20 °C Budapest

Tégy félre öregkorodra: évi százezer forint ajándék!

2009. december 10. 05:20

A magánnyugdíjpénztárak és önkéntes nyugdíjpénztárak hozamai körüli cívódásban kikerült a figyelem középpontjából az öngondoskodás negyedik pillére. Pedig a nyugdíj-előtakarékossági számla számtalan adó- és járulékedvezménnyel kecsegtet, ráadásul a számlatulajdonosok maguk dönthetnek a befektetett pénzük sorsa felől.

Átjárható számlák
A NYESZ esetében a sok kedvezmény ára a befektetők szempontjából a hosszú lejárati idő: a számla elvileg csak nyugdíjba vonuláskor - illetve a tulajdonos esetleges halálkor - törhető fel. A 2010-es adótörvény azonban, úgy tűnik, ezt a szabályt is felülírta. Ez ugyanis létrehozta a tartós befektetési szerződés (TBSZ) intézményét. Ennek értelmében, ha a megtakarító legalább öt éves befektetési tartamot választ, akkor az itt elért nyereség után nem kell adót fizetnie. Ha a befektetés legalább három évre, de öt évnél kevesebb időre szól, akkor az adókulcs a 20 százalék helyett 10 százalékos lesz. Ami azonban a NYESZ szemszögéből lényeges: a TBSZ és a NYESZ átjárható lesz, vagyis az egyiken felhalmozott megtakarítás átvihető lesz a másik számlára. Fontos tudni viszont, hogy aki vált, annak az utolsó két évben kapott adójóváírást 20 százalékkal növelt értéken kell visszafizetni.

Magyarországon a magánnyugdíj-pénztári tagoknak csak töredéke lehet az, aki a tavalyi év után nem volt kénytelen reálértékben buktát elkönyvelni, aki pedig a legkockázatosabb részvénytúlsúlyos befektetési formát választotta, az igencsak szívhatta a fogát az éves elszámolás láttán.

A nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ) lényege, hogy az ügyfelek az általuk befizetett összeget - saját döntésüknek megfele¬lően helyezhetik el a pénzintézet által felajánlott befektetési formákba - általában befektetési jegybe, Budapesti Értéktőzsdén forgalmazott részvénybe és magyar állampapírba. Vagyis a felelősség magát az ügyfelet terheli a saját befektetéseit tekintve, egyúttal viszont rugalmasan dönthet, ha át szeretné csoportosítani

A számlatulajdonosok legalább 5 000 forint befizetésével nyithatnak előtakarékossági számlát, melyet olyan időközönként tölt fel pénzzel, ahogy csak jól esik. A törvényi előírások alapján a számlára érkező új befizetésekhez kapcsolódó vételi megbízásokat is ingyen teljesítik a pénzintézetek. A törvény a számlavezetési díj maximumát az éves befektetési állomány egy százalékában szabja meg, ennek minimuma azonban kétezer forint.

S hogy mit kapunk ezért? Nos, 2006. szeptember 1-jétől a befektetőknek kamat- és árfolyamnyereség-adót kell fizetniük, azonban a NYESZ-számlán elhelyezett befektetések hozama azonban mentesül ez alól, ha az ügyfél nyugdíjszolgáltatás keretében veszi fel a számláról a pénzét. Ehhez az kell, hogy a tulajdonos a felvétel pillanatában nyugdíjszolgáltatásra jogosult legyen és a számlanyitás időpontja legalább három adóévvel korábban megtörténjen.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A számlatulajdonos a befizetések összege után adóvisszatérítésre jogosult, azaz adóbevallása alapján rendelkezhet az adóévben általa a számlára befizetett összeg 30 százalékának, maximum 100 ezer forintnak, az adójából a nyugdíj-előtakarékossági számlájára történő átutalásáról. Annál a magánszemélynél, aki 2020. január 1. előtt tölti be az öregségi nyugdíjkorhatárt, az adókedvezmény összegének felső korlátja 130 ezer forint. Kiemelt jelentőségű, hogy ez az adóvisszatérítés önálló, független az egyéb jövedelmektől, illetve az adóévben igénybevett egyéb adókedvezményektől.

Az egyes pénzintézetek által kínált termékeket, a számlaköltségeket, valamint kondíciós listákat egy következő cikkünkben fogjuk kivesézni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 13. vasárnap
Antal, Anett
23. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 12. 19:20