14 °C Budapest

Durva különbségek a bankok dolgozói juttatásai között

2009. október 14. 05:40

Milyen kedvezményes juttatásokat kaphatnak a banki munkavállalók? Mennyibe kerül a bankszámlavezetés a banki ügyintézőknek, és milyen feltételekkel kaphatnak hitelt? A Pénzcentrum egy tucat vezető magyarországi bankot keresett meg az után érdeklődve, hogy a különböző pénzintézetek milyen kedvezményes folyószámlaszámla-, bankkártya-, hitelfelvételi- és valutaátváltási lehetőséget biztosítanak a dolgozóik számára. A  válaszokból kiderül, jelentős eltérések mutatkoznak az egyes bankok között a munkavállalóknak kínált kedvezményes banki szolgáltatások tekintetében.

A pék is csak a legritkább esetben vásárol kenyeret, és a vasutas családja sem fizet a vonatjegyért. A legtöbb szakmának megvannak az apró előnyei, azon termékek és szolgáltatások, amikre egyáltalán nem vagy csak keveset költ az ágazatban dolgozó foglalkoztatott. Nincsen ez másképpen a pénzügyi szférában sem. A banki dolgozóknak sem kell költeni például a bankszámlavezetésre abban az esetben, ha a bank elengedi azt a munkavállalói számára.

A dolgozóknak nyújtott kedvezményes banki szolgáltatások tekintetében három csoportba lehet sorolni a magyarországi bankokat. Az ebből a szempontból legszerencsésebb banki munkavállalók olyan pénzintézeteknél dolgoznak, amelyek minden tekintetben kiemelt egyedi kedvezményeket kínálnak a munkavállalóiknak. Ezt követően azon bankok nyújtják legattraktívabb kedvezményeket, amelyek a velük szerződésben álló vállalatok munkavállalóinak kínált flottacsomagokkal állnak a saját alkalmazottaik rendelkezésére is. A legrosszabb helyzetben pedig azoknál a bankoknál dolgozók vannak, ahol csupán az utcáról betérő ügyfeleknek is járó kedvezményekből lehet "csemegézni".

A cikk sorra veszi az egyes pénzintézetek különböző kedvezményeit fordított sorrendben, a legrosszabbaktól a legjobbak felé haladva. Elöljáróban annyit le kell szögezni, hogy a banki költségek egy átlagember költségvetésében csupán kis tételként szerepelnek, ezért a nagy kedvezményeket nyújtó bankok munkavállalói minden - a cikkben nem tárgyalt - fontosabb javadalmazást (munkabér, cafeteria stb.) összegezve nem feltétlenül járnak jobban azoknál, akik semmilyen egyedi ügyfélkedvezményben nem részesülnek a pénzintézetüknél. Továbbá megjegyzendő, hogy a felmérés nem teljes körű, illetve egyes pénzintézetek nem reagáltak a Pénzcentrum megkeresésére.

A dolgozói kondíciók sereghajtói

A banki kedvezményes kondíciók szempontjából nincsenek kedvező helyzetben a magyarországi Citibank munkavállalói, mivel nem élvezhetnek egyedi bánásmódot a szolgáltatási díjak tekintetében, csupán a mindenkori ügyfélkedvezményekkel élhetnek. Hasonlóan a Citihez, az UniCredit közel kétezer Magyarországon dolgozó munkatársa sem részesül a kedvezményes dolgozói szolgáltatások áldásából.

A középmezőny: OTP; BB

Az ország legnagyobb bankjának, az OTP-nek majdnem 8000 dolgozója a partnercégek alkalmazottainak is értékesített kedvezményes számlacsomagot veheti igénybe. Ennek keretében a bank munkavállalói a szokásos havidíj 50%-áért  igénybevehető "Tempó" számlacsomag kedvezményeivel élhetnek, mint például a díjmentes Maestro/VISA Electron bankkártya és a havonta két ingyenes készpénzfelvétel hazai OTP-s ATM-ből stb. A munkáltatói termékcsomag alkalmazása nem automatikusan történik a banknál, a dolgozónak kell kezdeményeznie az átszerződést. További kiemelt juttatás az OTP-nél a lakásvásárlásra, építésre, bővítésre és felújításra fordítható kamatmentes, de visszatérítendő támogatás.

A Budapest Bank is a vállalati partnerek munkavállalói számára kialakított kedvezményeket kínálja a Magyarországon dolgozó több mint 3000 alkalmazottja számára. Ennek keretében kedvezőbb éves bankkártyadíjat, készpénzfelvételi díjat, mobilbank havidíjat és banki tranzakciós díjat élvezhetnek az alkalmazottak. Ezenkívül a Budapest Bank munkatársai a hitelkártya-adósság után fizetendő kamatokból is kapnak kedvezményt, illetve a pénzintézet személyi kölcsönét vehetik igénybe 1-6%-os kamatkedvezménnyel.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A legjobb kondíciókat kínáló bankok

A csúcskategória: FHB; KDB; CIB és az osztrák leánybankok

Az FHB-nál a "középmezőny" két bankjához hasonlóan a partnercégek alkalmazottainak kínált flotta számlacsomagokat tették elérhetővé a banki dolgozók számára is, ám a "középmezőnynél" sokkal csábítóbb díjakkal és feltételekkel. Az FHB dolgozói konstrukciójában a számlanyitás és számlavezetés díjtalan, a látra szóló betétekre a jegybanki alapkamat mínusz fél százalékot ad a bank, az átutalási megbízások a netbankon keresztül ingyenesek, a bankfiókokból pedig 30 illetve 50 forintba kerülnek attól függően, hogy bankon belülre vagy kívülre irányul a tranzakció. Lehetőség van továbbá kedvezményes éves díjú MasterCard Standard illetve MasterCard Gold bankkártya igénylésére is, és a belföldi ATM-ekből történő készpénzfelvétel is olcsóbb a szokásosnál.


A magyarországi KDB banknál szintén nagyon ügyelnek dolgozóknak nyújtott banki kedvezményekre. Az ingyenes számlavezetés és a kedvező kamatozású, jegybanki alapkamathoz kötött látra szóló betét mellett. A KDB-nél is van lehetőség ingyenes bankkártya igénylésre, illetve önköltség közeli átutalási díjon tudnak a dolgozók banki tranzakciókat kezdeményezni. Ezen túlmenően a piacinál jóval kedvezőbb kamatozású autó- és lakáshitelt vehetnek fel az alkalmazottak, valamint az adminisztrációs és kezelési költséget is elengedi a bank. A hab a tortán pedig az éves szinten 5000 euró értékig középárfolyamon történő valutaátváltási lehetőség, amivel a vételi/eladási árfolyamon történő átváltáshoz képest közel 2%-ot, évente akár 25 000 forintot is spórolhatnak a bank munkatársai.

A KDB kedvezményes munkatársaknak szóló konstrukcióját, a bank mind a 219 magyarországi munkavállalója igénybe veheti, és a próbaidő lejárta után a bank frissen belépő munkatársaira is kiterjed.

A Pénzcentrum információi szerint a KDB juttatásaihoz hasonló dolgozói banki szolgáltatási csomag van a Magyarországon működő osztrák tulajdonú pénzintézeteknél is, azonban az általunk megkeresett mindkét osztrák bank üzleti titokra hivatkozva elutasította a kérdések megválaszolását. Az ausztriai bankok egy olasz riválisánál, a CIB-nél is széleskörű kedvezményes banki szolgáltatáscsomagot vehetnek igénybe a banki dolgozók, többek közt a kedvezőbb számlavezetési díj, az alacsony kamatokkal folyósított munkáltatói kölcsön, és a kedvezményes dolgozói lízing is a munkavállalók pénztárcáját kíméli.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. február 26. 12:00
A Kia és az Addig együttműködésében indult Magyarországon az első, LG tévékre dedikált connected TV...
Buxelliott  |  2024. február 26. 08:41
Az elmúlt két évben óriási infláció volt Magyarországon. Sokan találkoztak azzal a helyzettel, hogy...
Bankmonitor  |  2024. február 26. 07:52
A Bankmonitor szakértői egy elsőre egyszerűnek tűnő kérdést kaptak. Egy fiatal házaspár szeretne CSO...
Holdblog  |  2024. február 26. 05:57
Jelenleg mintegy 750 milliárdos vagyont kezel a HOLD Alapkezelő, és ezzel a független magyarországi...
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 26. hétfő
Géza
9. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem