Felzúdultak a bankok az új jutalékszabályok ellen

Pénzcentrum
2009. december 16. 09:47

Az Alkotmánybíróságon köthet ki a kártyadíjat szabályozó paragrafusok miatt az Országgyűlés által hétfőn elfogadott törvénymódosítás, a bankok a pontatlan jogi szabályozással érvelnek az új jogszabály ellen.

Mint arról már a Pénzcentrum korábban is beszámolt az országgyűlési képviselők egy hétfői zárószavazás előtti módosítóval jelentős mértékben csökkentették a kártyás fizetések után a kártyakibocsátó bankok jutalékaként szolgáló díj (interchange díj) felszámítható legmagasabb összegét.

A díjak jövő márciusban életbelépő maximális mértékéről itt olvashatsz: Veres módosítójával sújtottak le a banki jutalékokra a képviselők

A Magyar Bankszövetség az új jogszabályról előzetes normakontrollt kér Sólyom László köztársasági elnöktől, és mérlegeli azt a lehetőséget is, hogy az Alkotmánybírósághoz fordul az elfogadott törvénymódosítás megsemmisítése érdekében - írja a Napi Gazdaság.

A szövetség érvelése szerint a törvénymódosításban használt POS terminál - az értékesítési helyeken kihelyezett, kártyás fizetést lehetővé tevő technikai eszköz - kifejezést nem definiálja egyetlen más jogszabály sem, valamint az sem világos, hogy minek a 2%-át érti a törvénymódosítás a POS terminálok használatáért felszámított díj maximumán. A bankok kiemelik, hogy az ügyletek után járó százalékos díjak mellett még elképzelhető készülékbérleti díj, javítási átalány és egyéb más költség is.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

További kapaszkodót látnak a pénzintézetek abban is, hogy a törvénymódosítás csupán néhány szóban rendelkezik a POS maximális díjáról, és a forgalom értékének 2%-ában határozza meg azt, amibe a számviteli szabályok szerint a készpénzes és a kártyás fizetések is beletartoznak.

A jogi lépések megtétele előtt a Magyar Bankszövetség most a tagjaitól gyűjt információkat azzal kapcsolatban, hogy az új szabályozás milyen hatással lenne a működésükre. A pénzintézetek korábban úgy nyilatkoztak, hogy az 1-1,2%-os jutalékszint fedezi a kártyás tranzakciókkal, és a kártyakibocsátással kapcsolatos költségeiket.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 23. vasárnap
Zoltán
25. hét
Június 23.
Szentivánéj
Június 23.
Olimpiai világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem