8 °C Budapest

Tégy félre öregkorodra: évi százezer forint ajándék!

2009. december 10. 05:20

A magánnyugdíjpénztárak és önkéntes nyugdíjpénztárak hozamai körüli cívódásban kikerült a figyelem középpontjából az öngondoskodás negyedik pillére. Pedig a nyugdíj-előtakarékossági számla számtalan adó- és járulékedvezménnyel kecsegtet, ráadásul a számlatulajdonosok maguk dönthetnek a befektetett pénzük sorsa felől.

Átjárható számlák
A NYESZ esetében a sok kedvezmény ára a befektetők szempontjából a hosszú lejárati idő: a számla elvileg csak nyugdíjba vonuláskor - illetve a tulajdonos esetleges halálkor - törhető fel. A 2010-es adótörvény azonban, úgy tűnik, ezt a szabályt is felülírta. Ez ugyanis létrehozta a tartós befektetési szerződés (TBSZ) intézményét. Ennek értelmében, ha a megtakarító legalább öt éves befektetési tartamot választ, akkor az itt elért nyereség után nem kell adót fizetnie. Ha a befektetés legalább három évre, de öt évnél kevesebb időre szól, akkor az adókulcs a 20 százalék helyett 10 százalékos lesz. Ami azonban a NYESZ szemszögéből lényeges: a TBSZ és a NYESZ átjárható lesz, vagyis az egyiken felhalmozott megtakarítás átvihető lesz a másik számlára. Fontos tudni viszont, hogy aki vált, annak az utolsó két évben kapott adójóváírást 20 százalékkal növelt értéken kell visszafizetni.

Magyarországon a magánnyugdíj-pénztári tagoknak csak töredéke lehet az, aki a tavalyi év után nem volt kénytelen reálértékben buktát elkönyvelni, aki pedig a legkockázatosabb részvénytúlsúlyos befektetési formát választotta, az igencsak szívhatta a fogát az éves elszámolás láttán.

A nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ) lényege, hogy az ügyfelek az általuk befizetett összeget - saját döntésüknek megfele¬lően helyezhetik el a pénzintézet által felajánlott befektetési formákba - általában befektetési jegybe, Budapesti Értéktőzsdén forgalmazott részvénybe és magyar állampapírba. Vagyis a felelősség magát az ügyfelet terheli a saját befektetéseit tekintve, egyúttal viszont rugalmasan dönthet, ha át szeretné csoportosítani

A számlatulajdonosok legalább 5 000 forint befizetésével nyithatnak előtakarékossági számlát, melyet olyan időközönként tölt fel pénzzel, ahogy csak jól esik. A törvényi előírások alapján a számlára érkező új befizetésekhez kapcsolódó vételi megbízásokat is ingyen teljesítik a pénzintézetek. A törvény a számlavezetési díj maximumát az éves befektetési állomány egy százalékában szabja meg, ennek minimuma azonban kétezer forint.

S hogy mit kapunk ezért? Nos, 2006. szeptember 1-jétől a befektetőknek kamat- és árfolyamnyereség-adót kell fizetniük, azonban a NYESZ-számlán elhelyezett befektetések hozama azonban mentesül ez alól, ha az ügyfél nyugdíjszolgáltatás keretében veszi fel a számláról a pénzét. Ehhez az kell, hogy a tulajdonos a felvétel pillanatában nyugdíjszolgáltatásra jogosult legyen és a számlanyitás időpontja legalább három adóévvel korábban megtörténjen.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A számlatulajdonos a befizetések összege után adóvisszatérítésre jogosult, azaz adóbevallása alapján rendelkezhet az adóévben általa a számlára befizetett összeg 30 százalékának, maximum 100 ezer forintnak, az adójából a nyugdíj-előtakarékossági számlájára történő átutalásáról. Annál a magánszemélynél, aki 2020. január 1. előtt tölti be az öregségi nyugdíjkorhatárt, az adókedvezmény összegének felső korlátja 130 ezer forint. Kiemelt jelentőségű, hogy ez az adóvisszatérítés önálló, független az egyéb jövedelmektől, illetve az adóévben igénybevett egyéb adókedvezményektől.

Az egyes pénzintézetek által kínált termékeket, a számlaköltségeket, valamint kondíciós listákat egy következő cikkünkben fogjuk kivesézni.

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. február 26. 18:45
Bankkártya nélkül nem érdemes bankszámláról beszélni, ez szükséges a kártyás vásárlásokhoz, illetve...
MEDIA1  |  2024. február 26. 16:09
Varga Zs. András, a Kúria elnöke feloldotta a Kúriai Döntések Bírósági Határozatok című folyóirat fe...
Holdblog  |  2024. február 26. 12:01
Az infláció jelentős aggodalom és vita tárgyát képezi mind közgazdasági, mind pénzügyi körökben (is)...
Buxelliott  |  2024. február 26. 08:41
Az elmúlt két évben óriási infláció volt Magyarországon. Sokan találkoztak azzal a helyzettel, hogy...
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 26. hétfő
Géza
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm