jén hatályba lépnek az új szabályok. Ettől kezdve a gyed-igényléshez legalább egyéves munkaviszony szükséges. A gyed továbbra is a gyermek kétéves koráig járhat, de maximum az előzetes biztosítási jogviszonnyal megegyező ideig (aki másfél évet dolgozott, annak másfél évig).

Az új rendszerben a dupla minimálbéren alkalmazott munkavállaló foglalkoztatásának összköltsége egy évre 2,27 millió forint, ami után égy év alatt bruttó 1,2 millió forint tgyásra és gyedre jogosult, ez már megfelel a jogalkotók elvárásainak. Két évre az adórendszer várható változásait figyelmen kívül hagyva ennek a duplája jön ki, vagyis az igénylők 2 év munkaviszony és 2 év járulékfizetés után lesznek ugyanannyi gyedre jogosultak, mint a módosítás előtti társaik fél éves biztosított jogviszonnyal.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2023. december 2. 18:51
Nem vettem és nem adtam el semmit. Van egy nyitott vételi megbízásom Altriára 39 dolláron, várom, ho...
MEDIA1  |  2023. december 2. 11:42
A meggyanúsított Kiss Dénes rágalmazási pert indít Parászka Boróka újságíró ellen.
Bankmonitor  |  2023. december 2. 09:00
Az OTP Bank által közzétett kutatás alapján a magyarok számára fontos az öngondoskodás, különösen a...
Holdblog  |  2023. december 2. 07:01
A héten elstartolt az első olyan légi járat, ami használt sütőolajból és más biomasszából, szemétből...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 2. szombat
Melinda, Vivien
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem