Felzúdultak a bankok az új jutalékszabályok ellen

Pénzcentrum
2009. december 16. 09:47

Az Alkotmánybíróságon köthet ki a kártyadíjat szabályozó paragrafusok miatt az Országgyűlés által hétfőn elfogadott törvénymódosítás, a bankok a pontatlan jogi szabályozással érvelnek az új jogszabály ellen.

Mint arról már a Pénzcentrum korábban is beszámolt az országgyűlési képviselők egy hétfői zárószavazás előtti módosítóval jelentős mértékben csökkentették a kártyás fizetések után a kártyakibocsátó bankok jutalékaként szolgáló díj (interchange díj) felszámítható legmagasabb összegét.

A díjak jövő márciusban életbelépő maximális mértékéről itt olvashatsz: Veres módosítójával sújtottak le a banki jutalékokra a képviselők

A Magyar Bankszövetség az új jogszabályról előzetes normakontrollt kér Sólyom László köztársasági elnöktől, és mérlegeli azt a lehetőséget is, hogy az Alkotmánybírósághoz fordul az elfogadott törvénymódosítás megsemmisítése érdekében - írja a Napi Gazdaság.

A szövetség érvelése szerint a törvénymódosításban használt POS terminál - az értékesítési helyeken kihelyezett, kártyás fizetést lehetővé tevő technikai eszköz - kifejezést nem definiálja egyetlen más jogszabály sem, valamint az sem világos, hogy minek a 2%-át érti a törvénymódosítás a POS terminálok használatáért felszámított díj maximumán. A bankok kiemelik, hogy az ügyletek után járó százalékos díjak mellett még elképzelhető készülékbérleti díj, javítási átalány és egyéb más költség is.

További kapaszkodót látnak a pénzintézetek abban is, hogy a törvénymódosítás csupán néhány szóban rendelkezik a POS maximális díjáról, és a forgalom értékének 2%-ában határozza meg azt, amibe a számviteli szabályok szerint a készpénzes és a kártyás fizetések is beletartoznak.

A jogi lépések megtétele előtt a Magyar Bankszövetség most a tagjaitól gyűjt információkat azzal kapcsolatban, hogy az új szabályozás milyen hatással lenne a működésükre. A pénzintézetek korábban úgy nyilatkoztak, hogy az 1-1,2%-os jutalékszint fedezi a kártyás tranzakciókkal, és a kártyakibocsátással kapcsolatos költségeiket.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 4. vasárnap
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
December 4.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 3. 19:16