4 °C Budapest

Durva különbségek a bankok dolgozói juttatásai között

2009. október 14. 05:40

Milyen kedvezményes juttatásokat kaphatnak a banki munkavállalók? Mennyibe kerül a bankszámlavezetés a banki ügyintézőknek, és milyen feltételekkel kaphatnak hitelt? A Pénzcentrum egy tucat vezető magyarországi bankot keresett meg az után érdeklődve, hogy a különböző pénzintézetek milyen kedvezményes folyószámlaszámla-, bankkártya-, hitelfelvételi- és valutaátváltási lehetőséget biztosítanak a dolgozóik számára. A  válaszokból kiderül, jelentős eltérések mutatkoznak az egyes bankok között a munkavállalóknak kínált kedvezményes banki szolgáltatások tekintetében.

A pék is csak a legritkább esetben vásárol kenyeret, és a vasutas családja sem fizet a vonatjegyért. A legtöbb szakmának megvannak az apró előnyei, azon termékek és szolgáltatások, amikre egyáltalán nem vagy csak keveset költ az ágazatban dolgozó foglalkoztatott. Nincsen ez másképpen a pénzügyi szférában sem. A banki dolgozóknak sem kell költeni például a bankszámlavezetésre abban az esetben, ha a bank elengedi azt a munkavállalói számára.

A dolgozóknak nyújtott kedvezményes banki szolgáltatások tekintetében három csoportba lehet sorolni a magyarországi bankokat. Az ebből a szempontból legszerencsésebb banki munkavállalók olyan pénzintézeteknél dolgoznak, amelyek minden tekintetben kiemelt egyedi kedvezményeket kínálnak a munkavállalóiknak. Ezt követően azon bankok nyújtják legattraktívabb kedvezményeket, amelyek a velük szerződésben álló vállalatok munkavállalóinak kínált flottacsomagokkal állnak a saját alkalmazottaik rendelkezésére is. A legrosszabb helyzetben pedig azoknál a bankoknál dolgozók vannak, ahol csupán az utcáról betérő ügyfeleknek is járó kedvezményekből lehet "csemegézni".

A cikk sorra veszi az egyes pénzintézetek különböző kedvezményeit fordított sorrendben, a legrosszabbaktól a legjobbak felé haladva. Elöljáróban annyit le kell szögezni, hogy a banki költségek egy átlagember költségvetésében csupán kis tételként szerepelnek, ezért a nagy kedvezményeket nyújtó bankok munkavállalói minden - a cikkben nem tárgyalt - fontosabb javadalmazást (munkabér, cafeteria stb.) összegezve nem feltétlenül járnak jobban azoknál, akik semmilyen egyedi ügyfélkedvezményben nem részesülnek a pénzintézetüknél. Továbbá megjegyzendő, hogy a felmérés nem teljes körű, illetve egyes pénzintézetek nem reagáltak a Pénzcentrum megkeresésére.

A dolgozói kondíciók sereghajtói

A banki kedvezményes kondíciók szempontjából nincsenek kedvező helyzetben a magyarországi Citibank munkavállalói, mivel nem élvezhetnek egyedi bánásmódot a szolgáltatási díjak tekintetében, csupán a mindenkori ügyfélkedvezményekkel élhetnek. Hasonlóan a Citihez, az UniCredit közel kétezer Magyarországon dolgozó munkatársa sem részesül a kedvezményes dolgozói szolgáltatások áldásából.

A középmezőny: OTP; BB

Az ország legnagyobb bankjának, az OTP-nek majdnem 8000 dolgozója a partnercégek alkalmazottainak is értékesített kedvezményes számlacsomagot veheti igénybe. Ennek keretében a bank munkavállalói a szokásos havidíj 50%-áért  igénybevehető "Tempó" számlacsomag kedvezményeivel élhetnek, mint például a díjmentes Maestro/VISA Electron bankkártya és a havonta két ingyenes készpénzfelvétel hazai OTP-s ATM-ből stb. A munkáltatói termékcsomag alkalmazása nem automatikusan történik a banknál, a dolgozónak kell kezdeményeznie az átszerződést. További kiemelt juttatás az OTP-nél a lakásvásárlásra, építésre, bővítésre és felújításra fordítható kamatmentes, de visszatérítendő támogatás.

