25 °C Budapest

Egyoldalúan módosítottak a bankok? Kellemetlen meglepetés az ATM-eknél

Pénzcentrum
2009. november 24. 08:32

Az utóbbi időben Magyarországon is megszaporodtak a bankkártyával való visszaélések, ami több bankot is a kártyás költési limitek szigorítására sarkallt. Az AXA Bank például levélben értesítette ügyfeleit, hogy a kártyák napi limitszintjét 100 ezer forintra szűkítette, ami eseti limitmódosítással - három napig - maximum 200 ezer forintra emelhető - írja a Napi.

A KDB Bank a hónap közepétől alkalmazza az új limitszinteket. A készpénzfelvételi limit kártyatípustól függően 50-200 ezer forintra módosult, míg a napi vásárlási limitet egységesen 200 ezer forintban húzták meg. Eseti limitemelésre legfeljebb 15 napos időintervallumban kerülhet sor. A pénzintézet képviseletében elmondták, hogy a kártyás fizetések biztonsága érdekében a KDB Bank valamennyi dombornyomásos (classic, gold) kártyával rendelkező ügyfele számára ingyenesen bevezette az sms-kontrollt. A limiteket az ügyfelek nemcsak a call centeren, a netbankon keresztül is módosíthatják, sőt hamarosan esetileg akár sms-ben is kérhetik ezt.

A Raiffeisen Bank még csak tervezi a limitek módosítását, az ügyfeleket negatívan érintő intézkedés még nem történt. Az Ersténél már évekkel ezelőtt szigorították a limiteket, a bank ma már egyéb kártyabiztonságot növelő megoldásokat vizsgál. Az UniCreditnél azt javasolják az ügyfeleknek, hogy tartsák alacsonyan a limitet, a biztonság kedvéért szükség esetén inkább emeltessék fel, a vásárlás után pedig csökkentessék vissza. A limitmódosítást az UniCredit Bank a kondíciós listában megadott standard limitösszegek alatt díjmentesen biztosítja. A K&H is felhívja ügyfelei figyelmét a napi limit helyes beállítására és a mobilinfo-szolgáltatás fontosságára. A CIB Banknál még nem vezettek be különösebb szigorításokat, egyelőre monitorozással, illetve - gyanú esetén - gyors reagálással igyekeznek megelőzni a visszaéléseket.

A nagyobb bankok a 7/24 órás kártyamonitoring-rendszernek köszönhetően előnyben vannak kisebb versenytársaikkal szemben. Az OTP Banknál elmondták, hogy a tevékenység során a hitelintézet kockázatkezelő szakemberei az online bankkártya-monitoringrendszer segítségével kiszűrik a kártyabirtokosok szokásaitól eltérő és a visszaélésgyanús készpénzfelvételi és vásárlási tranzakciókat. A rendszer riasztást küld a folyamatosan készenlétben álló elemző szakembereknek. Amennyiben a kockázatkezelők gyanúsnak ítélik a tranzakció(ka)t, megteszik a szükséges megelőző, akár korlátozó lépéseket (felhívják a bankkártyabirtokost, az ügyfél eléréséig a bankkártya használatát átmenetileg korlátozzák). Szükség esetén a pénzintézet munkatársai azonnal értesítik a rendőrséget a visszaélésről - a bank tájékoztatása szerint a rendszernek köszönhetően már számos bűnelkövetőt sikerült a visszaélések helyszínein elfogni.

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. június 24. 16:26
Napvilágot láttak a végleges pályázati feltételek, júliustól már tényleg elstartolhat az új otthonfe...
MEDIA1  |  2024. június 24. 14:07
Rózsa András, a leendő XIV. kerületi polgármester bejelentette, hivatalba lépését követően az ATV, v...
Kiszámoló  |  2024. június 24. 11:51
Magyarország a nyolcvanas-kilencvenes években az elmaradottsága okán kimaradt a csekkes fizetésből é...
MNB Intézet  |  2024. június 24. 10:27
2024 kiemelkedően fontos esztendő a Magyar Nemzeti Bank életében, ugyanis idén ünnepli fennállásának...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 24. hétfő
Iván
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem