21 °C Budapest

Felzúdultak a bankok az új jutalékszabályok ellen

Pénzcentrum
2009. december 16. 09:47

Az Alkotmánybíróságon köthet ki a kártyadíjat szabályozó paragrafusok miatt az Országgyűlés által hétfőn elfogadott törvénymódosítás, a bankok a pontatlan jogi szabályozással érvelnek az új jogszabály ellen.

Mint arról már a Pénzcentrum korábban is beszámolt az országgyűlési képviselők egy hétfői zárószavazás előtti módosítóval jelentős mértékben csökkentették a kártyás fizetések után a kártyakibocsátó bankok jutalékaként szolgáló díj (interchange díj) felszámítható legmagasabb összegét.

A díjak jövő márciusban életbelépő maximális mértékéről itt olvashatsz: Veres módosítójával sújtottak le a banki jutalékokra a képviselők

A Magyar Bankszövetség az új jogszabályról előzetes normakontrollt kér Sólyom László köztársasági elnöktől, és mérlegeli azt a lehetőséget is, hogy az Alkotmánybírósághoz fordul az elfogadott törvénymódosítás megsemmisítése érdekében - írja a Napi Gazdaság.

A szövetség érvelése szerint a törvénymódosításban használt POS terminál - az értékesítési helyeken kihelyezett, kártyás fizetést lehetővé tevő technikai eszköz - kifejezést nem definiálja egyetlen más jogszabály sem, valamint az sem világos, hogy minek a 2%-át érti a törvénymódosítás a POS terminálok használatáért felszámított díj maximumán. A bankok kiemelik, hogy az ügyletek után járó százalékos díjak mellett még elképzelhető készülékbérleti díj, javítási átalány és egyéb más költség is.

További kapaszkodót látnak a pénzintézetek abban is, hogy a törvénymódosítás csupán néhány szóban rendelkezik a POS maximális díjáról, és a forgalom értékének 2%-ában határozza meg azt, amibe a számviteli szabályok szerint a készpénzes és a kártyás fizetések is beletartoznak.

A jogi lépések megtétele előtt a Magyar Bankszövetség most a tagjaitól gyűjt információkat azzal kapcsolatban, hogy az új szabályozás milyen hatással lenne a működésükre. A pénzintézetek korábban úgy nyilatkoztak, hogy az 1-1,2%-os jutalékszint fedezi a kártyás tranzakciókkal, és a kártyakibocsátással kapcsolatos költségeiket.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
Kutatók éjszakája
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 24. 08:05