A Budapest Bank is a vállalati partnerek munkavállalói számára kialakított kedvezményeket kínálja a Magyarországon dolgozó több mint 3000 alkalmazottja számára. Ennek keretében kedvezőbb éves bankkártyadíjat, készpénzfelvételi díjat, mobilbank havidíjat és banki tranzakciós díjat élvezhetnek az alkalmazottak. Ezenkívül a Budapest Bank munkatársai a hitelkártya-adósság után fizetendő kamatokból is kapnak kedvezményt, illetve a pénzintézet személyi kölcsönét vehetik igénybe 1-6%-os kamatkedvezménnyel.

A legjobb kondíciókat kínáló bankok

A csúcskategória: FHB; KDB; CIB és az osztrák leánybankok

Az FHB-nál a "középmezőny" két bankjához hasonlóan a partnercégek alkalmazottainak kínált flotta számlacsomagokat tették elérhetővé a banki dolgozók számára is, ám a "középmezőnynél" sokkal csábítóbb díjakkal és feltételekkel. Az FHB dolgozói konstrukciójában a számlanyitás és számlavezetés díjtalan, a látra szóló betétekre a jegybanki alapkamat mínusz fél százalékot ad a bank, az átutalási megbízások a netbankon keresztül ingyenesek, a bankfiókokból pedig 30 illetve 50 forintba kerülnek attól függően, hogy bankon belülre vagy kívülre irányul a tranzakció. Lehetőség van továbbá kedvezményes éves díjú MasterCard Standard illetve MasterCard Gold bankkártya igénylésére is, és a belföldi ATM-ekből történő készpénzfelvétel is olcsóbb a szokásosnál.


A magyarországi KDB banknál szintén nagyon ügyelnek dolgozóknak nyújtott banki kedvezményekre. Az ingyenes számlavezetés és a kedvező kamatozású, jegybanki alapkamathoz kötött látra szóló betét mellett. A KDB-nél is van lehetőség ingyenes bankkártya igénylésre, illetve önköltség közeli átutalási díjon tudnak a dolgozók banki tranzakciókat kezdeményezni. Ezen túlmenően a piacinál jóval kedvezőbb kamatozású autó- és lakáshitelt vehetnek fel az alkalmazottak, valamint az adminisztrációs és kezelési költséget is elengedi a bank. A hab a tortán pedig az éves szinten 5000 euró értékig középárfolyamon történő valutaátváltási lehetőség, amivel a vételi/eladási árfolyamon történő átváltáshoz képest közel 2%-ot, évente akár 25 000 forintot is spórolhatnak a bank munkatársai.

A KDB kedvezményes munkatársaknak szóló konstrukcióját, a bank mind a 219 magyarországi munkavállalója igénybe veheti, és a próbaidő lejárta után a bank frissen belépő munkatársaira is kiterjed.

A Pénzcentrum információi szerint a KDB juttatásaihoz hasonló dolgozói banki szolgáltatási csomag van a Magyarországon működő osztrák tulajdonú pénzintézeteknél is, azonban az általunk megkeresett mindkét osztrák bank üzleti titokra hivatkozva elutasította a kérdések megválaszolását. Az ausztriai bankok egy olasz riválisánál, a CIB-nél is széleskörű kedvezményes banki szolgáltatáscsomagot vehetnek igénybe a banki dolgozók, többek közt a kedvezőbb számlavezetési díj, az alacsony kamatokkal folyósított munkáltatói kölcsön, és a kedvezményes dolgozói lízing is a munkavállalók pénztárcáját kíméli.

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2022. november 26. 13:05
Az intézményi és nagy összegű lakossági betétekre érvényes kamatplafon 2022. november 22-én lépett é...
Holdblog  |  2022. november 26. 06:59
A Goldman Sachs (GS) arra számít, hogy a 10 éves amerikai állampapír-hozamok egészen 2024 végéig 4 s...
MEDIA1  |  2022. november 25. 18:21
A Pajzs egy fiktív közösségi oldal segítségével és játékkal segít abban, hogy hamarabb felismerjük a...
MNB Intézet  |  2022. november 25. 09:56
A technológiai optimizmus az az elképzelés, miszerint a tudomány és a technológia minden jelentős tá...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 27. vasárnap
Virgil
47. hét
November 27.
Advent (1.)
November 27.
Nemzetközi Aura nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?