24 °C Budapest

Fellélegezhetnek a bankok - Nem korlátozzák a kártyás fizetési díjakat

Pénzcentrum
2010. február 17. 08:47

Már-már úgy tűnt, hogy március elsejétől a kártyakibocsátó bankoknak jelentősen le kell majd faragniuk a nekik járó kártyás fizetések utáni jutalékokból, az úgynevezett interchange-díjakból, ám az Országgyűlés végül módosította a korábban elfogadott törvényt - Írja a Napi Gazdaság.

Nem lép életbe március elsejével a drasztikusan csökkentett interchange-díjakról szóló törvényi rendelkezés - határozott hétfői ülésén az Országgyűlés. A képviselők Tóbiás József szocialista honatya módosító javaslatát támogatták, amely egyrészt teljesen átírta a korábban elfogadott javaslatot, másrészt az új szabályokat március 1. helyett csak május 1-jétől lépteti életbe.

Az Országgyűlés által korábban elfogatott javaslatról részletesen a következő cikkben olvashatsz: Halasztaná a PM a bankok jutalékkorlátozását

Bár az interchange-díj nem lesz maximálva, az új szabályozás megtartotta Veres János és Kovács Tibor korábbi javaslatából a kártyaelfogadó terminálok használatáért felszámítható 2%-os jutalékkorlátot. Az új megfogalmazás szerint a 2%-os korlát csak a tranzakcióhoz közvetlenül kapcsolódó jutalékok, díjak és egyéb költségek maximális értékére vonatkozik. Így a bankoknak továbbra is lehetőségük lesz a kihelyezett kártyaelfogadó terminálok rendelkezésre bocsátásával és karbantartásával kapcsolatos költségeik külön érvényesítésére.

Ezzel megoldódni látszik a bankok azon problémája, miszerint a lecsökkentett jutalékmértékekkel már nem éri majd meg a kártyaelfogadó terminálokat kihelyezni a kisebb forgalmú üzletekbe. A lap azonban megjegyzi, hogy az internetes fizetések nagyobb kockázata miatt, virtuális vásárlások esetén a 2%-os jutalékmaximum nagy valószínűséggel nem fogja fedezni az ilyen tranzakciók során meglévő banki működési kockázatokat.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 17. 13:01
Egy gyerekeket átverő mobiljáték kapcsán lépett fel a versenyhivatal.
Kiszámoló  |  2022. május 17. 12:43
A múltkori Wise fiaskó után kerestem valami számlacsomagot, ahonnan olcsón/ingyen tudok utalni, a vé...
MNB Intézet  |  2022. május 17. 10:15
Fizetnénk-e azért, hogy szén-dioxid-kibocsátásunk káros hatásait ellensúlyozzuk? Egy kutatás szerint...
Holdblog  |  2022. május 17. 05:57
Egy csúcsszínvonalú Bel Air-i (Los Angeles, Kaliforna) kastély 87,8 millió dollárért szerepelt egy á...
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?